Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jestli chces, tady je kalkulacka risku: http://pro.gyneweb.fr/…re/RT21.html . Bohuzel to neni cesky. Zadas datum narozeni, datum utz, delku plodu, NT a pokud znas, tak risk z krve z tripple testu a vyplivne ti to hodnoty.
Tak dnesni genetika dopadla nasledovne. Drrekla, ze ta hodnota je hranicni a ze me teda nebude nutit na plodovku. Mame pockat na utz ve 20 a pak se uvidi.
tak nevim. Porad si rikam ze je vse ok, ale pak to na me lehne a je mi na nic ![]()
@lucisek_cz píše:
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestl i nemáte někdo zkušenost: screening ve 13.týdnu i s krevními testy dopadl dobře. Nebo alespoň mi to tak bylo řečeno. NT naměřil dr 2,3 a v tu dobu mi řekl, vše je v pořádku. Tripple testy v 16. týdnu také dopadli dobře, ale byla mi doporučena genetická konzultace, právě kvůli NT 2,3! Už když jsem se objednávala, tak mi sestra stihla během asi 5ti minut říct 3× odběr plodové vody… Mám z toho všeho hrozný strach. Máte někdo zkušenost?
hodnota je normě do 3,tak nevím proč tě straší, rozhodně bych nic nepodstoupila..ty máš riziko nějaké přes 1000 a riziko odběru plodové vody je 1:100..nechápu reakci tveho dr, asi bych uvažovala o změně..vidiš že plno maminek to tak mělo a nic se nehrotilo.. ![]()
Ahoj, ta hodnota NT se vsude lisi. U nekoho je norma do 2, u nekoho do 3. Ja zrovna mela NT jako ty 2,3 a pry je norma do 3. Taky jsem se nervila, dnes jsem posledni mesic a vse je OK, zadne jine testy jsem njikdy nepodstupovala, na UTZ je krasne videt nosni kustka. Drzim palce, jiste vse bude v poradku ![]()
@lucisek_cz mela jsem s prvni dcerou taky presne NT 2,3!sice celkove 1:14 000, nikdo me nikam neposilal, rikali, ze je to super vysledek, ale ve mne to hlodalo prave to 2,3..takze jsem to furt resila a opravdu to samo o sobe takhle do tech 3 nic neznamena..psala jsem i asi nejvetsimu odbornikovi na ten gen. screening - doc. caldovi v apolinari - a opravdu me uklidnil! navci zaleyi, v jakym presne tt se to dela…ona ta hodnota nejdriv roste a pak prudce klesa..ale cim pozdejs, tim je o amlinko vetsi, tj. je rozdil mezi 11. a 13.tydnem…drzim palce, ale urcite to bude o. k!!!
Můj dr byl taky překvapený. Ale rekl mi, ze mi nemůze rict abych tam nechodila. Coz je logicky. Utz si mam nechat udelat uz v 19tydnu pro vsechny pripady. Aby byl kdyztak cas na dalsi vysetreni. Sama si porad rikam, ze je to v pohode, ale stejne to tam uvnitr hloda. ![]()
Nám naměřili NT 2,8 musela jsem na genetiku, nejdřív mi vzali krev, za to jsem platila 1000,– a kdyby to vyšlo špatně tak pak bych šla na plodovku…ale vše vyšlo v pořádku
tak se neboj…myslím že NT 2,3 je v pohodě
Hlavně je potřeba si uvědomit, že pokud je to NT v normě (a ta norma se liší, ale od 2,5 do 3, takže v ní jsi), tak je potřeba ho poměřovat v souladu s ostatníma hodnotama, které se do výsledku screeningu započítávají a dívat se na konečný výsledek, který je ok a není ani hraniční.
Pro příklad - pokud bys to NT měla třeba „jen“ 2, tak se ti rizika hned sníží… třeba na 1:2000 (střílím od oka)… stejně jako s věkem… z jedné hodnoty v normě se nedá vycházet.