Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Manžel je brit (má trvalý pobyt v ČR) a já jsem češka. Žijeme v ČR a děti se narodí taky tady. Nevíte někdo, jak to budou mít děti s pasem a občanstvím? Jestli budou mít možnost mít 2 občanství nebo si musíme vybrat? Zatím jsem o tom nikde nic nenašla. Raději bych, aby měli i britské, kvůli cestování a tak. Ale nevím, jestli to jde ![]()
Moc díky za jakoukoli odpověď nebo radu ![]()
Zebro, ja jsem slovenka s TP v CR, manzel cech.
Deti se narodili v CR a maji zatim obcanstvi CR
Ale muzeme jim jeste nechat i obcanstvi SR, coz taky planujeme.
MAji vlastni pasy, jelikoz nelze zatim zapsat do pasu rodice
Ka-tko - moc děkuju
Snad to bude stejně i s jinýma zeměma. Manžel prý někde slyšel, že můžou mít obě občanství, ale moc se mi tomu nechtělo věřit. To by bylo super ![]()
No nam rekli ze dite ktere se narodi a rodice jsou oba jineho statu ma narok na obe obcanstrvi
ale nelze to treba kdyz se zena vda, aby mela 2 obcanstvi, nebo kdyz se prestehujes treba do anglie, nemuzes mit ceske i anglicke obcanstvi, jde to jen u deti
Já jsem slyšela, že po 5 letech manželství bych mohla zažádat o britské občanství, ale musela bych se asi vzdát českého. A to by bylo docela blbý, když žijeme v ČR. Pak bych nejspíš měla plno problémů s úřadama, atd.
Pokud zůstaneme žít v ČR, tak si asi nechám český a děti můžou mít oboje. Prý je britský pas dobrý, když bysme chtěli cestovat. Do více zemí by nepotřebovali vízum.
Ahoj, deti opravdu maji narok na obe obcanstvi, musi zadat manzel, jako UK obcan. Narok maji do 18let, pak se musi rozhodnout. Maly ma obe, britske narozenim (otec anglican) a pak jsme zadali o ceske.
Jenom upřesním terminologii. Obě občanství získá dítě automaticky narozením, žádá se - v časovém sledu - o první rodný list státu, kde se narodí, o potvrzení o státním občanství toho druhého státu, zápis do matriky narození a o druhý rodný list toho druhého státu. S českým rodným listem si můžeš dítě nechat zapsat do občanky i požádat o český pas, britský pas bude moct dostat pravděpodobně až po vyřízení britského rodného listu.
Česká republika nenutí si dítě v 18 letech vybrat pouze jedno občanství, v našem případě Rakousko taky ne, takže obě občanství bude mít Dora do smrti (nebo pokud se jednoho z nich z nějakého důvodu sama nevzdá).
Pokud to VB vyžaduje, bude se, Zebro, vaše malé muset v 18 rozhodnout.
My jsme uprostřed českého papírování (malá se narodila v Rakousku) a trvá to měsíce
teda pokud si nejedeš za konkrétníma pracovnicema do Prahy a Brna osobně, což asi dost blbě jde, když ji bez toho českého RL nedostanu zapsanou do OP… leda si celá rodinka zajet na české úřady na dovolenou
A pak když už tam jsi si vzpomene pracovnice ještě o nějaký další doklad (v ověřené kopii a soudním překladu, nejlíp)
ame.
Ame,
jsme na tom podobně, naše malá se taky narodila v Rakousku a protože jsem si myslela, že bude rychlejší vyřídit vše v Brně, zajela jsem tam osobně, úřednice byla mimo a hnala mě ať jedu do Prahy pro nějaký papír a skoro se zlobila, proč jsem si to nevyřídila v Rakousku na velvyslanectví. Bylo to směšné, nakonec jsme to tak nějak dali dohromady, v podstatě jsem si všechno vyřídila sama, dostala spoustu formulářů a ty odeslala do Prahy a teď čekám na český rodný list.
Ahoj, nas tatinek je taky Brit, zijeme v Cechach .. a jak uz bylo receno dite ziska dvoji obcanstvi narozenim.
Zatim ale mame jenom cesky rodny list, chystame se v budoucnu zazadat i o ten britsky .. jde to zaridit pres britskou amba:,–(u a tahle sranda vyjde na 3000 Kc ![]()
Nebo mate nektera zkusenosti s zadosti o rodny list v Britanii? Diky za odpovedi.
Už se na to vyřizování těším
. Vím, o čem mluvíte, protože něco podobného jsme si užili už při vyřizování svatby v ČR. Museli jsme jet 2× do Prahy na Britskou ambasádu, v Brně jsem pořád jen lítala něco překládat a ověřovat, no hrůza
. A stálo nás to víc, než celá naše svatba
![]()
Ale asi to budeme mít jednoudušší tím, že malý se narodí v ČR, tak mu vyřídíme české občanství a pak až to britské.
Moc díky za odpovědi ![]()
Ja ziju v USA a pristi rok budu zadat o USA obcanstvi, tim ze jsem tu vdana Ceske obcanstvi nestratim. Pokud bych tu vdana nebyla a chtela usa obcanstvi tak bych se musela vzdat ceskeho.
Narozenim a manzelstvim muzes mit dvoji obcanstvi, ale myslim, ze staty museji mit nejakou dohodu nebo co.
Zkus se mrknout na stranky ceske amba:,–(y dane zeme, tam urcite info je, ja tam nasla to svoje
ze obcanstvi nestratim. A malej taky ne. Ten uz ma oba rodne listy, jak cesky tak americky ![]()
Pbcanstvi muzes vyridit oboje. Mi jsme oba Cesi a dcera se narodila v Irsku a ma obe obcanstvi.
Zebru,
Britove jsou znami dvojitym obcanstvim. Melo by to jit. At manza cinkne na britskou amba:,–(u v praze, oni to presne reknou. ja ziju v nl, dcera ma ceske obc. po mne, hol. po otci. tak uspech! maruska