Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, dvouměsíční syn kouká a spí hlavně hlavičkou otočenou na pravou stranu (k pravé ruce). Otočit hlavičku za hračkou zvládne. Bojím se, aby neměl na pravé straně placku. Co mohu dělat, aby strany střídal? Mluvení, pricházení a světlo z levé strany je prd platné, kouká klidně do zdi ![]()
Nemáte nějaké rady jak to zvládnout bez fyzioterapie?
Děkuju moc ![]()
@Týna199 píše: Více
A pokládat ho ke spánku na boky a střídat?
@Zmatka To jsem zapomněla dopsat, taky jsem zkoušela, na boku se mu prostě z nějakého důvodu nelíbí a neusne.
@Týna199 Ještě se prodává speciální podložka pod hlavičky novorozenců, my měli ve tvaru medvídka. A můžete víc nosit třeba v šátku, kdy hlava neleží vůbec.
@Zmatka
A díky té podložce, se hlavička neslehne ani při preferování strany?
Nosit se snažím, jen celý den mi v tom nevydrží. Vždy max půl hodiny kdy spinká.
@Týna199 píše: Více
Ta podložka funguje na tom principu, že drží hlavu směrem ke stropu.
@Týna199 Zkus mu, když usne, hlavičku otočit nalevo a vypodložit složenou plenkou, aby ji hned neotočil zpátky..
@teroonka děkuju moc, určitě zkusím. Dnes jsem ho lépe zkoumala a placku už trochu má ![]()
@teroonka Tak jsem mu hlavičku vypodlozila plenkou, je to tři hodinky co spí a hlava už si udělala cestu a opět leží na pravé straně ![]()
A proč nechceš fyzioterapii? Z preference může být později skolióza. Čím dřív se to začne řešit, tím menší problém to bude
.
Když tak si koukni na youtube filmy o metodě Bobath. To je taková fyzioterapie hlavně způsobem manipulace s miminkem.
Koukni taky sama na sebe, jestli to sama neshoršuješ, np. nenosíš víc na jedné straně, nezvedáš dítě ležící na chrbtě, střídáš strany v šátku a pod.
Pokud má predikci tak se fyzio nevyhes.
Nejde jen o placatou hlavu, ale o to, že třeba tu jednu stranu těla/ mozku používá méně. Může to mít negativní vliv na psychomotorický vývoj do budoucna