Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestl i nemáte někdo zkušenost: screening ve 13.týdnu i s krevními testy dopadl dobře. Nebo alespoň mi to tak bylo řečeno. NT naměřil dr 2,3 a v tu dobu mi řekl, vše je v pořádku. Tripple testy v 16. týdnu také dopadli dobře, ale byla mi doporučena genetická konzultace, právě kvůli NT 2,3! Už když jsem se objednávala, tak mi sestra stihla během asi 5ti minut říct 3× odběr plodové vody… Mám z toho všeho hrozný strach. Máte někdo zkušenost?
Nechápu, proč bys měla plodovku podstupovat
kolik jsi měla riziko downa?
Já měla NT 2,4, krev dopadla dobře, riziko taky 1:1300 a nikdo mě nikam neposilal, do 2,7 je to NT v normě, okolo 3 mm už se to většinou řeší, byl mi doporučen pouze triplle test který dopadl dobře. Nechápu proč tě takhle straší, to bych se potom musela bát i já.
Podstupovat odběr plodovky nemusíš, nikdo tě k němu nemůže nutit… pokud máš screening v 1. a 2. semestru OK a jediné co je lehce hraniční je NT, tak to není závažný důvod k plodovce… to NT je opravdu hraniční norma a u patologických těhotenství (Turnerka, Down apod.) je dvoj, trojnásobné a hlavně další nálezy na UZ… jestli je zbytek tvého ultrazvuku (srdce atd) v pořádku, tak bych s lehkým svědomím na plodovku nešla ![]()
Jedna známá, co pracuje v nemocnici na gyndě mi říkala, že je to teď hrozný hit maminky strašit ![]()
Doktoři se v dnešní době hrozně jistí a bojí se že by je pak někdo zažaloval. 2,3 není hrozný, pokud máš všechno ostatní ok. Stačí tady projít pár diskuzi na emiminu. Já jsem měla riziko 1:350 a byla jsem na tenerife náhodně u skvěle doktorky která mě řekla ať na plodovku nechodím, tak jsem nešla a udělala jsem dobře. Ty máš mnohem menší riziko, tak se neboj, dítě je určitě v pořádku. Jestli jít na plodovku nebo ne se musíš rozhodnout sama, většinou na to ti doktoři nutí chodit, mají z toho peníze, ale myslím si, že u tebe je to zbytečný. Záleží na tobě jak se budeš moc nervovat.
@lucisek_cz píše:
Jedna známá, co pracuje v nemocnici na gyndě mi říkala, že je to teď hrozný hit maminky strašit
To znám i od své doktorky, ta mě neopomněla v prvních 3 měsících při každé kontrole říct, že můžu potratit.
NT v téhle výšce je v normě, pokud ti to dobře vychází s ostatními testy, tak není důvod plašit a jen kvůli tomu podstupovat plodovku. POkud máš strach, tak se objednej rychle na dobrý ultrazvuk a to ti taky hodně napoví.
Jinak je ale potřeba říct, že nic není černobílé - vím o dětech, které s NT kolem 5 jsou naprosto v pořádku. My jsme ale čekali dítko s DS a NT bylo jen 2,1. (ale abych tě nelekala - krevní testy i ultrazvuk byly blbé)
To NT měřil tvůj doktor nebo na nějakém specializovaném pracovišti? Bych se asi objednala k nějakýmu odborníkovi na ultrazvuk…ať do tebe nešťouraji zbytečně a ty ať máš klid…a v jakém jsi týdnu? Myslim, že výsledky máš krásný, se nemáš čeho bát…Jinak NT do 3mm by mělo být myslim ok ![]()
Pokud jinak dopadly testy ok, tak bych nějakou plodovku asi neřešila. Ty testy se hodnotí jako celek, takže jedna zvýšená hodnota nic neznamená. Já měla to NT 2,0 a pak kvůli zvýšenému HCG mi vyšlo riziko na Downa 1:90. Tvoje riziko 1:1300 znamená, že jedno miminko z 1300 by mělo nějaký problém a 1299 miminek naprosto zdravých. Já po genetické konzultaci podstoupila odběr choriových klků a Down se nepotvrdil. Druhá věc je, že za odběry mají doktoři peníze, každopádně tě nikdo nemůže do ničeho nutit, je to jen na tobě. Oni ale jsou povinni ti sdělit rizika, protože dneska se každý soudí a nikdo nechce mít potíže…
Ahoj naše malá měla ve 13tt NT 2,4 krev v pořádku Tripple negativní taky mě hnali na plodovku, nešla jsem…UTZ ve 20tt taky OK. Riziko na Downa 1:5757…Malá je vpořádku.
@lucisek_cz píše:
1:1300
no s takovym si nechat pichnout plodovku, pri ktere je riziko potratu 1:100, to uz musis mit z postizeni ditete sakra paniku.
V kazdem pripade si odpovez, jestli bys sla na potrat, kdyby se u tveho decka nasel Dowm ale nemelo by zadne jine telesne vady. Ty telesne vady se totiz stejne odhali pri UZ ve 20 TT.
U nás NT 2,3, riziko downa 1:870, mně bylo 39. Nešla jsem na plodovku i když se divili, kluk je zdravý.
U NT nezalezi jen na tom, kolik je ta hodnota, ale HLAVNE i na tom, jak velky (stary) je plod, protoze norma se podle toho lisi. V jedenactem tydnu neznamena 2.3 totez co ve ctrnactem!!! Vis, jak velky plod byl (delka od hlavicky k panvi)? My mame 2,3 v priblizne 12 plus 5 az 13 plus 1, spis asi 12 plus 5 a je to podle tabulek na hrane, plus mam Papp 0.43, tak celkovy risk 1-230 a zitra jdeme na genetiku. Kazdopadne si myslim, ze ty nase hodnoty nejsou katastrofa, a ty tvoje uz vubec ne, na plodovku bych nesla hned, spis bych chtela geneticky utz (coz budu zadat i pro nas).