Obezita u dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3739
13.9.17 14:52

Hrozné. Holčičky je mi líto a lituju všechny děcka, která jsou doma obklopeny sajrajtama a už od dětství mají závislosti na cukrech a smažených humusech. Holčičce by pomohlo jedině to, že doma bude k jídlu jenom to, co potřebuje ke zdravému vývoji. A to jí mohou zajistit jedině rodiče. Podle mě je tohle regulérně druh týrání. Nechápu že to někdo dopustí. Možná lékařka by měla zakročit s větší razancí. Holčička váží jako já a to mi táhne na 40 a mám dvě děcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25160
13.9.17 15:26
@Anonymní píše:
@flybe bohužel jsou a stojí si suveréně za svým názorem. Doktorku znají přes dvacet let a stejně jí za zády pomlouvají. Dcerka je věčně nemocná, doktorka naznačila, že to může mít spojitost, když sedí celé dny doma a nechodí mezi lidi, rodičům to prostě nedošlo. Je to hazard zejména se zdravím, proto mě to rozčiluje, ať si každej vypadá jak chce, když je zdravej, ale mě kolena nebolí a v deseti letech nemají děcka co bolet kolena.Ona žádné kamarády nemá, proč asi..stydí se za sebe a děcka ji mezi sebe neberou, protože je tlustá. Kolikrát mi tady naříkala, jak ji ten nebo onen něco řekli. Co jí na to mám říct? Že mají pravdu? Řekla jsem jí jen to, že jestli se jí nelíbí, jak na tom je, že jí klidně pomůžu, když bude chtít a jediné co jsme spolu zvládali, byli max ty ufuněné procházky.

No… napadlo mě to. Já jsem člověk, co jedná na rovinu, ale nevím, jak s desetiletým dítětem… :think: NAvíc, když cokoliv, co uděláš pro její dobro, rodiče šmahem shodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.17 15:53

Napis si do vyhledavace: detska lecebna kretin, mrkni na stanky, jsou tam i jidelnicky, tam by ti poradili (nevim, odkud jste), treba casem, mozna by si tam nasla kamosku…

• Citovat
  • Upravit
3837
13.9.17 16:30

Myslím, že ji budeš moct pomoct až tak za 3-5 let. Je to hrozný, ale ona toho teď moc nezmůže, doma bude jíst to co ostatní.
Chodila bych s ní na ty procházky, a vařila ji výborná zdravá jídla, když je zrovna u vás, trochu ó tom něco zmínila, ale fakt jen občas, ať ji tím neotrávíš. A pak až jí bude třeba těch 15 let, tak si s ní ó tom promluvit a nabídnout pomoc, co má kupovat, co jíst atd. A v tom věku už si může postavit hlavu a dělat a kupovat si jídlo sama. Chudák holka. Já sama nemám super vzor stravy z rodiny, ale nikdy ne litry coly a chipsy. Ale zdravou stravu jako opravdovou znám taky až z dospělosti, jinak jsem jedla bílé rohlíky, Vysočinu a bonbóny doma, protože to tam bylo. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.9.17 18:12

Velmi dobře může pomoci odtučňovací prázdninový nebo lázeňský pobyt. Takové pobyty nabízejí lázně Poděbrady - Léčebna dr. Filipa, Bludov, Klimkovice a pak též Olivova léčebna. Dítě je tam několik týdnů, zvykne si na zdravou stravu a pohyb. Lázeňskou léčbu dětské obezity hradí zdravotní pojišťovny.
Tam dítě má možnost vykročit ze začarovaného kruhu, kde se mu druzí nesmějí, mají stejný problém ap.
Zkuste pohovořit s její dětskou lékařkou, jestli by ji nepohlídala, zvala na kontroly a trochu tlačila na rodiče i s tím, že by jí lázně napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1295
13.9.17 18:26

Ahoj, pro zacatek staci 3 veci:

• nepit sladke piti (at pije jen cistou vodu, nebo vodu s citronem, matou…)
  • nejist chipsy a slana svinstva (pri velke krizi treba hrstku orechu)
  • hodinu denne se hybat (prochazka s tebou, venceni psa, kolo, zatancovat si u youtube…)

To by melo trochu pomoct!
Pokud nebude mit podporu v rodicich, bude to nic moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
13.9.17 20:48

Díky všem za rady :) :) zkusím to probrat s jejich doktorkou, protože tam se synem chodím taky. Zeptám se jí na ty pobyty, jestli si myslí, že je to pro ni vhodné a pokud ano, zkusím si o tom popovídat přímo s ní nebo rodiči. Ještě jednou díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.9.17 20:52

Nemá smysl naznačovat, jedinné co může pomoci je zkusit si otevřeně a neútočně promluvit s jejím rodiči, v čem potřebují pomoci že se jim nedaří změnit životní styl k něčemu, co nebude jejich dceru zabíjet.

Protože ten musí změnit celá rodina, že - pokud budou nutit jen dítě, tak to k ničemu nebude.

Nejrozumější přístup budou mít ve stobu.

http://www.stob.cz/cs/home

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
13.9.17 21:08
@Ou píše:
Nemá smysl naznačovat, jedinné co může pomoci je zkusit si otevřeně a neútočně promluvit s jejím rodiči, v čem potřebují pomoci že se jim nedaří změnit životní styl k něčemu, co nebude jejich dceru zabíjet.

Protože ten musí změnit celá rodina, že - pokud budou nutit jen dítě, tak to k ničemu nebude.

Nejrozumější přístup budou mít ve stobu.

http://www.stob.cz/cs/home

Díky, vím, že to tak je, sama to vnímám při pokusech mého hubnutí, že stačí partner, který tu změnu netoleruje a člověk se jednoduše dostane tam, kde byl :nevim: :nevim: Bude to asi těžký, protože si nedovedu představit její rodiče o vodě s citronem a kuřecím salátem na večeři

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
13.9.17 22:08
@pajaxy píše:
Ahoj, pro zacatek staci 3 veci:
  • nepit sladke piti (at pije jen cistou vodu, nebo vodu s citronem, matou…)
  • nejist chipsy a slana svinstva (pri velke krizi treba hrstku orechu)
  • hodinu denne se hybat (prochazka s tebou, venceni psa, kolo, zatancovat si u youtube…)

To by melo trochu pomoct!
Pokud nebude mit podporu v rodicich, bude to nic moc…

Souhlas. Ještě bych slečnu podpořila třeba společným vařením. Ukázala bych jí, jak některé ingredience vyměnit za zdravější alternativu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
14.9.17 04:52

@Barbora1993 promiň, ale není to tvé dítě, tak byc hse d otoho moc nemontovala. Pokud chceš holce pomoct, tak jí poraď, ať pije čistou vodu (ta snad z kohoutku teče všude a není zavislá na tom, co jí koupí rodiče k pití), v 10 letech už snad může chodit sama ven - tak není nic snazšího než jí koupit úplně obyčejný krokoměr a ať každé odpoledne ujde nějaký počet kroků. Doma nemusí jíst, kromě snídaně a večeře to, co nakoupili rodiče. To, že jí chipsy, sladkosti je její blbost a když jí vadí tloušťka a někdo jí řekně, že to nemá jíst a ona v tom pokračuje, tak asi zase až tak moc o štíhlou postavu nestojí.

A nejvíc by to chtělo zapracovat na jejím sebevědomí, aby si zvládla najít nějaké kamarády. A sebevědomý mohou být i obézní lidé.

