Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ten kuskus mě teda zajímá? Jak ho děvčata děláte, my jsme sice ještě malý ( máme 4,5 měs. a jsme plně kojený), ale sháním info ono se to rychle přehoupne
![]()
Tak ke kuskusu, nám velkejm ho jen namáčím, ale hošíčkovi ho převařuju, ale asi je to jen o pocit a je pravda trochu měkčí.
Dášo já používám vločky ovesné JEMNÉ a k zelenině je prostě strčim chvilku než je dovařená a krátce povařím. Nasladko je lžičkou v misce ještě trošku rozlámu (teď to nedělám protože právě používaný pytlík je plný prachu ne vloček
a namáčím do mimimléka. Pokud chci přidat trochu medu tak je taky trochu převařím s tím medem. Prostě vločky buď přidám do polévky, nebo z nich uvařím kaši. Max je rád.
Jo a k dalším receptům, Max miluje když mu k zeledině přimíchám vařený žloudek.
Jo ty vločky kupuju balené v papírovém sáčku jako na mouku.
Mia
Ahoj holky,
s tou smetanou jste mne dostaly.
Už ani nevím která. My jsme samozřejmě ještš kojený. S tím UM to není vůbec špatný nápad. Jen nevím jak na to technicky. Nemáte někdo zkušenost. To je hrůza, člověk pořád všechno hlídá a pak udělá takovek kopanec. Zítra koupím ten Hipp a schválně mrknu
na složení. AAAch jo.
Nevíte někdo, jak udělat ovocné přesnídávky do mrazáku?? Musí se to vařit? Nebaví mne třikrát denně drhnout ponor. mixér a navíc mi toho tam dost ulpí.
Sabik
Ahoj Sabiku,
s tím UM nemám zkušenost, ale mám to od kamarádky, tak se jí zeptám. Jen nevím, kdy se uvidíme, protože její malá teď byla nemocná a teď v tom počasí a hlavně v těch podmínkách, kde u nás snad ani neexistují chodníky se ven nedá. Teda dá, na saních, jenže od rána zase sněží, tak by byl Lukášek asi jako sněhulák, než bychom se z procházky vrátili
.
to jsem trošku odbočila od tématu
.
S těma přesnídávkama - četla jsem někde recept na zavaření, byl jednoduchý, ale dával se tam puding, tak jsem to zavrhla. Já dělala ovoce do mražáku následovně : spařila jsem broskve, meruňky, blumy a oloupala šlupku - jsem si ale dala, co bych ale pro malého neudělala
hrušky a jabka jsem teda taky loupala. Pak jsem jednotlivé druhy ovoce trošku povařila s kojeneckou vodou a nakonec rozmixovala. Mražák jsem měla naplněný k prasknutí, tak jsem si myslela, že toho mám dost. Ouha, leden a my už nic nemáme
.
Přeji dobrou chuť
Ahoj
To zní dobře. Vyzkoušíme.
O sněhu mi ani nemluv. Tady od včerejška chumelí a už máme půl metru sněhu. To taky na kočár moc nevypadá. Zimu mám ráda, ale už se těším na jaro.
Díky za tip Dášo.
Sabik
Holky jsem kuskusovej začátečník - proplachuje se před vařením, nebo ne?
díky,
maya
Ahoj, já chci jen napsat k těm přesnídávkám s přídavkem pudinkového prášku---tohle jsem řešila v létě a s holkama v diskuzi tady jsme se shodli, že to na to množství škodlivé není…vždyť co je pudink?…bramborový, popř. kukuřičný škrob, který je rovněž v mnoha skleničkových jídlech a děti ho konzumují v bramborách tak jako tak. Ještě se tam přidává riboflavin a betakaroten a občas etylvanilin, ale to je myslím přírodní (až na ten vanilin…) Takže naše malá ho v domácích přesnídávkách má. Hezký den, Ziza.
Dášo a spol.
poraďte prosím, jaké výrobky nakoupit ve zdravé výživě. Zítra jedu nečekaně do Phy, tak to tam skoupím. Tady nic nemají. Potřebovala bych i něco na večerní kašičku. Díky za tip.
Sabik ![]()
Ahoj Sabiku,
tak s tím UM do jídla : kamarádka říkala, že ho udělá normálně dle daného dávkování - do flašky a pak to do jídla (ona dělá bramborovou kaši) normálně přileje. Takže žádná věda.
S tou zdravou výživou : Já nejčastěji kupuji -
Snad je to vše, už mě nic nenapadá, určitě si vzpomenu až zítra, až to nebude aktuální.
Pořádně se rozhlížej, jsou tam opravdu dobré věci, možná toho najdeš mnohem víc než já a dáš příště tip ty mně.
