Oblečení z půdy - dezinfikovat, nebo vyhodit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Oblečení z půdy
Zdravím všechny.
Koupili jsme domek a na půdě je po původních majitelích velká spousta oblečení po dětech. Děti teď mají kolem 10-ti let, takže, už to tam nějaký ten rok leží. A teď jsme se vrhli na čistku celé půdy a je mi líto oblečení vyhodit. Staré bundy, mikiny atd. které jsou po bůhvíkomu jsme dali bezdomovcům, ať z toho také něco mají, nepoužitelné věci jsem naházela do kontejneru na oblečení, něco ma můj na „hadry“ do garáže, ale opět nevím, co s těmi oblečky. Plánujeme další rok miminko a tak si říkám, že některé kousky bych nechala, protože jsou opravdu krásné, jako nové. A tak se ptám - nebude to vadit, když dám miminku oblečení, které se válelo aspoň 10 let na půdě? Je to pod střechou, ale jinak to je otevřené, takže jako by to bylo venku, jen to nezmoklo, nebo nebylo přímo na mrazu atd. Je mi líto to nevyužít, ale zase nechci, aby to mimču nějak uškodilo. Samozřejmě to několikrát přejedu v pračce. Znám z domu, že mamina schovávala věci po mě pro další sourozence a i já jsem mnohdy měla oblečení po mamce a žiju
Ale je pravdou, že když je to v rodině (a neleželo to na studené půdě), tak je to trošku něco jiného. Je to pořád ještě tak nějak vlastní oblečení a vím, jak s ním bylo zacházeno, ale o tomto oblečení se to říct nedá… Pokud máte zkušenosti, či víte, že by to nevadilo, tak prosím o radu, jak takové oblečení „vydesinfikovat“, vyčistit.. zkrátka co s tím mám udělat, aby to mimčo mohlo nosit. Nebo se toho radši opravdu zbavit?
Mockrát děkuju za Vaše názory a rady!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já bych dala, v sekáčích to leží taky bůhví kde, zlatá půda:-) desinfekce na prádlo se dá koupit třeba i v podobě aviváží (DM, Sanytol..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že to vůbec nevadí, je dobré to před praním namočit v Sanitolu, ten to vydesinfikuje a odstraní případné pachy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to mě nenapadlo. Seženu ten Sanitol a dám na vás! Moc děkuju za radu!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Take bych to neresila. Je to jako z bazarku.
Pouzila bych tu desinfekci, jak radily holky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja věci na pudu nedávám dávám je do těch vakuových pytlů v uložném prostoru doma. jinak kamarádka mi dávala také oblečení a bylo to na menší dítě a měla to také na pudě v kufru a věcem fakt nic nebylo. pokud jsou ty věci na pudě hezky zabalené a čisté je vidět že byly vyprané a pak uložené tak je prostě přeper a uvidíš podle mě tím dětem neublížíš. tedy pokud věci nejsou navlhlé a nesmrdí třeba takovou tou struchlostí což se stalo mé babičce…když jsme vyklízely jeji půdu to potom letělo všechno do kontejneru.
jsem z vesnice a i moji rodiče schovávaly oblečeni na pudu do krabic a zalepily izolepou tak ted je má dcerka na panenky, věcem nic není byly dobře uskladněné a v suchu. pokud je t an pudě dobře uskladněné nic tomu nebude
Příspěvek upraven 26.04.14 v 13:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A na bazárku také vlastně nevíš kde to skladují…
desinfekcI si kup v DM drogerii tu jejich značku na praní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já normálně oblíkám syny do oblečení ještě po sobě a po synovcích kterým je nejstaršímu 20 let. Takže v pohodě, použila bych praní na vyšší teploty a ocet jako dezinfekci, pak to nechat klidně několik dní viset na sluníčku, krasně vyvětrá, vybělí fleky a taky vydezinfikuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se ti zdá na první pohled v pořádku (složené a čisté v krabicích, do kterých nezateklo), tak bych bavlnu vyprala na 90°C a bylo by připravené. Pokud by to nějak páchlo, tak bych to vyhodila rovnou. Desinfekci bych na bavlnu nepoužila, protože by v těch vláknech bavlny zůstaly přece jen stopy a nechtěla bych podráždit kůži dítěte. Ale přede mnou jsou i kladné ohlasy na desinfekci, tak to se rozhodni sama. Já dám přednost vyvaření, to je podle mne pro dítě dobré.
Z vlastní zkušenosti vím, že dobře uskladněné látky vydrží daleko víc let. Bavlny rozhodně, jestě mám nějaké látky po babičce, asi 50 let staré a lepší látku neseženu, taková kvalita se již nevyrábí pro náš trh. (Vyrábí se samozřejmě, ale za vysoké ceny.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gallianka píše:
Pokud se ti zdá na první pohled v pořádku (složené a čisté v krabicích, do kterých nezateklo), tak bych bavlnu vyprala na 90°C a bylo by připravené. Pokud by to nějak páchlo, tak bych to vyhodila rovnou. Desinfekci bych na bavlnu nepoužila, protože by v těch vláknech bavlny zůstaly přece jen stopy a nechtěla bych podráždit kůži dítěte. Ale přede mnou jsou i kladné ohlasy na desinfekci, tak to se rozhodni sama. Já dám přednost vyvaření, to je podle mne pro dítě dobré.
Z vlastní zkušenosti vím, že dobře uskladněné látky vydrží daleko víc let. Bavlny rozhodně, jestě mám nějaké látky po babičce, asi 50 let staré a lepší látku neseženu, taková kvalita se již nevyrábí pro náš trh. (Vyrábí se samozřejmě, ale za vysoké ceny.)
Kůži nepodráždí, chce to někokolikrát vyprat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oblečení po dětech skladuji také na půdě na chalupě, teď čekám čtvrté, takže budu přehrabovat, co použijeme. Nejstrší syn má 21, takže na půdě už skladuju přes dvacet let, vždycky jen přeperu a vyžehlím, žádnou desinfekci nepoužívám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ta desinfekční aviváž je DM značky Denkmit, stojí pár korun, Sanytol je dražší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jannina1
Ale bavlněná vlákna prostě nasají vše…, tak mám prostě i tak pocit, že bych to nepoužila. Asi jsem profesně ovlivněná. Je to jako když nabarvíš bavlnu nějakou barvou - i když vypereš několikrát, stejně už bílou nezískáš, stopy po barvě zůstanou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak potom ještě vyprat znovu v děskem prášku ta s DM mi také nesmrdi ani sanytol tim jsem čistila postýlku a skřinky. jediné co mi smrdí je savo na to nemam odvahu ani na to savo perex to jsem zatim neukoušela ikdyž bych v tom ráda vyprala látkové plínky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych vse vyprala v detskem prasku na vyssi teplotu dala avivaz a machani dvakrat pak poradne vyzehlila ze vsech stran a hotovo-obleceni mam na pude bezne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit