Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ernais píše:
Presne takto to vedeme taky. Dite u nas proste vidi sport jako beznou soucast zivota a sam od sebe ho chce vykonavat taky. Denne aspon chvilku cvicim doma u televize, dite me zkousi napodobovat. Vi, ze mama beha a jezdi po zavodech a chce to zkouset taky. Jako rodina jezdime na kole, dite to miluje, byt zatim jezdi jen v cyklovoziku, ale bere to jako super vylet, delame zastavky podle nej na hristich a ruzne u restauraci, takze to neni jen nudna jizda x hodin v tahu. Ja chodim aspon 1× tydne plavat sama, syn chodi od mimina na kurzy plavani, kam chodime spolu a hrozne ho to bavi, byla bych rada, kdyby u plavani vydrzel co nejdele, ale nutit ho samozrejme nebudu.
Presne tak to bylo u nas. Plavala od kojeneckeho veku. S nami na bezecke zavody, kola lyze, ja behala, ona se mnou jezdila na kole, bezky, tury po horach… a pak prisla puberta ![]()
Jako dela atletiku. Ma trenink 4× tydne 2 hodiny, k tomu chodi do gymu, ale ostatni je za trest. Plavani nenavidi (a to si myslim, ze mela vetsi talent nez na atletiku), kolo ani nahodou, dovolena v Alpach je zlo, behat se mnou odmita ![]()
Takze jako vest ke sportu to jo, ale nemyslet si, ze jim ta laska vydrzi navzdy.
@mag těch dětí, které mají problém v pubertě je mraky. Ale pokud tu lásku tam mají, tak se pak vrátí. ![]()
@kocourGarfield píše:
@mag těch dětí, které mají problém v pubertě je mraky. Ale pokud tu lásku tam mají, tak se pak vrátí.
Mne je to jasny. Krome tech dovolenych v horach ji nic nenutim. Vidim to hodne v klubu.
@Anonymní píše:
Já nechci, aby určitě sportovala. Uvažuji o tom, jestli jí do toho nutit (asi teda ne) a proto jsem založila tuhle diskuzi. Manžela ani prarodiče nemám, jsem s ní sama. Navíc jsem tlustá.
Tak zhubni. Ježíš, co na tyhle odpovědi říci?
Se.re tě, jsi tlustá a máš své potřeby a když je má ona, já taky. Přijdeš mi jak malé dítě.
@Anonymní píše:
No dobře, ale když tady všichni píšete, že mám nechat dceru dělat, co ji baví a sport zařadit do rodinného programu, tak mě zrovna sportovní aktivity taky nebaví. Nebo resp. nebaví mě s ní. Za celou dobu jízdy na kole nezavře pusu a skuhrá, v bazénu promodrá během deseti minut… Takže já nemám právo na to dělat co chci a ona ano?
mam doma to stejne, ja sportuji kazdy den, deti to nebavi, ale mezi nami je jeden rozdil, nejsem neschopna matka, abych dite nutila do neceho, jen ze me to bavi, tak si sportuji sama a ditka si delaji sve aktivity. ty nedokazes si jit zaplavat sama ci jet si nekam na kole? uz jen ta hlaska.- dcera dostala rozum a prestala hrat fotbal, ze je to „nebezpecne“ svedci o tobe o mnohem
@Anonymní píše:
Ne, ona už nechce sportovat. Mně bylo i docela líto, že už se s těmi lidmi nepotkáme - za tu dobu jsem si na ně zvykla, měla tam kamarády a tak. A když nabízím jiný sport, odmítá. Ráda ji budu někam vozit a dívat se, jak něco užitečného dělá. Nechci moc sportovat „osobně“. Resp. se svojí obezitou to nezvládnu/se tomu ráda vyhnu.
a nemuze se za tebe stydet? je absurdni, ze matka plna kitu nuti dite mermomoci sportovat a samo hnije… ty si neumis najit kamaradky aniz by ti u toho musela asistovat dcera…
Připadáš mi jako takový ten rodič, co cukr v žádném případě pro děti ne a pak si před nima sedne a cpe se čokoládou. Dítě vidí tlustou matku, co je pro ni ideální sport ten, co si k němu může sednout na kafe, a přitom mu vysvětluje, jak je pohyb důležitý, vždyť je to nesmysl
Pokud jsi tlustá, je ideální si najít nějaký pohyb, který by tobě byl sympatický, a provozovat ho s dítětem.
