Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je nutná občanka pro půlroční dítě při cestě do zahraničí? Nebo stačí rodný list? Děkuji
@Lukolik rodny list to v zahranici je k nicemu, dle toho kam jedete je treba op nebo pas ![]()
Obcanka stoji 50 kc a je na 5 let (staci na cesty po eu). Rodny list nestaci.
Ne musí mít svuj vlastní pas nebo OP…
pas je všude, OP je jen do EU..
@tina1979 píše:
Obcanka stoji 50 kc a je na 5 let (staci na cesty po eu). Rodny list nestaci.
s tou platností pozor jak u OP tak u pasů pro děti..ano mají určitou platnost, ALE..na fotce si musí být podobní - tzn když někdo udělá pas pul ročnímu dítěti, tak v jeho třech, čtyřech letech už ho na to celník nemusí pustit..zvlášt letadlem nebo tak..i dosplělí si musí být na prukazu podobný jinak to ztrácí smysl..Jen upozornuji, aby se pak někdo třeba na letišti nedivil že má zkaženou dovolenou
@smurfka souhlasím. To se jednou stalo mamce, měla pas a na fotce vypadala jinak a na hranicích jsme měli problém
![]()
Dcera ma pas na 5 plátny a rozhodne nikdo ne kontroloval jestli si je podobná, vymění se klasicky po skončení dcera ma nyní 2.5
@MarkétkaBeruška píše:
@smurfka souhlasím. To se jednou stalo mamce, měla pas a na fotce vypadala jinak a na hranicích jsme měli problém![]()
no ono už je třeba problém když někdo začne najednou nosit brýle..tak by měl prostě změnit i fotku na RP a OP, protože jakmile ho cajt zastaví a vidí že má brýle a na RP je nemá tak muže být taky problém..
@smurfka píše:
no ono už je třeba problém když někdo začne najednou nosit brýle..tak by měl prostě změnit i fotku na RP a OP, protože jakmile ho cajt zastaví a vidí že má brýle a na RP je nemá tak muže být taky problém..
jj..muz bol na operacii, v RP mal bryle a nechceli ho dalej pustit, pry ohrozuje premavku..sme uch museli uplatit.. ![]()
@miisenka
já třeba nevím..já brýle nosím jen na řízení, ale nemám ještě tolik dioptrií aby se to muselo nosit na řízení..myslím že nutně nebo tak nějak bys měla až od 1 dioptrie a výše, to já nemám, proto to nemám ani jakoby nařízené a nemusím to při řízení nosit, ale pro svuj klid je při řízení mám a ted nevím jestli je teda mám mít i v RP nebo ne..
zatim na to prdím ale jestli mě zastaví tak nevím no. ![]()
@smurfka píše:
@miisenka
já třeba nevím..já brýle nosím jen na řízení, ale nemám ještě tolik dioptrií aby se to muselo nosit na řízení..myslím že nutně nebo tak nějak bys měla až od 1 dioptrie a výše, to já nemám, proto to nemám ani jakoby nařízené a nemusím to při řízení nosit, ale pro svuj klid je při řízení mám a ted nevím jestli je teda mám mít i v RP nebo ne..
zatim na to prdím ale jestli mě zastaví tak nevím no.
Pokud se necháš vyfotit v brýlých a a pak si vezmeš čočky, tak ti hrozí postih. Takže si to kvůli brýlým nenechávej přefotit (takhle mi to doporučovali v autoškole). Mám přes 4 dioptrie, ale nosím většinu roku kontaktní čočky, proto v nich nejsem vyfocená na žádným dokladu. Brýle jednoduše při kontrole totožnosti můžeš sundat.
@smurfka
To nevim, ked Ta zastavia tak snad neva ze na fotke ich nemas.. ![]()
Muz mal 1,5 a fakt robili problemy a nechceli nas pustit dalej..od tej soby nosil potvrdenie od DR.ze je po OP a bryle nepotrebuje(nez nevymenil RP)