Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky opakuji dotaz:
Chtěla bych se zeptat. Byli jsme dnes se synem na 18 měsíční prohlídce a dr. nás poslala na ortopedii, malý má nohy do O. Co mám čekat, pošlou nás rtg, dostane vložky do bot nebo co? Cvičení? Díky.
@Mišela1 píše:
Holky opakuji dotaz:
Chtěla bych se zeptat. Byli jsme dnes se synem na 18 měsíční prohlídce a dr. nás poslala na ortopedii, malý má nohy do O. Co mám čekat, pošlou nás rtg, dostane vložky do bot nebo co? Cvičení? Díky.
Prave mame stejnou situaci. Maminky, nevite nektera co a jak???
Ahoj, tak já mám zkušenost a můžu se podělit. Malý když se narodil, tak nohy i kyčle o. k., při poslední kontrole - té kojenecké kyčelní - nám bylo řečeno, že ve dvou letech znova. Udělají rentgen kyčlí, změří končetiny a posoudí. My odešli s posudkem - vargozita kyčelního kloubu - nohy do O. Oni ty kyčličky správně nezapadnou do kyčelní jamky, nožičky mohou býr i kratší oproti třeba tělíčky a právě do O - to je tím, že ten kloub správně nedosedl. Do 6ti let se nožičky i klouby stále vyvíjí, takže na kontrolu jdeme až v 6ti letech. Většinou se nožičky srovnají v nejhorším případě se to pak řeší operativně.
Jinak botičky kupujeme opravdu pouze se zdravotním atestem a hlavně botičky, ve kterých to dítě je nejvíce. Ono je hezké mít na parádu boty za 900
. Důležité jsou bačkůrky a botky, ve kterých je dítě nejčastěji. Já dělala tak, že dokud nechodil do školky a většinu času trávil na zahradě, tak měl boty za 900 na zahradu a obyčejnější na cesty do města na nákup a tak. Sice boty vypadaly, ale 1× týdně v kočáru nákup a celoodpolední běhání po zahradě - prostě drahé boty opravdu na činnost, kdy je v nich stále, i když vám je za ty peníze to dítě prostě zničí.
Teď jsem se dozvěděla, že ortopedové mohou klidně předepsat recept na ortopedické boty a pojišťovny přispívají 2000 kč ročně na nákup, ale tohle si musím zjistit, to mám z doslechu.
Cvičení neděláme.
Tak to je asi vše.
náš má taky nohy do O a co? Má to tchýně, můj muž, mladší dcera. Starší z toho kupodivu nějak vyrostla, a jejich rodina je pyšná, že mají nohy po dědovi mlynáři. Nikdy to doktorka neřešila, to jsou mi dneska věci
Jestli je to dědičné, pochybuji, že by to nějaké cvičení mohlo zpravit ![]()
A od toho je ten rengen víš
, někde je to dědičné a někde vargozita kyčelního kloubu - tj. vada nožiček. Našemu malýmu je i měří, jestli mu rostou
Chodidlo mu roste určitě, protože v necelých pěti letech už má velikost 31
, což je pro ceny bot katastrofa ![]()
Jo, určitě, taky bych pro klid duše na rentgen šla, kdyby se doktorce něco nezdálo, nicméně když naše mudr viděla tátu a babičku, asi nebylo co řešit. Kyčle mladší dcera i kluk měli dobré.
Jé nohy do O měly obě mé děti a jako že fest, první kluk chodit k dětské ještě v Praze a ta to neřešila a s dcerou už jsem chodila tady na Moravu, dětská nás chtěla poslat k ortopedovi, ale já jsem jí řekla, ať ještě počká, že se to do 2 let spraví, že to měl tak i kluk. A opravdu, dneska má nohy krásně rovné a synovi jdou teď do X
schválně pohledám fotku dětí ![]()
Tak tady má 14 měsíců a v těch 18 to bylo nejhorší, pak se to zlepšovalo.
, tak to my máme nožalky zahnuté jen holeně, jak turecký šavle. Škoda že, neumím vkládat fotky.
Ty vagy
, tak takovýhle nohy malej fakt něměl a ani nemá…
![]()
Ale zase mě napadlo, že byl do dvou let strašně tlustej, začal chodit v 10 měsících, tak možná i tohle vše sehrálo roli
![]()
Na tu ortopku nakluseme hned zitra rano a uvidim co nam tam reknou. Mam pocit, ze se mu to zlepsuje - ze je ocko cim dal hubenejsi. Tady na tu holcicku nema maly ani zdaleka ![]()
Osobne si myslim, ze to bude v pohode, ze mame jen prilis peclivou doktorku (to taky neni na skodu, aspon vim, ze je prcek v poradku a nic jsme nezanedbali) a je nedonosenec v 32 tt, tak to mozna i proto vse resi ![]()
Tak schválně napiš, jak jste dopadli u ortopeda, docela by mě to zajímalo ![]()
Ahoj, syn mel valgozitu kolen. Pri chuzi se uplne kolibal, na ortopedii jsme sli v roce a pul, delali mu i rtg a pak mel pul roku na spani dlahy. Chodit zacal taky v deseti mesicich ![]()