Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,
prosím vás, kedy ste nahradili obedné kojenie príkrmom? Myslím teda tak, že na obed je len nejaká tá zeleninka, bez dokojovania… 2 týždne od zavedenia príkromov, mesiac..??
![]()
Díky ![]()
Ahoj Steno,
s příkrmem jsem začala v pondělí a od včerejška už jsem jí po „obídku“(mrkev+brambor+cuketa) MM nedala, zblajzla toho už celkem dost a přišlo mi zbytečné do ní cpát ještě mé mlíko, dala jsem jí na zapití slabý čajík Pro dobrou pohodu a neprotestovala, takže jsem cca po týdnu nahradila polední kojo jen zeleninkou. Toť zkušenost od nás.
pa sanynka
Moje zkušenost je taková, že je lepší co nejdříve rozlišit, že příkrm je jídlo a po něm následuje jakékoliv jiné pití než MM. Naše malá totiž moc nejedla, věděla, že dostane MM. Je to i ze zkušenosti mnoha holek, po příkrmu prostě není MM. Od doby, co jsem si to rozlišila, se malá o něco víc rozjedla.
Tot moje zkušenost a můj názor
Ahoj. My jsme nahradili MM zeleninkou asi po 3 týdnech, protože toho už snědla podle mého názoru dost. pak ale přišla krize, kdy snědla max. 10 lžiček a konec, takže jsem asi 10 dnů zase dokojovala. Teď už zase naštěstí jí dobře (ťuky, ťuk na dřevo), takže má na zapití zase jen vodu z hrnečku. A protože taky ovocnou přesnídávku má celou v sobě za 10 minut, nedokojujeme ani dopoledne (už asi po 2 týdnech od zavedení ovoce), zase dáváme jen vodičku. Souhlasím s holkama, že mimi musí pochopit, že zeleninka nebo ovoce je plnohodnotné jídlo a že kojo nebude.
Přeju spoustu jídelních úspěchů. Petra
Ahoj, tohle je přesně, co mě zajímalo. Děkuji ![]()
Ale ještě bych ráda věděla, kolik toho má prcek sníst, abych potom už nemusela dokojovat. 180g?
A kolik čaje potom dát na zapití?
Ahoj, Ivo. Myslím si, že každé mimi je jiný jedlík, někdo toho potřebuje sníst víc, někomu stačí míň. Tak třeba my: ovocné přesnídávky sníme jak kdy - od 130 g (malá sklenička sunarku) po asi 150 g )z velkého sunarku ještě něco málo zbyde). Zeleninku vařím, skleničky dáváme, jen když jedeme pryč. Ale tak přibližně od 150 g po 250 g, i když se to má uvádět v mililitrech a podle knih by mělo dítě sníst od 150-200 ml na oběd. hlavně aby bylo mimi najedené a spokojené. Ke každému chodu převařím kojeneckou vodu do kouzelného hrnečku a nabízím nejen hned po jídle, ale průběžně po určité době a Emička si sama „řekne“, kolik chce. Když se ale blíží další kojení, tak už ji moc nenapojuju, aby pila MM. Nevím jestli to dělám dobře, ale řídím se instinktem. Petra
Ahoj, tak my bohužel dokojujeme skoro po každém jídle, nikoli jako „pokrm“, ale jako „pití“, protože moje malá odmítá jakoukoli tekutinu, ať jí to nabízím už z čehokoliv. Takže bohužel…
A to přikrmujeme už skoro 2 měsíce… Nevím, jak se toho zbavit, ale nechce fakt nic pít… Zkoušela už jsme ledasco, ale bez MM jako tekutiny jí nemůžu nechat, neb má hrozně hustou stoličku a nemůže se vykakat…
I tak je to hrůza. Kdyby někdo věděl recept, jak se toho zbavit, moc to ocením. Ziza.
Peťo, moc děkuji.
My zatím baštíme skleničky (125g), ale jak najedeme, tak za týden, na větší porce, tak to taky zkusím, nedat mu MM.
Přesnídávky zatím nedáváme, začneme tak za 14 dní.
Dnes jsem zkoušela čajík od Lerosu (do avent hrnečku) a nezaujal. Tak budu dávat jenom vodu a občas Davídkovi zředím pitíčko od Sunarky (tam není cukr).
Určitě všechno děláš správně. Maminka vždycky pozná, co je pro její mimi to nejlepší ![]()
Ahoj Zizo,
měli jsme stejný problém-naše princezna nechtěla nic pít,na čajík se tvářila jako,že je kyselý,trpký hořký…a vodu???
Ani náhodou.Koupila jsem jí šťávičky od Hippu jablečnohroznovou a hruškovou.Ty jí moc chutnaly,ale sámo-neředěný.Když jsem jen trošičku přidala vodu,už se cukala a nechtěla.Šťávičkama jsem jí naučila pít i z hrnku Magic cup od Aventu.
Asi před týdnem jsem opět vyzkoušela dát do hrnku čajík a ejhle-hrnek už nevezme do pusinky!!!
Takže si zase vychutnáváme šťávičky-stále neředěný-po lžičce… ![]()
Každopádně vypije ke každýmu příkrmu,tj.sváča a oběd po 50-70ml.
Taky to nejsou žádný zázraky,ale alespoň mám dobrý pocit,že NĚCO vypije.
Kojím pak ještě 4-5× denně,tak doufám,že tekutin má snad dost.
Odstavovali jsme v průběhu 3 týdnů,ale byly to docela boje ![]()
Ahoj L.