Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Např. https://www.obklinika.cz/obezitologie
Osobni zkusenost nemam, ale byt tebou, objednam se na zvolene obezitologii na vstupni konzultaci, kde se vse dozvis.
@Anonymní píše:
Pěkný večer, jsem maminka ročního syna a za ten rok jsem přemýšlela jak nikdy…mám obrovskou nadváhu. Měřím kolem 160cm a mám kolem 100kg..jsem z toho nešťastná a kdykoliv bojují, tak schodim cca 10kg, čuchnu k čokoládě a jojo efekt a je vse zpět…přemýšlím zda by mi nemohlo treeba výše zmíněné oddělení. Máte někdo zkušenost s obezitologie pro dospělé v Praze? Co tam s lidmi dělají? Píšou jídelníčky? Hlídají krev?,,Hucej" jim do hlavy? Nemám vůbec představu. Děkuju. Prosím anonym stydím se za výše uvedene.
pokud máš zájem o bariatrickou operaci, tak jdi na OB kliniku, tam jí nabídnou každému, kdo splňuje indikace. Poslala jsem tam dvě pacientky a obě skončily s operací. Ale tedy bohužel obě se časem vrátily ke své původní váze. Další možnost je nechat si předepsat lék Saxenda, to může napsat i praktický lékař. A k tomu samozřejmě ideálně najít nějakého rozumného nutričního terapeuta co doporučí rozumnou dietu. Jestli nemáš pohyb, tak začít s pravidelným pohybem - ideálně najít něco co Tě bude bavit, abys u toho měla šanci vydržet.
Mám velmi dobrou zkušenost s výživovým poradenstvím a jídelníčkem na míru. Chce to ale pozjišťovat si o tom člověku něco, prolustrovat trochu jeho práci, vzdělání, ohlasy atd. Dneska je totiž odborník na výživu kde kdo. Já měla štěstí a vybrala jsem dobře. Musím říct, že jsem jedla poměrně dost, neměla jsem téměř hlad a hubla jsem zhruba 0,75 kg týdně. Nejvíc jsem se bála zákazu kávy a mých oblíbených sladkých snídaní, ale nic z toho se nestalo. Jen mi to slečna lépe vyvážila. Nepřišla jsem v podstatě o nic, co mám ráda. Ale já řešila 6 kg.
Být tebou o obezitologii neuvažuju a přijde mi nehorázné, řešit obezitu operací. To je tak těžký zákrok, často nevratný. Co vidím kolem sebe, ty lidi jsou za nějakou dobu zase tam, kde byli. Oni si najdou cestu, jak sežrat na co mají chuť i s menším žaludkem. Dokonce jsem se setkala s tím, že po operaci dotyčné nikdo na obezito. nepomohl s jídelníčkem, nikdo jí nepoučil, že operace není samospásná, že je potřeba změnit způsob stravování atd. Ideální by bylo řešit obezitu komplexně, včetně psychoterapie, což většinou tak nefunguje. Být tebou na obezito. nejdu.
@LiduNe já myslela že tam pomáhají i jinak než operaci.
já bych právě chtěla se nějak dobře stravovat..ale prostě jsem lajdak na vážení já bych si i zaplatila dovoz jídel klidně..kdyby mi to někdo připravil tak bych jedla dle toho určitě. Mám problém spíš s tím že si jídlo nepřipravim, pak nestíhám, a pak bezmyšlenkovitě sežeru cokoliv.
@Anonymní píše:
@LiduNe já myslela že tam pomáhají i jinak než operaci.já bych právě chtěla se nějak dobře stravovat..ale prostě jsem lajdak na vážení já bych si i zaplatila dovoz jídel klidně..kdyby mi to někdo připravil tak bych jedla dle toho určitě. Mám problém spíš s tím že si jídlo nepřipravim, pak nestíhám, a pak bezmyšlenkovitě sežeru cokoliv.
tak třeba najdeš nějakého obezitologa, co s tebou probere dietu a pohybový režim. Ale na OB klinice si myslím, že Tě budou tlačit do operace. Navíc bohužel ta operace je nejlevnější řešení, protože je na pojišťovnu. Léky zatím ne a nutriční terapeuti asi většinou také ne. Léky na obezitu existují 2 - Saxenda je původně antidiabetikum, ale výborně působí na obezitu. Musí se tedy píchat injekčně. Zpomaluje vyprazdňování žaludku a působí metabolicky, snižuje chuť k jídlu. Dalším lékem je Mysimba, ta působí v mozku, snižuje chuť k jídlu. Oba jsou to moderní léky, ale bohužel dost drahé. Další je na trhu Orlistat, ten snižuje vstřebávání tuků ve střevě. A pak je ještě Adipex, ale ten bych nedoporučovala, je to návykové a navíc když se vysadí, tak má výrazný jo-jo efekt.
Možná bys mohla zkusit obezitologii či endokrinologii přímo v nějaké nemocnici - hodně o obezitě přednáší MUDr. Ludmila Brunerová, je ve Vinohradské nemocnici a asi má i někde i soukromou ambulanci. Ona je diabetolog, endokrinolog a internista, dělá hodně i tu obezitologii. Nevím jestli má volnou kapacitu, nevím jak je to v Praze, ale u nás v jižních Čechách mají endokrinologové dost plné kapacity. Alespoň z přednášek mám pocit, že se snaží řešit to spíš léky, dietou a pohybem, než posílat lidi na operaci.
@Anonymní píše:
@LiduNe já myslela že tam pomáhají i jinak než operaci.já bych právě chtěla se nějak dobře stravovat..ale prostě jsem lajdak na vážení já bych si i zaplatila dovoz jídel klidně..kdyby mi to někdo připravil tak bych jedla dle toho určitě. Mám problém spíš s tím že si jídlo nepřipravim, pak nestíhám, a pak bezmyšlenkovitě sežeru cokoliv.
A ty si uvědomuješ, že budeš muset vynaložit nějakou námahu, pokud chceš zhubnout? Máš metrák a přistupuješ k tomu, jak kdyby to za tebe měl řešit někdo jiný. Je to jen o zvyku a plánování, nachystat si jídlo, nic světoborného. Někoho to i začne bavit. Krabičky jsou samozřejmě řešení. Ale nevím, pokud do toho jdeš s tím „já jsem lajdák, nestíhám“ to je na prd.
@LiduNe jdu do toho s tím, že si za to můžu sama a že to asi úplně bez pomoci nedám. Krabičky by pomohli hodně.
@Anonymní píše:
Co je prosím saxenda? Nechci žádnou operaci
simtě, SAXENDA je látka která působí jako hormon nasycení, takže dává tělu signál, že už nemusí jíst. Teď vlastně jím ze zvyku a přes KT si kontroluju makronutrienty, abych to nepřehnal s tuky a splnil bílkoviny (abych nehubl svaly, ale tuk). Mám to na 4 měsíce a jsem ve třetím týdnu, zatím to jde hezky. Stejně jako MYSIMBA to vypíná zoufalství z jídla, takže se neupínám k tomu co bude k večeři, ale spíš plánuju, aby to dávalo výživově smysl.
OB kliniku nedoporučuju, nejsou příliš nakloněni konzervativnímu hubnutí. Já mám za to (a beru to podle sebe), že hubnutí je v hlavě a obezita je často spojená s nějakým psychickým problémem. Takže cesta je psychoterapie, zvlášť, jestli se ti v minulosti už podařilo zhubnout - takže asi není problém, že bys nevěděla, jak na to.
Doporučuju https://hubnuhlavou.cz/, paní psycholožka je skvělá.
Pěkný večer, jsem maminka ročního syna a za ten rok jsem přemýšlela jak nikdy…mám obrovskou nadváhu. Měřím kolem 160cm a mám kolem 100kg..jsem z toho nešťastná a kdykoliv bojují, tak schodim cca 10kg, čuchnu k čokoládě a jojo efekt a je vse zpět…přemýšlím zda by mi nemohlo treeba výše zmíněné oddělení. Máte někdo zkušenost s obezitologie pro dospělé v Praze? Co tam s lidmi dělají? Píšou jídelníčky? Hlídají krev?,,Hucej" jim do hlavy? Nemám vůbec představu. Děkuju. Prosím anonym stydím se za výše uvedene.