Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co je pravda na tom, že se nemá darovat nůž? Prý si ho musí majitel vybrat a koupit sám
…Říkal mi to známý, já jsem o tom nic nenašla. Jednalo by se o zásahový nůž pro jednotku doprovolných hasičů.
Podle mě je to nesmysl. Tak jako nevěřím na černou kočku, tak nevěřím ani na nože. Dostala jsem nože od našich, když jsem si zařizovala domácnost, a nic se nestalo. Je to v hlavě ![]()
@TynazBrna
Mně to přijde taky jako blbost, na pověry nevěřím. Ale toto bude dar na Slovensko, kde přeci jenom jsou v tomto směru, jak to říct, tradičněji zaměření, tak aby nebylo nějaké „fópá“ (nevím, jak se píše
)…Jinak před 5 dny jsem darovala taky sadu kuchyňských nožů mé sestře do „výbavy“, byla moc ráda ![]()
Tak tohle bych brala s rezervou
noze jsem jak dostala, tak i darovala a nikdy se nic nestalo
hlavne to nezakriknout! ![]()
Se Slovenskem mám hodně úzké spojení, ale tuhle pověru jsem v životě od nikoho neslyšela.
@Adinka_2012 90% rodiny mám na Slovensku a na pověry nikdo z nich nevěří
Buď v klidu ![]()
Já to taky právě slyšela prvně…Vůbec jsem se nechtěla Slováků dotknout, ale tam jsou opravdu víc zaměření na zvyky, tradice, tak abychom něco nepokazili, to bych nerada.
A jak jste přišli na to, že je to pověra? Vždyť tam není řečeno nic o nějaké smůle, kterou by to přineslo nebo tak. Já bych to chápala spíš jako praktickou zásadu, asi stejně jako „boty by se neměly darovat, ty by si měl každý vybrat sám“ - což si třeba myslím já, protože každý má jiné nohy a jiný vkus. Podobně to někdo může vnímat s nožem, že by si ten, kdo ho bude používat, měl vybrat sám, aby mu opravdu „sedl“. Tedy, když je to nějaký speciální nůž (což tady asi bude), ne běžný kuchyňský z domácích potřeb.
Co se týče pověr a tradic, tak mám naopak za to, že nůž je poměrně tradiční a do jisté míry symbolický dárek.
Mne to rekla prodavacka v obchode. Chtela jsem koupit fakt kvalitni noze jako svatebni dar:-) a rozmluvila mi to.
@olga1975 píše:
Mne to rekla prodavacka v obchode. Chtela jsem koupit fakt kvalitni noze jako svatebni dar:-) a rozmluvila mi to.
Tak to bych spis cekala, ze bude prodavacka rada, ze ma kseft ![]()
@olga1975 Nože se nemají dávat jako svatební dar nebo jako dar k narození dítěte. Pochází to ze staroslovanských zvyků, kdy nůž, sekerka či tesák byly darem chlapci, který se stal mužem, tedy nezávislým na rodičích. Symbolizovalo to zpřetrhání vazeb.
Dát darem nůž při jiné příležitosti není nic špatného. Naopak, určitě je to dar, který potěší.
@olga1975 píše:
Úplně klidně bych je koupila ![]()
Já už teda kvalitní sadu nožů mám, ale kdybych neměla, 100% by mě to potěšilo. ![]()
Byla jsem nadšená, když jsem dostala tento dárek. ![]()
Tak o tom slyšim prvně. no ale je pravda, že mě nikdo nikdy žádný nedaroval ![]()
@Adinka_2012 píše:
Co je pravda na tom, že se nemá darovat nůž? Prý si ho musí majitel vybrat a koupit sám…Říkal mi to známý, já jsem o tom nic nenašla. Jednalo by se o zásahový nůž pro jednotku doprovolných hasičů.
Je to půjčené z fengšuej.
Tak ať si ho koupí za symbolickou korunu a je to NO NI?! Nůž a všechno ostré řeže a přetíná symbolicky vztahy.
Totéž se to týká hodinek a všeho co představuje čas, tedy plynutí času a na konci teda smrt.
Stejně tak číslo čtyři… u nás je ale čtyřlístek, tož si vyber. čínský tožiž čtyří zní nebo se píše podobně jako smrt.