Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nenutila bych. Stejne ti u toho nevydrží, tak co. Zájmy má, doma na zadku ti nesedí - podporovala bych ji v tom, co ji baví a pohyb bych více zařadila do rodinných aktivit
7r je malo, jeste do toho doroste. Dala bych ji max treba na nejake sportovky v ramci druziny, kdyby byla moznost. Starsi dcera si vybrala sport az v 11r, syn jeden od 8r, druhy od 9r, nejmladsi dcera chce delat lukostrelbu
, ale 6r neberou. Taky mam pomerne zdatne deti - spis vytrvalce (teda v casech naseho mladi bych rekla prumerne, ale vetsinu dnesnich deti predbehnout, nevim, cim to je - moje deti jsou hodne venku, furt litaji a lezou po stromech, tak mozna tim). Ale nechavam je delat, co chteji. Do ceho pak trochu nutim je vydrzet u toho, co si vybrali, alespon nejaky cas (minimalne zaplacene lekce).
@Anonymní píše:
Dceři je sedm, je hodně štíhlá a má sílu. Běhá z dívek nejrychleji ze třídy. Jako malá hrála tři roky fotbal, ale pak dostala rozum a přestala tam chtít chodit s tím, že je to „nebezpečné“. Ukazuji jí hodně sportů včetně jízdy na koních, krasobruslení a tak v televizi, ale ona nechce dělat nic. Kroužky, které ji baví, jsou divadelní a keramika. Kdybych já mohla dělat jako malá cokoli, byla bych šťastná, ale ona vše odmítá. Mám to nechat být, nebo by alespoň nějaký sport dělat měla? Nutíte své děti do sportu ve volném čase, nebo jim necháváte právo volby?
Jinak rodinně moc nesportujeme. Občas procházka, hřiště, brusle, plavání a kolo, boby.. Ale dcera když se dostane ven běhá a leze někde nepřetržitě. Přijde mi to trochu škoda jejího talentu - jako by to měla v těle, ale v hlavě to nemá. Navíc by mi sport přišel bezva na vybití její hyperaktivity. Ale pokud jde o to, co chce ona, byla by nejradši rybářem.
Podpořila bych ji v tom, co jí baví. A je skvělé, že má zájmy. Našla bych jí divadelní kroužek, keramiku nebo to rybaření. Proč musí dělat něco, co nechce?
Nenutila bych, ale vice bych ji vedla ke sportu v ramci spolecne traveneho casu v rodine. Tezko bude chtit nejak sportovat, kdyz to nevidi ani u vas. My treba od utleho veku bereme syna na kolo, beham s nim v kocare/voziku, chodime na kurzy plavani, zatim je maly, aby chodil na cviceni sam, tak chodime na cviceni rodicu s detmi…
Nerozumím tomu, proč by měla dělat něco, co ona dělat nechce
snažíš se dceru nutit do něčeho, co Tys v dětství nemohla a tak si to aspoň takhle chceš kompenzovat. Tohle fakt nedělej ![]()
Píšeš : kdybych já mohla dělat cokoliv, byla bych šťastná. Každý je jiný. Ty bys byla šťastná, ona ne. Baví ji keramika a divadlo? Podporuj ji v tom a nenuť ji vlastní ambice a touhy.
Příspěvek upraven 03.12.23 v 09:02
Podporují své děti v zájmech, které je baví.
Nechápu, proč by se holčička musela věnovat zrovna sportu jen proto, že její matce to přijde super ![]()
Určitě bych ji podpořila v tom co chce dělat. Jestli ji baví divadelní kroužky je dost možné, že ti doma roste budoucí herečka. Pokud je k tomu navíc pohybově nadaná možná se to časem prolomí. Také je možné, že se časem vydá cestou nějakého tance, hudby a podobně.
Nejhorší je, když dítěti není umožněno dělat co ho baví. A místo toho je tlačeno do něčeho co ho absolutně nenaplňuje. Nemá to žádný smysl.
Pohybu dcera má dost jak píšeš. Tak prostě přidejte víc rodinných sportovních aktivit.
@Anonymní píše:
Dceři je sedm, je hodně štíhlá a má sílu. Běhá z dívek nejrychleji ze třídy. Jako malá hrála tři roky fotbal, ale pak dostala rozum a přestala tam chtít chodit s tím, že je to „nebezpečné“. Ukazuji jí hodně sportů včetně jízdy na koních, krasobruslení a tak v televizi, ale ona nechce dělat nic. Kroužky, které ji baví, jsou divadelní a keramika. Kdybych já mohla dělat jako malá cokoli, byla bych šťastná, ale ona vše odmítá. Mám to nechat být, nebo by alespoň nějaký sport dělat měla? Nutíte své děti do sportu ve volném čase, nebo jim necháváte právo volby?
Jinak rodinně moc nesportujeme. Občas procházka, hřiště, brusle, plavání a kolo, boby.. Ale dcera když se dostane ven běhá a leze někde nepřetržitě. Přijde mi to trochu škoda jejího talentu - jako by to měla v těle, ale v hlavě to nemá. Navíc by mi sport přišel bezva na vybití její hyperaktivity. Ale pokud jde o to, co chce ona, byla by nejradši rybářem.
Tak pokud jsi její oblíbený sport „podporovala“ tak, že dostala rozum a už ho nedělá, tak si nejspíš není jistá, zda má vůbec cenu si něco dalšího vybírat ![]()
No dobře, ale když tady všichni píšete, že mám nechat dceru dělat, co ji baví a sport zařadit do rodinného programu, tak mě zrovna sportovní aktivity taky nebaví. Nebo resp. nebaví mě s ní. Za celou dobu jízdy na kole nezavře pusu a skuhrá, v bazénu promodrá během deseti minut… Takže já nemám právo na to dělat co chci a ona ano?
@Anonymní píše:
No dobře, ale když tady všichni píšete, že mám nechat dceru dělat, co ji baví a sport zařadit do rodinného programu, tak mě zrovna sportovní aktivity taky nebaví. Nebo resp. nebaví mě s ní. Za celou dobu jízdy na kole nezavře pusu a skuhrá, v bazénu promodrá během deseti minut… Takže já nemám právo na to dělat co chci a ona ano?
![]()
Tak at s ni sportuje aspon manzel nebo prarodice, kdyz pro tebe je to takova otrava a zaroven chces, aby dcera urcite sportovala..
@Ernais píše:
![]()
Tak at s ni sportuje aspon manzel nebo prarodice, kdyz pro tebe je to takova otrava a zaroven chces, aby dcera urcite sportovala..
CO na to říct… ![]()
@Anonymní píše:
Ty jsi dospělá, ona je dítě. Pokud jsi chtěla parťáka na své potřeby, měla sis pořídit kamarádku a ne dítě. Tahle odpověď je vůči dceři bezohledná a sobecká.
@Anonymní píše:
No dobře, ale když tady všichni píšete, že mám nechat dceru dělat, co ji baví a sport zařadit do rodinného programu, tak mě zrovna sportovní aktivity taky nebaví.Nebo resp. nebaví mě s ní. Za celou dobu jízdy na kole nezavře pusu a skuhrá, v bazénu promodrá během deseti minut…Takže já nemám právo na to dělat co chci a ona ano?
Jako u této věty jsem vyprskla… ![]()
Ona nechce sportovat ty nechceš sportovat… preblém solved ![]()
Příspěvek upraven 03.12.23 v 09:23