Jo, ještě jsem na manželovo přání a přes mé velké výhrady koupila melasu. Přišla jsem jí na chuť, mám ráda meltu, mléko, kakao a vše tomu podobné. Je to velice zdavá věc, kterou si přidávám do mléka místo granka. Chuťově mi připomíná něco mezi meltou a medem - dost vzdálené chutě, že. Manžel jí používá do čaje, to mně ale nechutná. ![]()
Ahojky holky,
sice můj dotaz nepatří k „oblíbeným receptům“, ale máte dětičky v podobném věku jako je Berunka - cca 9,5 měsíce, tak bych se s Vámi ráda poradila, jestli je vhodný jogur od AGRO-LA - Jogurt z jižních Čech s příchutí…různou višeň třeba. Berunka totiž samotný jogurt ani s domácí marmeládou nechutná a dnes jsem si dala tenhle jogurt a kousek jí mázla na pusinku. Najednou slyším mlaskání, tak jsem jí dala do pusinky a snědla mi půlku!!! Což je super úspěch, protože s jídlem máme obecně problém. Teda spíš jsme měli, protože teď to vypadá, že se kočička umoudřila a papá i banán…což jakékoliv ovoce bojkotovala. Napíšu složení: plnotučné mléko, višňový protlak (min. 12%), sušené odtučněné mléko, živá jogurtová kultura. Myslím si, že to není nic proti ničemu, takže bych jí to mohla dát znova. Chtěla bych to s Vámi zkonzultovat.
Díky za to
Veronika Adámek (3R) a Berunka Ema 9,5 m
Ahoj Veroniko,
dívám se na Hollandii, kterou dávám denně a obsahuje : mléko, mléčnou bílkovinu,živou jogurtovou kulturu a probiotickou kulturu. Takže - nejsem tedy odborník- ale pokud malé chutná, připadá mi složením obdobný jako ten náš, tak bych do toho šla. Jen jde o to, co znamená ten višňový protlak.
![]()
Píšeš, že malá odmítá ovoce - i přesnídávky? Já například bílý jogurt občas vylepšuji přesnídávkou ( i když ten náš jedlík ho sní klidně jen tak), ale to spíš pro obměnu chuťě ![]()
Ahoj
Ahojky Dáši,
no já taky nevím, co všechno v tom višňovém protlaku může být…známe protlaky - jestli opravdu jen ty višně…nebo něco i jiného
Já jsem jí zkoušela dávat Activii s domácím džemem, a to jsem moc úspěchu neměla. Ale dávala jsem jí to, když měla „nejedící“
období, takže možná teď by to zblajzla a vím, z čeho ten domácí džem - výhradně třešně „z naší zahrádky“
No ale chutná jí to. Samotnou mě to překvapilo. Ta Hollandie má navíc ještě probiotickou kulturu, což je samozřejmě OK. No uvidím, zkusím ji koupit, ale pochybuji, že by ji samotnou snědla.
Ale i tak moc díky
Veronika Adámek a Berunka Ema (alias VABE) ![]()
Ahoj,
já dávám do jogurtu také přesnídávky, nebo čerstvé ovoce. Teda banán. On ten sortiment teď v zimě není nic moc. No ale když, mohla mít půl roku jen mlíčko od maminky, tak banán vydrží. Jinak se shoduji s Dašou, toho protlaku bych se trochu bála. Dle mé představy to bude 80%cukru,nějaké to barvivo,identické aroma a konečně jedno procento višní.
Sabik
Ahojky,
právě ze začátku jedla přesnídávku, ale pak začala mít nejedící období a prostě dopo a odpo svačinu v podstatě vynechávala. Každý den jsem jí nabízela buď banán, nebo přesnídávku…a pak jsme to vyhazovali. Zkoušela jsem i Frutapuru, která ze začátku prošla, ale pak už nechtěla nic. Stále je kojená, protože nic jiného nechce. Teď cca 3 dny mám úspěch dávat jí vodu z hrníčku, ale to jsme taky bojovali, než se to naučila, a sem tam si dá i Nutrilon, ale to je taky tak cca 3 dny. Ale kojení převažuje. Stále kojím i v noci. Je to klasickej kojenej závislák.
Zítra jí zkusím dát jogurt s přesnídávkou a uvidím, jak se s tím popasuje.
A ještě, jak jste probíraly ty kuskusy a jáhly nebo pohanku. To dáváte i ke svačině? Já tohle moc neznám, protože s Adámkem žádné problémy s jídlem nebyly, tak jsem ani neexperimentovala.
Díky VABE
Ahoj Daso2,
prosim te jak pripravujes to ovocne pyre? To normalne povaris napr. broskve s vodou a pak to das do sklenicek a zamrazis? My jsme koupili velkou zahradu a mame tam spoustu ovoce, tak se chystam to letos zpracovat, ale vubec nevim jak. Prislazujes to nejak? Jak dlouho to varis? A co jahodiy? Ty se daji taky takhle nejak pripravit? Napr. rozmixovat a zmrazit? Nebo predtim povarit?
Budu ti moc vdecna za odpoved.
Diky moc.