Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedělej na něj tytyty
pomož mu, vysvětli, předcházej situacím, kdy by se mohl začít vztekat.
Jo delala to a ted ji byly dva roky a je to daaaaaleko horsi. ![]()
@vedma007 Ono někdy to fakt nejde…Jasně když si hraje a já ho zvednu že prebalit třeba nebo tak tak někdy se vztekne někdy ne..
Ale kolikrát se začne takhle vztekat z ničeho nic ani pořádně důvod nevím neviděla jsem ho třeba
Nebo když mu fakt něco nejde tak prostě začne někdy…A jede.. ![]()
@DandátkoP Jo? Tak se mám asi na co těšit…
Já nechci aby se vztekal ale mám obavu že bude trochu nervacek po mě.. ![]()
Snažit se situacím předcházet, zachovat klid, nevšímáte si ho a čekat až tohle hrozný období přejde. U nás to bylo nejhorší tak kolem roku a třičtvrtě. Teď má skoro dva a půl a vyloženě vzteklá scéna je možná jednou za týden.
Znám a u nás to bylo daleko horší. Řekla bych, že u nás se to naopak s věkem zlepšuje ( dcera má 2 roky).
Na řešení těchto situací má každá matka jinej názor. Návod na správný postup není a u každého dítěte zabere něco jiného.
Já osobně jsem zkoušela asi vše, kromě fyzických trestů a nejlépe zabírá si dcery při výbuchu vzteku nevšímat.
@Markéta188 Já právě když mu řeknu tytyty tak ho vyloženě asi ještě víc stvu a prostě mě plácá…
Takže radite spíš nevsimat ano? Já si stejně myslím, že prostě v 16 měsících on švy chování nechápe…Má hold v sobě ty emoce a neví jak s nima naložit no..
Nebo bude fakt nervacek po mě… ![]()
@Mamina1329 píše:
@Markéta188 Já právě když mu řeknu tytyty tak ho vyloženě asi ještě víc stvu a prostě mě plácá…Takže radite spíš nevsimat ano? Já si stejně myslím, že prostě v 16 měsících on švy chování nechápe…Má hold v sobě ty emoce a neví jak s nima naložit no..
Nebo bude fakt nervacek po mě…
Js jsem na děti dělám tytyty dost často, ale chápou význam a i přijdou když jeden dělá něco co nemá. 😁 V těch 16m jsem jim taky říkala tytyty, ale zároveň jsem vysvětlovala, že se takhle pořád vztekat nemůžou, pokud jim něco nejde, tak si můžou říct o pomoc (uměli to), pak jsem jim taky říkala, že se mým uším nelíbí, jak řvou. Mým dětem se naštěstí od mala nelíbí řev jiných dětí, takže i to mi při vysvětlování pomohlo.
Ale každé dítě to má jinak, někomu pomáhá ignorovat, někomu pořád dokola vysvětlovat, atd. ![]()
@Mamina1329 no řekla bych, že do toho 1,5r to nechápou.
Já ale taky měla metodu říct důrazně NE.
S věkem pak zkoušela hranice, když už chápala, že Ne je špatně, ale stejně zkusila co se bude dít dál. Takže když mě třeba plácla opakovaně, tak jsem ji přenesla na jiné místo a já se šla věnovat něčemu jinému. Neříkám, že to pomáhalo, ale aspoň jsem se nerozčilovala.
Pak začaly výstupy typu: hysterické záchvaty na chodníku, protože chtěla balonek, co byl za plotem 😁 a to bylo teprve nervů a řevu…
@vedma007 píše:Šmarjá, proč by tomu jako předcházela? Vztek je úplně normální, dost často nepředvídatelný. To se bude snažit zakladatelka o něco, co ani není možné a ještě bude echt vynervená, když se stejně něco semele. Co by na tom navíc měla vysvětlovat? Prostě počkáš, vyvzteká se, jede se dál.
Nedělej na něj tytytypomož mu, vysvětli, předcházej situacím, kdy by se mohl začít vztekat.
Je jasné, že zase přetažené nebo hladové dítě se vzteká víc, tak jak to jde, tak tohle se pohlídat dá. Ale vztekat se bude i to nejspokojenější dítě na světě.
Jinak si myslím, že když matku naštve, že ji dítě plácne, měla by to dát najevo. Neděla, jak je děsně v pohodě a: „Miláčku, co tě trápinká?“ Se synem jsem nevěděla, co si dovolit a snažila se být extra zenová a laskavá. Výsledkem bylo, že mě plácal dva roky. S dcerou jsem prostě hodně přísně dala najevo, že naštvání ano, plácání ne, přešlo to rychle.
@Markéta188 Jo myslím že slovo ne chápe…Sám když nechce něco jíst nebo tak tak dělá nene..Ať už že to řekne a nebo kroutí hlavou…
![]()
U mých dětí zabíralo předcházet situacím, které způsobují vzteklou scénu. A když nastala, tak zůstat co nejvíc v klidu a čekat, až to přejde.
Takže pokud jsem chtěla odejít z hřiště, začala jsem včas dítě upozorňovat, že za chvíli půjdeme. Například. No a když mi dcera vysekal pravidelný hysterák v obchodě, protože chtěla dvě sladkosti místo jedné slíbené, tak jsem ji nechala válet se v uličce na zemi s řevem a nakoupila si v okolních regálech, co jsem potřebovala. V okamžiku záchvatu s ní stejně nic nehlo, i kdybych se stavěla na hlavu a odrážela ušima. A fakt jsem zkusila vše včetně plácnutí přes zadek a opláchnutí ve sprše. A když prvotní amok přešel, zvedla jsem ji a šly jsme na pokladnu. Jeden čas jsme byly v místním Albertu velmi oblíbené. Jíst se holt muselo a dovážka potravin ještě nebyla…
Krásný den Všem…Maminky mám dotaz.Mam syna 16.11 mu bude 16 měsíců…
Je to zlatíčko mazlí se pokládá si na mě hlavicku pohladí mě směje se a tak… Nicméně když se mu něco nelíbí tak to umí dát velice jasně najevo…Občas mi přijde, že poslední dobou je to častěji…Začne vrčet vztekat se plácne třeba rukou o zem a tou svojí hatmatilkou nadává…
Fakt jako to vrčení. Je to někdy i kvůli blbosti.Neco mu vezmu nebo prostě mu něco nejde…Prendat hračka přes práh atd…Cokoliv.
(nerik že to je pokaždý -nekdy to vytrvale v klidu zkouší než se mu to povede)Když jsem u něj a řeknu mu tytyty tak jakoby mě plácne (Samozřejmě malinko)ne pokaždý ale většinou ano. Potom začne většinou plakát páč tytyty zduraznim…Je to jak kdy někdy za den tohle vztekani je víckrát někdy menekrat…
Děkuji moc
Chci se zeptat dělali to taky Vaše děti???A jak stě na to reagovali? Je mi jasný že si neuvědomuje co dělá a prostě SOU to emoce a neumí je úplně ovládat, ale zajímají mi zkušenosti…