Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jde nechat vyhotovit občanka dřív než za klasickou dobu jednoho měsíce. ztratila jsem ji ale bez ni nemohu nic jelikož od ni se odvíjí výroba platební karty k účtu kde mam peníze atd tudíž ji potřebuju co nejdřív existuje nějaké na počkání nebo tak popř kolik to stojí
@ivuss píše:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jde nechat vyhotovit občanka dřív než za klasickou dobu jednoho měsíce. ztratila jsem ji ale bez ni nemohu nic jelikož od ni se odvíjí výroba platební karty k účtu kde mam peníze atd tudíž ji potřebuju co nejdřív existuje nějaké na počkání nebo tak popř kolik to stojí
Kdyz jsme byli na urade v prosinci tak se da udelat nahradni obcanka na jeden mesic ale bylo to za poplatek. Rychleji ti to nevyridi. A muzes na pas.
Ne není nějaká rychla na počkání jen ti dají náhradní doklad a pas máš? v bance ti můžou nechat udělat i kartu když jim dáš náhradní doklad a podpisový vzor bude stejný a vybrat z účtu můžeš i na pokladně
Ze stránek MV ČR - http://www.mvcr.cz/…doklady.aspx
Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 1 měsíc na žádost občana v případě ztráty, odcizení, poškození nebo zničení občanského průkazu… Žádost o jeho vydání se podává současně se žádostí o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji. Poplatek je 100,– Kč. Vydání do 15 dnů od podání žádosti. ![]()
@banánice píše:
Ne není nějaká rychla na počkání jen ti dají náhradní doklad a pas máš? v bance ti můžou nechat udělat i kartu když jim dáš náhradní doklad a podpisový vzor bude stejný a vybrat z účtu můžeš i na pokladně
v bance mi právě řekli že bez op mi nic nevydají tak sem z toho špatná protože pas mam propadlej
@ivuss
a ani na ten náhradní doklad ti nic nedají? to e fakt blbý a máš internetové bankovnictví že by jsi udělala převod peněz nevím na manžela kámošku a ta ti je vybrala ze svého účtu pak víš jak to myslím
@ivuss píše:
v bance mi právě řekli že bez op mi nic nevydají tak sem z toho špatná protože pas mam propadlej
a co přeposla peníze třeba k mamce na účet a vybrat od ní? Nebo od manžela, jestli máte účet každý svůj
@Bublana píše:
Ze stránek MV ČR - http://www.mvcr.cz/…doklady.aspx
Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 1 měsíc na žádost občana v případě ztráty, odcizení, poškození nebo zničení občanského průkazu… Žádost o jeho vydání se podává současně se žádostí o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji. Poplatek je 100,– Kč. Vydání do 15 dnů od podání žádosti.
To sice jo, ale v podobné lhůtě většinou stíhají i ten „normální“.
@j.a.n.i1 jj, to asi jo. Ale taky asi jak kde, u nás je ten „normální“ určitě dýl jak za 15 dnů a s tím krátkodobým osobně zkušenost nemám. To už se musí zakladatelka zeptat na konkrétním měú.
AHoj, vetřu se s dovolením s dotazem. K čemu je vlastně v praxi dobrý ten OP se strojově čitelnými údaji?
@Gina108 Třeba rychlejší odbavení na letišti… vrazí to při kontrole do čtečky a neopisují to.
@Gina108 No, podle mě je to zatím do konce nedotažená představa mít všechno uložené v občance, jako právě v tom kódu nebo čipu, a to tak, že na občance bude jen jméno a fotka a jinak všechno ostatní bude „skryté“ v kódu/čipu, aby si to nikdo bez čtecího zařízení nepřečetl a nezneužil. Myslím, že s tím první přišel Langer, no, a kde tomu je konec. No, ale představa tu byla, tak se jí po něm chopili jiní a vzniklo z toho to, co tu dneska máme s tím, že by se to mělo dotáhnout k dokonalosti.
Já jsem se ještě nikdy nesetkala s tím, že by to někde na úřadě využili
. Ale zřejmě tam, kde to bude potřeba, přiloží ke čtečce a automaticky jim vyjedou všechny údaje o osobě.
Ahoj, ví někdo více infromací? např. @ivuss povedlo se vyřídit OP nějak rychleji? Jde mi o to, že jsem teď dostala české občanství, trvalý pobyt mi nezapíší (občanku nevystaví) bez rodného listu, na který stále čekám, než mi ho pošlou ze zvláštní matriky z Brna. Za pár týdnů jsou volby a já bych toho ráda využila, jenže bez OP ani neodvolím ![]()