• Citovat
  • Upravit
3552
27.3.19 12:41

Holky, nesudte takhle dopredu…
Rodinu neznam, ale treba kdyz nekdo vidi me a malou, reknou si „vyzrana hranolkova rodina“…

A hle… Ja bojuju s extremni obezitou, i presto, ze jiz 20 let nejim smazene a tucne (mam jen tretinu slinivky, zlucnik vubec) a sladke se u nas nevyskytuje. A tim myslim opravdu nevyskytuje…
Mala ma 3roky a 18.5kg.
Je to nejedlik. Jedine, ceho sni opravdu moc, je zelenina (miluje papriky, rajcata, okurky, mrkvicku). Vse sni syrove a s chuti. Normalni jidlo skoro neji, ani pecivo se sunkou/syrem.
Z ovoce ma rada jablka, hrozny, jahody a boruvky. V lete by se ujedla cerveneho rybizu.

Odmitne obed, ze ma plne brisko a poprosi o papriku nebo cherry rajcatka, a to s chuti sni…

Sladky doma neni (ma 2× do mesice treba kinder cokoladku)…

Pije holou vodu nebo neslazeny caj.

Miluje bilej jogurt a neochucenej kefir ;)

Pohyb? Jsme dopo i odpo venku, nedela ji problem ujit (ujet na koloodrazedle) v kuse 7km a odpo klidne znovu…

Sama vim, jake to je byt tlusta.
Proto nemame sladke, mame dost pohybu a ji od malicka ovo zel.

A presto vypada, jako bych ji cpala dortama a hambacema a tak.
A kazdy vidi „vyzranou mamu a holcicku“, a presto jsme to ale my, co na hristi vytahujeme krabicku cherry rajcatek nebo nakrata jablicka jako svacinku a dcerka s nadsenim basti ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
27.3.19 13:24

@Spendlicek Asi bude dcera citlivá na vesmírnou energii. Na život čerpá energii z Vesmíru a energie z jídla se ukládá. Řešením je odstínění Faradayovou klecí alespoň na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
590
3.6.19 13:45

Pak jsou rodiče ho…da. Když vlastním rodičům nevadí, že zkracují svému dítěti život, pak ty s tím nic neuděláš. Je to škoda, holčina bude akorát nešťastná, až jí začne okolí šikanovat a posmínvat se jí. Také jsme měli jednu takovou ve třídě (to už je ale 25 let) a dávali jsme jí hrozné přezdívky. Dnes se za to stydím, ale jako dítě jsem si to neuvědomovala :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3293
21.7.23 12:20

Pises dost malo informacii, ale som rad ze ich mozeme oslovat menom :-)

Aby sme sa dostali k niecomu uzitocnemu tak aspon na zaciatok:
1. Co jedia, priblizny jedalnicek (napr - maso v priemere 6 dni do tyzdna, obedy v skole, na desiatu si kupia horalku, veceraju zeleninovy salat…) aby sme mali predstavu, velkost porcii, co znamena tucne podla teba, vnutornosti, ake druhy masa, co cestoviny, ryza?
2. Zdravotne hladisko - su zdrave? Je v rodine najaky druh predispozicie? Nemusi to byt priamo obezita, ale napriklad problemy s nejakymi organmi…
3. Pohyb (=aktivita vlastnou silou, ale nie za ucelom aktivity - napriklad ist pesi do skoly), kolko cca denne, rano/vecer… Co znamena chodit s kamarady ven? Nahanaju sa po okoli, alebo sedia na najblizsej lavicke a pozeraju tik-tok
4. Sport (=aktivita za ucelom aktivity, napriklad to zmienovane plavanie), co znamena nekdy? Raz za den, mesiac, rok? Co znamena „plavat“ kolko naplavete 5 alebo 50 bazenov (ako dlhych samozrejme)?

Len pre upozornenie, viac krat (a to som tu velmi kratko) som tu uz videl diskusiu o chudnuti, kde sa zrejme autorka domnievala ze sa to zazracne vyriesi napisanim sem, ale ono to tak nefunguje tu ti ludia napisu nejake napady, myslienky a ty musis zvazit co si vyberies ako to budes aplikovat atd… Hlavne realne zacat nieco robit je dolezitejsie ako pisat. A pocitaj s tym ze to bude trvat DLHO, DLHO… takze hned po ‚zacat‘ bude dalsi problem ‚vydrzat‘.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová