Obědy pro 13měsíční dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
58
19.9.14 09:51

obědy pro 13 měsíční dítě

Prosím o radu co dáváte svým dětem kolem roku až 14 měsících k obědu, případně k večeři. Už mě docházejí inspirace. Děkuji všem za názory, nápady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
19.9.14 09:55

Normalni jidlo :nevim: mene koreni, dospeli si to dochuti na stole nebo treba kus odeberu pred dochucenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
19.9.14 10:03

To co jíme my :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
19.9.14 10:04

Dyňovou polévku, květákový mozeček, rajskou zahuštěnou vařenou mrkví místo mouky, pečené plátky brambor, různé kombinace pečené/vařené zeleniny, masa a přílohy - třeba dynovobramborove pyre a pečené kuře, brokolicovy krem, červenou čočku s rýží a masem, smetanovou omacku zahustenou jen zeleninou…
To, co jíme my nedávám, zatím nepotřebuje sůl, máslovou jíšku, zahuštění moukou, smažené jídlo atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
19.9.14 10:13

To co jím já. Dělala jsem to tak u prvního, dělám to tak u druhého. Nedávám smažené, pikantní, méně solím… Ale vařím a jím zkrátka tak, aby to mohlo i takhle malé dítě. Takhle se dá upravit téměř cokoliv. Dneska třeba máme cizrnu na paprice, včera jsme měli rajskou polévku a špenát s bramborem a žloutkem (dítě má alergii na bílek, takže dostává jen ten žloutek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
19.9.14 10:18
@Fima píše:
To co jím já. Dělala jsem to tak u prvního, dělám to tak u druhého. Nedávám smažené, pikantní, méně solím… Ale vařím a jím zkrátka tak, aby to mohlo i takhle malé dítě. Takhle se dá upravit téměř cokoliv. Dneska třeba máme cizrnu na paprice, včera jsme měli rajskou polévku a špenát s bramborem a žloutkem (dítě má alergii na bílek, takže dostává jen ten žloutek).

Od půl roku jsem malé dávala zeleninové a masozeleninové příkrmy…ale je jí rok a chtěla bych začít odbourávat takové ty kašičky šlichtičky, zkoušíme se co dá a jak to není řidoučké, obědvat prostě nebude!( viz. namačkané brambory s něčím..) Nakonec to stejně dopadne rozmixováním, už bych ráda přešla na to, co Vy tu všichni říkáte - uvařit pro celou rodinu a malé odebrat bez koření a dochucovadel. A hlavně už nemixovat. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35732
19.9.14 10:21

Vcera jsme meli cizrnovou polivku se spenatem, dneska asi kruti na zampionech s ryzi, male bez hub. Ji normalne s nama.
Kupovane mi uplne odmita, i presnodavky.. Uz i kase..

Příspěvek upraven 19.09.14 v 10:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
19.9.14 10:21
@Žofinka13 píše:
Prosím o radu co dáváte svým dětem kolem roku až 14 měsících k obědu, případně k večeři. Už mě docházejí inspirace. Děkuji všem za názory, nápady.

V tu dobu začal najíždět tak nějk na to, co jíme my. ALE my doma nesmažíme, téměř nepoužívám jíšku, až na rajskou nevařím omáčky, knedlíky dělám prkrát do roka, jíme málo vepřového (to snad malej ještě ani neměl), velmi málo solím i pro nás a dochucujeme hodně bylinkama.
Takže jí třeba vývarové a luštěninové polévky, dušené/pečené maso nebo rybu s přílohou nebo vařenou zeleninou, rizoto na různé způsoby (od italského s minimem parmezánu přes „srbské“ až po pohankové nebo kroupové). Když máme něco, co mu ještě dát nechci, tak dostatne klasickou masozeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
19.9.14 10:29

Synovi je teda přesně rok, ale „šlichtičky“ už mu nedělám od 10 měsíců. Má prostě brambory a zeleninu na kostičky, jako my.

