Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky,kamarádka říkala že její sestra dávala malému kolínka k sobě aby prý neměl nohy do „o“ že prý na to kluci trpí, já mám holčičku a chtěla jsem se zeptat zda něco takového se jim taky dělá, nebo má se to vůbec dělat? ráda bych věděla jestli je na tom něco pravdy?
Smankote
Do urcityho veku jsou nohy do o fyziologicky, narovnavaji se postupne, kdyz uz dite chodi. Pak je ma zas nejakou dobu do x… no a nekdo to ma holt v genech a nohy do o nebo do x ma pak cely dalsi zivot
A nepomuze mu nic… ![]()
Tak o ničem takovým nevím..
Maty měl nohy do O a dost! Doktorka se mu smála,že by mu tam šel prokopnout míč
Vyrostl z toho:)
no já jsem se taky divila,jako slyšela jsem to poprvně, ale doufám že malá to mít nebude, protože její táta má trochu křiví nohy, takže doufám že u nás nic dědičnýho nebude ![]()
Malej má novy do X a ještě ke všemu sedí pořád na žabáka, jsem s ním byla u rehabilitační dr jestli jsou na to nějaké cviky nebo tak, ptala jsem se že vím, že to neni zas tak strašná vada, ale že bych s ním cvičila a jestli mu v tom můžu nějak pomoci.a prý ne, že to má většina dětí a do předškolního věku se to vesměs srovná samo a do té doby se to neřeší. Tak to bude asi podobné i s nohama do O
dolis píše:
no já jsem se taky divila,jako slyšela jsem to poprvně, ale doufám že malá to mít nebude, protože její táta má trochu křiví nohy, takže doufám že u nás nic dědičnýho nebude
Tak tohle hlavne poznas az v predskolnim veku, kdy by se ty nohy mely rovnat. Moje 4letacka je ma stale lehce do x. A nejmladsi pochopitelne stale jeste do o ![]()
tak jsem aspoň zas o něco chytřejší,
tak snad se to srovná kdyby byli nějak křiví,jako u nás nikdo v rodině s tím problém nemá a ani nikdo u jeho rodiny jenom přítel trochu,no…
dolis píše:
tak jsem aspoň zas o něco chytřejší,tak snad se to srovná kdyby byli nějak křiví,jako u nás nikdo v rodině s tím problém nemá a ani nikdo u jeho rodiny jenom přítel trochu,no…
No ja bych byla spis nervozni, kdyby v tom urcitym veku dite nohy do o nemelo. Kdyz zacina chodit, je tak stabilnejsi. Fakt to neres ![]()
No jasně, ale vrtalo mě to hlavou, jinak vám všem moc děkuji za ujasnění ![]()
S nerovností nožiček mají děti většinou, když začnou brzy chodit, bratránek je měl do O a doktorka tetě poradila, aby mu dávala botičky na ,,kozí způsob" boty prohodit… Na levou nohu pravou botu a na pravou nohu levou botu… Zafungovalo to…
Naše malá začala chodit v deseti měsících a nohy do O měla teda hooodně. Taky šmajdala, takže jsme chodili na rehabilitaci a taky jsme byli na ultrazvuku kyčlí. Tam nic nenašli a bylo mi řečeno, že je to fyziologické, že se to srovná. Leč - pro můj klid jsme celkem poctivě cvičili a cvičíme stále. Nevím nic o srovnávání jiným způsobem…
Tyja a jak cvicite?
Me ted zacala chodit dcera (8.5mesice) a nejen ze ma nohy do ‚o‘ ale jeste ma ty slapicky stoceny dost dovnitr…
Davas nejake masaze nebo jak?
Spoony, je na to takový cvik,který bych asi těžko popisovala. Ale na to vtáčení špiček je masáž, přejíždíš namazaným prstem po malíčkové straně nohy směrem od patičky. Malá by při tom měla automaticky vytáčet chodilo ven. Po té stejné straně šimrat, aby vytáčela, ale pozor, aby nezatínala prstíky…je lepší fakt se zeptat pediatra a eventuálně necht zkouknout někde na rehabilitaci.
Ale myslím, že u vás je to zbytečné řešit te´d. Je hodně malá!!Eventuálně bych se zeptala na roční prohlídce, nebo tak…
Holky chtěla bych se zeptat. Byli jsme dnes se synem na 18 měsíční prohlídce a dr. nás poslala na ortopedii, malý má nohy do O. Co mám čekat, pošlou nás rtg, dostane vložky do bot nebo co? Cvičení? Díky.