Jinak mě taky hned v prvním příspěvku pobavilo, že fotbal je nebezpečný, tak dítěti nabídneš jízdu na koni ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla jsem ji přihlásit do rybářského kroužku, ale berou až děti, co umí číst a psát. Musí si zapisovat názvy ryb. Tak až za rok. Když já bych neřekla, že jen stojím a koukám, často dělám nějakou fyzickou práci, jen se prostě nerada zbytečně potím - nedává mi to smysl.
takze troll, jak nemuze umet psat a cist, ona je postizena, hrala 3 roky fotbal, i kdyby zacla ve 3 letech, jeji ted 7
@markytka3 píše:
a nemuze se za tebe stydet? je absurdni, ze matka plna kitu nuti dite mermomoci sportovat a samo hnije… ty si neumis najit kamaradky aniz by ti u toho musela asistovat dcera…
Jo. To dává logiku. Dcera nechce sportovat, protože se stydí za matku, která nesportuje.
@markytka3 píše:
takze troll, jak nemuze umet psat a cist, ona je postizena, hrala 3 roky fotbal, i kdyby zacla ve 3 letech, jeji ted píše: Více
Ano, začala ve třech, proto fotbal (nic jiného nebylo). Teď je jí sedm, je v první třídě a čtení a psaní zatím nic moc.
@Anonymní píše:
Dceři je sedm, je hodně štíhlá a má sílu. Běhá z dívek nejrychleji ze třídy. Jako malá hrála tři roky fotbal, ale pak dostala rozum a přestala tam chtít chodit s tím, že je to „nebezpečné“. Ukazuji jí hodně sportů včetně jízdy na koních, krasobruslení a tak v televizi, ale ona nechce dělat nic. Kroužky, které ji baví, jsou divadelní a keramika. Kdybych já mohla dělat jako malá cokoli, byla bych šťastná, ale ona vše odmítá. Mám to nechat být, nebo by alespoň nějaký sport dělat měla? Nutíte své děti do sportu ve volném čase, nebo jim necháváte právo volby?
Jinak rodinně moc nesportujeme. Občas procházka, hřiště, brusle, plavání a kolo, boby.. Ale dcera když se dostane ven běhá a leze někde nepřetržitě. Přijde mi to trochu škoda jejího talentu - jako by to měla v těle, ale v hlavě to nemá. Navíc by mi sport přišel bezva na vybití její hyperaktivity. Ale pokud jde o to, co chce ona, byla by nejradši rybářem.
Kazdy ma jine zajmy, nemusi nutne delat sport jako krouzek, nemuze proste spolu? Vzit ji ve volnu a jit spolu bruslit, na kolo, plavat, v zime bud do kryteho bazenu nebo bruslit, lyze pokud mate moznost
Tim bude mit pohyb zajisteny, stravite spolu cas a krouzky bude mit na sve konicky.. ![]()
@markytka3 tak zase tady se doporučuje dělat sport rodič dítě, že ma v tom to dítě vzor. Tak když dělají spolu sport, tak to zřejmě nenaplňuje ani jednu.
Ale jinak - pokud jsem schopná dítěti nabídnout dostatek pohybu neorganizovaně v našem volném čase, tak nenutím. Ale co jsem nastoupila do práce a toho času tolik není, snažím se, aby mělo dítě aspoň jeden pohybový kroužek dle svého výběru. Prostě je mi úplně jedno, co to bude, hlavně, když se u toho bude hýbat. Momentálně už pár let tancuje. S čímž souzním, taky tancuju, na nějaké organizované sporty jsem nikdy nebyla. A o víkendu chodíme na dlouhé procházky/ výlety/ plavat/ na kolo/ koloběžku/ v zimě běžky… prostě na co je nálada. Všichni spolu. A ano, jak už zde zaznělo, v pubertě dítě prská, protože ideální trávení volného času je s mobilem někde v rohu pokoje.
@kocourGarfield píše:
Znám dítě, které je na sporty levé a nemá je rádo. Pro něj bohužel žije ve sportovní rodině a nějaký sport dělat musí.
Tak asi výjimka se najde.
taky mam obe deti na sporty leve a ja si musim jit alespon denne zabehat, a nikdy by me nenapadlo je do neceho nutit, ano, naucila jsem je na kole, bruslit, lyzovat, kopnout do mice a to je tak vse. jeden miluje vytvarne krouzky, druhy sachy, postoj - dite musi mermomoci chodit na sportovni krouzek, protoze ja jsem lina, tlusta zenska - je vice jak usmevny
Ono jako bruslit se dá i po botech cestou z procházky někde na rybníce. Nemusíš jít nutně s dcerou běhat, můžete spolu si zablbnout venku na hřišti ( nemušíš se vrhat na každý posilovací prvek jen ho vidíš). Prostě tam ten pohyb ( dle mého to nemusi být nutně ani sport) jako přirozený mít. A místo MHD
půjdete na výstavu pěšky, případně si uděláte fajn couraní městem. Tak vás bude třeba víc spojovat ten dramaták, nebo keramika. Přeci není povinnost x týdně jít běhat a plavat a jánevim co všechno.
Příspěvek upraven 03.12.23 v 12:26