Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, budu měnit trvalé bydliště z Prahy do Liberce, tak se chci zeptat, zda podle nového občanského zákoníku musí jít majitel bytu, který mi ho pronajímá, se mnou na úřad dát souhlas nebo tam stačí jít s nájemní smlouvou?
Stačí jít s nájemní smlouvou, majitel už souhlas dávat nemusí.
Díky, takže na magistrát? Tam už mě asi navedou. Chci si po čtvrt roce požádat o příspěvek na bydlení, tak jsem zvědavá, jestli tu změnu provedou ihned, nebo si na to dají lhůtu.
@tereza-vojtisek píše:
Ahoj, budu měnit trvalé bydliště z Prahy do Liberce, tak se chci zeptat, zda podle nového občanského zákoníku musí jít majitel bytu, který mi ho pronajímá, se mnou na úřad dát souhlas nebo tam stačí jít s nájemní smlouvou?
Trvalý pobyt je evidenční údaj, týká se vztahu občan/veřejná správa (takže se netýká soukromého, ale veřejného - správního - práva) a není upraven občanským zákoníkem, nýbrž zákonem o evidenci obyvatel.
Podle jeho § 10 odst. 6 písm. c) je občan při ohlášení změny místa trvalého pobytu povinen doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.
Oprávněnost užívání bytu lze doložit nájemní smlouvou a písemná nájemní smlouva je dostatečným dokladem o oprávněnosti užívání bytu.
Všimněte si, že mezi podmínkou doložení oprávněnosti a podmínkou souhlasu oprávněné osoby je spojka anebo. „Anebo“ znamená nevýlučné „nebo“, takže výsledná podmínka je splněna, i když pouze nájemní smlouvou doložíte oprávněnost užívání obydlí.
Příspěvek upraven 25.09.14 v 12:10
Stačí nájemní smlouva. Přepsané je to hned. Jen se pak čeká na OP, řidičák apod.
jinak já měla TP od konce března a o příspěvek jsem žádala v červenci ![]()
@tereza-vojtisek musíte mít ale opravdu nájemní smlouvu. Na podnájem to nejde. Já třeba jsem v nájmu, ale na smlouvě jsem měla napsáno podnájemní (i když jsem podnájemce nebyla) a majitelka mi na rychlo dělala smlouvu o nájmu, protože to její právník blbě napsal.
Jde to i u podnajemni, ale souhlas musi dat i druzstvo nebo pokud je jiny majitel. Ale pak nevim zda je to stejne i s prispevkem.
@pikola jo tam je to se souhlasem majitele a není nárok na příspěvek. Jen u nájmu. Tam pak jedině doplatek na bydlení.
Takze kdyz nekomu pronajmu byt, on si muze automaticky na te adrese udelat trvaly pobyt?
@Apaji píše:
Stačí jít s nájemní smlouvou, majitel už souhlas dávat nemusí.
Majitel nemusí dávat souhlas dlouhá léta, resp. ten souhlas dává nájemní smlouvou. Není to novinka, to jen pro informaci. ![]()
@mejdylko píše:
@tereza-vojtisek musíte mít ale opravdu nájemní smlouvu. Na podnájem to nejde. Já třeba jsem v nájmu, ale na smlouvě jsem měla napsáno podnájemní (i když jsem podnájemce nebyla) a majitelka mi na rychlo dělala smlouvu o nájmu, protože to její právník blbě napsal.
To ovšem byla chyba úředníků: Ta smlouva byla nájemní (protože pronajímatelem byl majitel bytu), i když byla nadepsána „Podnájemní smlouva“. Právní úkony se hodnotí podle obsahu, ne podle názvu a obsahem té smlouvy bylo poskytnutí práva užívání bytu jeho vlastníkem, takže pojmově šlo o smlouvu nájemní, ať by byla nazvána jakkoliv. Úředníci se měli podívat do katastru nemovitostí (případně registru společenství vlastníků jednotek), kdo je vlastníkem bytu, místo na nadpis.
@eumedon tam mi šlo i o ten příspěvek. Ona mi paní řekla, že když je v hlavičce podnájemní smlouva, tak mi ten příspěvek nedaj. Že se to musí jmenovat SMLOUVA O NÁJMU
a tak mi majitelka nechala udělat novou, aby s tim na úřadě neměli problém. Paní tam to totiž hrozně vadilo.