Jinak jídlo přidávám pomalu. Zatím je pořád primárně na neochucené zelenině s něčím (rýže, brambory, kolínka, pohanka, jáhly) a masem.
Ale už měl i kuře na paprice s kolínky (nezahuštěná omáčka s jogurtem místo mlíka). A polívky už mu trochu ochucuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
19.9.14 10:36

@Žofinka13 Já šlichtičky u staršího dávala někdy do 9 měsíců. Pak mi to přestal jíst, takže jsem začala víc vyvářet tak, aby mi to jedl a aby se to už trochu podobalo „dospěláckému“. No, vybíravý je dodneška. :zed: Ve školce jí všechno, ale doma něco jen tak nesní, ovoce a zelenina katastrofa, pitný režim taktéž. Zlobí mě. Mixovala jsem mu úplně dohladka do 9 měsíců. U mladšího jsem dávala šlichtičky do roka. U něj jsem byla pomalejší a opatrnější v zavádění nových potravin, je atopik, na spoustu věcí měl a má alergickou reakci… když šel starší v září do školky, tak mě přestalo bavit vyvářet jemu kousek a ještě něco pro mě, takže zkrátka vařím jedno jídlo pro oba a tak, aby to mohl i on. On je jak tank, sní všechno, jí pořád, miluje ovoce a zeleninu. Nemá moc rád pečivo, kaše mu nejely nikdy. Mixovala jsem mu do roka vyloženě dohladka, nebavilo mě to mačkat vidličkou a čekat dvě hodiny, až to v té puse pohňácá. :mrgreen: Kousky dostával akorát v ovoci a zelenině, křupky. V tom roce jsem mu to teda začala mačkat, protože mě už nebavilo špinit mixér. :mrgreen: A hlavně se teda začal krmit sám. Takže u obědů občas jak po výbuchu, ale už se sám nají lžičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
19.9.14 10:54
@Žofinka13 píše:
Od půl roku jsem malé dávala zeleninové a masozeleninové příkrmy…ale je jí rok a chtěla bych začít odbourávat takové ty kašičky šlichtičky, zkoušíme se co dá a jak to není řidoučké, obědvat prostě nebude!( viz. namačkané brambory s něčím..) Nakonec to stejně dopadne rozmixováním, už bych ráda přešla na to, co Vy tu všichni říkáte - uvařit pro celou rodinu a malé odebrat bez koření a dochucovadel. A hlavně už nemixovat. Děkuji

A zkoušela jsi jí dát vyloženě jen kousky a necht jí to jíst samotnou - třeba maso na kousky + barmbor na kostky(třeba i jen rukama)?. Mě kluk chtěl buď mixované nebo už pak kousky. Když to bylo něco mezi (nahňahňané vidličkou), tak dal pár lžic a začal s tím dělat blbiny - bylo vidět, že ho překvapuje ta konzistence - od jídla na lžičce očekával pouze hladké a bezpracné polykání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
19.9.14 11:16

@Žofinka13 Možná je chyba v tom, že jídlo prckům celkově mixujete. Mixovala jsem vždy jen maso, když jsem vařila na víc dnů do mrazáku, zeleninu jsem v mixéru projela jen nahrubo, vždyť byla uvařená doměkka. Děti jsem tak nikdy na mixované nezvykla. Jí ti pečivo? Chleba na kostičky, žmoulá samo rohlík? Pokud ano, tak si s jídlem poradí. Teď bude mít prcek 14 měs, od návratu z dovolených na konci prázdnin jsem také přešla na „naši“ stravu, kupodivu zvládá i drobně nakrájené maso. Už ani tou vidličkou nemačkáme, dávám normálně, jí všechno. Na večeři vařím kaše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
19.9.14 11:23

@zuzkasim Nemůžeš zobecňovat, mě se dítě do 10 měsíců jakýmkoliv kouskem dávilo, protože mu nedocházelo, že má žvýkat. Byť to byla sebeměkčí zelenina, buď kousek vyplivnul nebo se ho znažil spolknout celý. :zed:
Opravdu kousat se naučil až po tom, co mu narostly stoličky (což bylo nedávno) - to té doby třeba hruška nebo jabko na plátky nepřipadaly v úvahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35732
19.9.14 11:32

Me nezvejka skoro nic kdyz nemusi, susenku rozkouse, ale trba nudle nebo kostky zeleniny v polivce polyka cely :-) spagety musim krajet, protoze je vcucne a kousek na v puse a kus v krku a hned se davi :zed: vetsinou ovoce rozkousne a jak zjisti ze to nespolkne tak to vyplivne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25101
19.9.14 12:02

To, co nám - kvůli dětem nekořením a méně solím. Ze začátku hodně omáčky, maso mi ani jedna moc nechtěla ani na drobno nakrájené.
K večeři jsem dávala, co jen to šlo, mléčné kaše. Starší nechtěla UM ani kravské, tak aby nějaké mléko měla. Jinak se dá dat taky cokoliv - pečivo s pomazánkou, s Lučinou, nebo jen máslem. Já občas dávala i polívky od oběda, když nic jinýho nehctěli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí