Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S přítelem jsme přes 2 roky. Náš vztah byl a pořád je hezký, ale poslední dobou bych řekla, že naším vztahem prochází krize. Jde o to, že se skoro pořád hádáme, poslední dobou máme období hádek, které jsou mnohdy vážné. Vím, že hádky jsou v každém vztahu, navíc vztah pročistí a posilní. O to mi ale nejde, jen jsem chtěla nastínit situaci. Před nedávnem přišel přítel s tím, že bude 2× týdně spát v Praze u strejdy. Pracuje v Praze a dojíždění domů je daleko, pravda…ale mohlo by být ještě dále. Bohužel tohle nikdy nedělal. Dříve normálně jezdil domů každý den, už hlavně proto, že má doma pejska. Už takhle trpěl, když byl celý den doma a on přijel až večer, ale takhle je tam někdy celé 2 dny sám. My se sice přes týden moc nevídáme, jelikož já studuji a nemám moc času, takže nejvíce času spolu trávíme o víkendy, občas se vidíme v týdnu, ale to máme vyhrazené dny a to pondělí a středa, kdy v Praze spí, není. Když s tím přítel přišel, řekla jsem si, že to zkusíme. Ale pejska je mi líto, je to trápení. Zkoušela jsem to na přítele po dobrém, jen jsem se mu zmínila, že by tam třeba mohl spát jen v pondělí, středu vynechat…že ty ušetřené peníze za to nestojí, že o pejska nechci přijít (nechci ho prodat, kupovali jsme ho spolu), ale přítel byl nepříčetný a vzteklý, i když já jsem byla naprosto klidná. Nechápu, proč to začal poslední dobou dělat. Je možné, že někoho má? Ale podle toho, jak se chová, to nevypadá, nebo alespoň já to nepoznám. Navíc mě trápí jedna zásadní věc, co by bylo, kdybychom spolu za nějaký čas bydleli, protože o víkend spolu žijeme, tak je to docela reálné. Byla by to pro náš vztah překážka, přeci nebudu doma sama a trpět to, že přítel spí někde jinde. Plánujeme, že se přestěhujeme blíže k Praze, ale to bude až za dlouho. Když to dělá teď, přestane s tím později? Všechno, co se teď děje kolem našeho vztahu mě mrzí, hrozně mě to vysiluje, a tak mi názory ostatních pomohou.
Pejska je mi fakt líto. A představ si, ze jsou rodiny, kdy manžel je doma jen o víkendech a pres týden spí a pracuje jinde. Ale to by jsi ty asi nestrpela.
@Kamuska-a je možný, že někoho má, to neovlivníš, ale nechávat psa 2 dny doma samotného je opravdu týrání. To ho nikdo nevenčí?
U chlapa jentak nezjistíš zda někoho má, může i nemusí. Píšeš, že nechceš psa prodat, a přitom že je 2dny sám, máte ho společně to se nemůžeš postarat, je mi ho líto. Proč jste si ho pořizovali když na něj nemáte čas
![]()
@Kamuska-a přeci nebudu doma sama a trpět to, že přítel spí někde jinde.
Ach jo… věřila bys tomu, že jsme s manželem takhle několik let normálně žili, on v týdnu spal jinde (pracoval v jiném městě) a domů se vracel jen na víkendy? Psa máme taky, o toho jsem se normálně postarala i já sama, bez muže, na to jsem ho fakt nepotřebovala… a to jsme měli i děti… ![]()
@Regina Hero ja bych to taky netrpela. Pro me je to nepredstavitelny stav. Ted par mesicu ok, ale stabilne by mi to vadilo. Neco jineho je pokud je treba muz ridic a do vztahu jde clovek proste s tim, ze ten chlap doma neni.
Píšeš, že hádky jsou v každém vztahu - za mě - nejsou. A už vůbec nevěřím na nějaký pozitivní vliv hádek k pročištění vztahu. Když je jedna za dlooooouhý čas, snad. Když se dokážete často hádat teď, co budete dělat, až budete žít spolu?
Dojizdet deleko denně do práce je pěknej vopruz, takže celkem chápu, ze chce přespat, ma-li moznost. Znám takový par, kde muž prespava v práci i ve veku po padesátce, protože trávit tři hodiny denně dojizdenim je proste vycerpavajici. Takže mne to divne nepřipadá, ovsem pořídit si s takovou práci psa je pekne sobecké. Nevím, co víc k tomu chceš napsat.
@hanka.br. píše:
Píšeš, že hádky jsou v každém vztahu - za mě - nejsou. A už vůbec nevěřím na nějaký pozitivní vliv hádek k pročištění vztahu. Když je jedna za dlooooouhý čas, snad. Když se dokážete často hádat teď, co budete dělat, až budete žít spolu?
Záleží na založení obou jedinců. Někdy jsou vztahy dynamické a výměna názorů dá vztahu novou vzpruhu. A existuje zase opačný druh vztahu, kde jeden radši mlčí a útrpně poslouchá kázání a rozumy, než aby se hádal. Ten druhý si pak mylně myslí, že jeho protějšek se vším souhlasí a že žijí v harmonickém vztahu.
@Takyjedna Aha - takže pokud žiju ve vztahu, kde se nehádáme, pak si mylně myslím, že protějšek se vším souhlasí? Stavíš to, že jiná možnost není.
@hanka.br.
Kdo se cítí, ten se vtípí. Jestliže říkám, že něco existuje, tak tím nepopírám, že existuje i něco jiného.
@Kamuska-a vřele doporučuji si udělat miminko, on se změní a Váš vztah to určitě posílí ![]()
@Takyjedna No a když zakladatelka píše, že hádky jsou v každém vztahu, já prostě tvrdím, že to tak není.
Jako ten pes je doma fakt 2 dny uplně sám?
to tam za ním nikdo ani nejde a nevyvenčí ho? Je to váš společný pes a ty to necháš takhle být? To nepochopím náš pes je doma sám pár hodin a už to je mi líto…hrůza jestli je to takhle…
Jinak hádky vážně nejsou v každém vztahu…znám páry co se vůbec nehádají už několik let a jsou spokojení.
@hanka.br. píše:
@Takyjedna No a když zakladatelka píše, že hádky jsou v každém vztahu, já prostě tvrdím, že to tak není.
já se s partnerem taky nehádám, kdybych na něho začala řvát a hádat se, tak zrovna u něho bych se ničeho nedočkala… říkáme si věci normálně a snažíme se jeden druhému vyjít vstříc a když někdy něco nejde, tak to nejde a jeden se kvůli tomu nevztekáme a neděláme dusno… kvůli práci taky občas musí jeden z nás spát mimo domov - to taky bereme, tak jak to je…