Občanství/pas u dítěte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9351
20.12.07 14:45

Občanství/pas u dítěte

Manžel je brit (má trvalý pobyt v ČR) a já jsem češka. Žijeme v ČR a děti se narodí taky tady. Nevíte někdo, jak to budou mít děti s pasem a občanstvím? Jestli budou mít možnost mít 2 občanství nebo si musíme vybrat? Zatím jsem o tom nikde nic nenašla. Raději bych, aby měli i britské, kvůli cestování a tak. Ale nevím, jestli to jde :?

Moc díky za jakoukoli odpověď nebo radu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22315
20.12.07 14:59

Zebro, ja jsem slovenka s TP v CR, manzel cech.
Deti se narodili v CR a maji zatim obcanstvi CR
Ale muzeme jim jeste nechat i obcanstvi SR, coz taky planujeme.

MAji vlastni pasy, jelikoz nelze zatim zapsat do pasu rodice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
20.12.07 15:30

Ka-tko - moc děkuju :) Snad to bude stejně i s jinýma zeměma. Manžel prý někde slyšel, že můžou mít obě občanství, ale moc se mi tomu nechtělo věřit. To by bylo super :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
20.12.07 15:33

No nam rekli ze dite ktere se narodi a rodice jsou oba jineho statu ma narok na obe obcanstrvi

ale nelze to treba kdyz se zena vda, aby mela 2 obcanstvi, nebo kdyz se prestehujes treba do anglie, nemuzes mit ceske i anglicke obcanstvi, jde to jen u deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
20.12.07 15:58

Já jsem slyšela, že po 5 letech manželství bych mohla zažádat o britské občanství, ale musela bych se asi vzdát českého. A to by bylo docela blbý, když žijeme v ČR. Pak bych nejspíš měla plno problémů s úřadama, atd.
Pokud zůstaneme žít v ČR, tak si asi nechám český a děti můžou mít oboje. Prý je britský pas dobrý, když bysme chtěli cestovat. Do více zemí by nepotřebovali vízum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1905
20.12.07 16:21

Ahoj, deti opravdu maji narok na obe obcanstvi, musi zadat manzel, jako UK obcan. Narok maji do 18let, pak se musi rozhodnout. Maly ma obe, britske narozenim (otec anglican) a pak jsme zadali o ceske.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ame
20.12.07 17:00

Jenom upřesním terminologii. Obě občanství získá dítě automaticky narozením, žádá se - v časovém sledu - o první rodný list státu, kde se narodí, o potvrzení o státním občanství toho druhého státu, zápis do matriky narození a o druhý rodný list toho druhého státu. S českým rodným listem si můžeš dítě nechat zapsat do občanky i požádat o český pas, britský pas bude moct dostat pravděpodobně až po vyřízení britského rodného listu.

Česká republika nenutí si dítě v 18 letech vybrat pouze jedno občanství, v našem případě Rakousko taky ne, takže obě občanství bude mít Dora do smrti (nebo pokud se jednoho z nich z nějakého důvodu sama nevzdá).
Pokud to VB vyžaduje, bude se, Zebro, vaše malé muset v 18 rozhodnout.

My jsme uprostřed českého papírování (malá se narodila v Rakousku) a trvá to měsíce :( teda pokud si nejedeš za konkrétníma pracovnicema do Prahy a Brna osobně, což asi dost blbě jde, když ji bez toho českého RL nedostanu zapsanou do OP… leda si celá rodinka zajet na české úřady na dovolenou :wink: A pak když už tam jsi si vzpomene pracovnice ještě o nějaký další doklad (v ověřené kopii a soudním překladu, nejlíp)

ame.

• Citovat
  • Upravit
148
20.12.07 18:54

Ame,
jsme na tom podobně, naše malá se taky narodila v Rakousku a protože jsem si myslela, že bude rychlejší vyřídit vše v Brně, zajela jsem tam osobně, úřednice byla mimo a hnala mě ať jedu do Prahy pro nějaký papír a skoro se zlobila, proč jsem si to nevyřídila v Rakousku na velvyslanectví. Bylo to směšné, nakonec jsme to tak nějak dali dohromady, v podstatě jsem si všechno vyřídila sama, dostala spoustu formulářů a ty odeslala do Prahy a teď čekám na český rodný list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
21.12.07 08:29

Ahoj, nas tatinek je taky Brit, zijeme v Cechach .. a jak uz bylo receno dite ziska dvoji obcanstvi narozenim.

Zatim ale mame jenom cesky rodny list, chystame se v budoucnu zazadat i o ten britsky .. jde to zaridit pres britskou amba:,–(u a tahle sranda vyjde na 3000 Kc :roll:

Nebo mate nektera zkusenosti s zadosti o rodny list v Britanii? Diky za odpovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
21.12.07 08:33

Už se na to vyřizování těším :? . Vím, o čem mluvíte, protože něco podobného jsme si užili už při vyřizování svatby v ČR. Museli jsme jet 2× do Prahy na Britskou ambasádu, v Brně jsem pořád jen lítala něco překládat a ověřovat, no hrůza :roll: . A stálo nás to víc, než celá naše svatba 8O :lol:
Ale asi to budeme mít jednoudušší tím, že malý se narodí v ČR, tak mu vyřídíme české občanství a pak až to britské.

Moc díky za odpovědi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
22.12.07 17:23

Ja ziju v USA a pristi rok budu zadat o USA obcanstvi, tim ze jsem tu vdana Ceske obcanstvi nestratim. Pokud bych tu vdana nebyla a chtela usa obcanstvi tak bych se musela vzdat ceskeho.
Narozenim a manzelstvim muzes mit dvoji obcanstvi, ale myslim, ze staty museji mit nejakou dohodu nebo co.
Zkus se mrknout na stranky ceske amba:,–(y dane zeme, tam urcite info je, ja tam nasla to svoje :-) ze obcanstvi nestratim. A malej taky ne. Ten uz ma oba rodne listy, jak cesky tak americky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
6.1.08 23:36

Pbcanstvi muzes vyridit oboje. Mi jsme oba Cesi a dcera se narodila v Irsku a ma obe obcanstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
7.1.08 10:33

Moc díky holky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
10.1.08 12:48

Zebru,
Britove jsou znami dvojitym obcanstvim. Melo by to jit. At manza cinkne na britskou amba:,–(u v praze, oni to presne reknou. ja ziju v nl, dcera ma ceske obc. po mne, hol. po otci. tak uspech! maruska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
10.1.08 13:20

holandanko - moc díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie