Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Milé maminky, chci se zeptat, jak oblékáte miminko v 5 stupních do kočárku? Tchýně ze mě dělá tyranku, že prý malého týrám zimou. Byli jsme na chatě a malý měl na sobě teplé froté punčošky, oteplováky, body s dlouhym rukavem, mikcu silny svetr, bundu. V kocarku byl zabaleny ve dvou teplych dekach, ktere mel ve spacim pytli a pres to vwechno mel jeste takovou silnejsi jako perinko-deku…cepice, ponozky, botky…samozrejmost. Nevim, myslim si, ze byll navlecenej dost. Ten pytel je slabsi, to je pravda, ale o to mel prave o jednu tu decku navic. Ona mu to tam furt rychtovala a preskladavala hlavne aby to mel esteticky vsechno krasne nachumlany. Ja bych se z ni picla, stve me to. Je to pokazdy kdyz prijedeme, preustele mu cely kocar a porad remca jak delam vsechno spatne. Chtela jeste pres malyho hodit deku, tak jsem ji rekla ze ne a hotovo, tak brecela, jaka jsem tyranka a ze je malej chudacek a jak ji je ho lito…Pritom malej se pak vzbudil zpocenej. Malemu je devet mesicu a chladek ma rad, tkse se snazim ho moc nenavlekat. Nevim jestli to tedy delam spravne, nebo jestli ho mam navlekat buhvi jak…
Body s dlouhým, punčochy, kombinéza medvídek (ani teplá, ani tenký flees), fusak měl včera jarní a tenoulinká deka. Samozřejmě čepice. Vytáhla jsem ho pěkně teplého a ne uvařeného - 7 měsíců.
Podle mě je nabalenej až moc
Oblékám stejně jako sebe plus má v kočárku fusak, když svítí sluníčko, tak ho ani nezapínám.. Je teda fakt, že má vyteplený nepromokavý kalhoty, ale jinak má body, mikinu a bundu.. V minus deseti jsem přidávala rolák a punčocháče..
Já oblíkám dceru 2,5m do kočárku bodyčko dlouhý rukáv+dupačky + čepičku+kombinézu + zimní pytel a zapnu kočár, pokud je velká zima tak přidám ještě deku. Staší jsem taky tak oblíkala.
Tak takhle hodně jsem neoblíkala ani novorozence do mrazů. Takže podle mě je to hodně. Hlavně teda podle toho, že se vzbudil zpocenej.
Bodycko s dlouhym, teplakovka, silnejsi ponozky, prechodova bunda, fusak, deka… Ma sedm mesicu…
Ty jooo…takhle nabalenej by mohl jít do mínus dvaceti.. ![]()
Já jsem do takového počasí dávala, punčochy, body s krátkým rukávem, slabé triko s dlouhým, šoupla jsem je do teplejší kombinézy, zapnula do jarního fusaku a hotovo..
Řekla bych jí, že mně je líto zase jí a že svoje dítě znám nejlíp já, tak si to udělám jak uznám za vhodný já ![]()
My jsme syna taky oblíkali míň, protože byl pořád zpocenej a brečel pak kvůli tomu. To co tu píšeš ty, tak mi přijde nabalenej až až
Má 9 měsíců, tak sama nejlíp poznáš jestli mu je nebo není zima a na babu se vyprdni ![]()
Příspěvek upraven 02.04.13 v 09:56
Já bych řekla, že v pěti stupních byl navlečený až až…
Pokud by ti prcek nastydnul, tak né proto, že byl málo oblečený, ale právě proto, že byl oblečený moc a zpotil se i v takové zimě…
Tchýni neřeš ![]()
Ahoj, já se řídila tím, jak malá „vypadala“, když jsem ji vyndávala. A pak ubrala vrstvy. Pokud není studená, tak je vše OK… Ale pokud je ve dvou dekách, tak to je víc, jak dost.
Mě moje mamka vždycky říkala, že ji moc navaluju a manželova namka by ji dala ještě jednu vrstvu. Teď zpětně vím, že byla navalená moc, na to, že byla ještě v dece a fusaku ![]()
Ukaž jí, jak je tepla, kdy ji vyndáš a hotovo… jiný argument nevidím.
Mně to přijde taky přehnaný… Tchyně by jo chtěla uvařit? ![]()
Neřeš to… ![]()
Malá má jen punčochy, bodýčko s dlouhým rukávem, čepici, rukavice, kombinezu a fusak.. a kolikrát je spocená až za ušima..kdybych jí navlíkla jako ty tak by měla zapocené vyrážky po celém těle..myslím, že zima mu stopro není ![]()
To měl mikinu, silný svetr, bundu, fusak, deky? No tak já se naopak nedivím, že se vzbudil zpocenej…
Tak to mě přijde fakt velký nabalování. Já malou oblíkám skoro celou zimu tak bodýčko dl. rukáv, ponožky nebo punčocháče, tepláky, zimní overal, čepice.. v kočárku ji dám do fusaku a přikreju teplou fleecovou dekou. Nikdy se mi nestalo, že by malá byla spocená nebo měla končetiny studený. ![]()
@helia já se veřejně hlásím k „matkám tyrankám“. Svoje dítě „týrám“ zimou už od jeho narození v červenci. Výsledkem je, že syn za osm měsíců neměl ani rýmu (spousta jeho vrstevníků z naší skupiny už měla i antibiotika
), tak to snad dělám dobře ![]()
Když je opravdu zima, tak má na sobě body, teplé punčocháče, sametové dupačky, sametový kabátek nebo body, punčocháče a kombinéza, je ve fusaku - ten překrývám plyšovou dekou tak, aby byl zachumlaný až po bradu, na hlavě čepičku, na rukou rukavičky. Obličej mu mažu krémem proti chladu. To platilo pro mínusové teploty.
Teď když je kolem nuly, tak sundávám deku a mám ji s sebou pro jistotu.
Podle toho jak se bude oteplovat, tak nahradím postupně fusak dekou.
A to snad raději vynechám jak syna oblékám na cestu do auta a podobně. To by na mě asi někdo zavolal sociálku
Vždycky mám s sebou všude deku, abych měla možnost ho přikrýt, pokud by mu bylo chladno a sleduju ho aby měl teplé ručičky. Nicméně rady mojí matky a ostatních žen té generace zarputile odmítám a vysvětluju, protože pokud bych ho víc oblékala, tak by byl neustále mokrý jako myš. Nemluvě o tom, že by si na vyšší teploty zvykl a stačil by slabý jarní vánek a byl by nemocný.
Jsem se rozepsala
A moje rada na závěr: Nauč se odpálkovávat všechny radílky, myslí to dobře, ale ty víš nejlíp co je pro tvoje dítě dobré a nenechej si do toho mluvit. Rady vysloužilých matek nejsou od věci, ale musí být vyžádané.
Edit: A jen bych podotkla, že dítě v tomhle věku už není novorozenec, který se nezahřeje. Můj osmiměsíční syn je jako kamínka a ve spánku se zahřívá ještě víc. Jenomže ženská s dospělými dětmi už to asi nemá v tak živé paměti, aby si to uvědomila. Jen tak si vysvětluju, že všechny babičky neustále chtějí děti hlavně přikrývat ![]()
Příspěvek upraven 02.04.13 v 10:09