Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Veroniko,
zkusila jsi více druhů jogurtů? My jíme Hollandii, bílý od Olmy a jednou ( v době nedostatku) Activii bílou. Hollandia doma vede díky své konzistenci, protože je taková „pevnější“, ostatní jsou dost tekuté - je fakt, že Lukášek je velký jedlík, takže mu to absolutně nevadí, a je mu jedno , co jí, ale mě se s tím na lžiččce lépe operuje ![]()
Jinak závisláček je i Lukášek, ale přes den normálně jí vše, co kolem něj projde, ale v noci min. 3× kojím. Je to fakt jedlík, jak se patří, na stromečku ho nezajímá nic jiného než pomeranče a citróny
Takže tropické ovoce putovalo o patro výš a už se tedy fakticky nedá konzumovat ![]()
přeju hodně zdaru, zítra napiš, jak jste pochodily s jogurtem a přesnídávkou ![]()
Ahoj
Ahoj Sarulko,
ovocné pyré jsem připravila tak, že jsem broskve, meruňky, blumy spařila horkou vodou a oloupala, povařila s kojeneckou vodou - ani nevím, jak dlouho, fakt jen chvilku, aby to nebylo úplně tvrdé a pak rozmixovala. Stejně jsem to dělala i s hruškama a jablkama - oloupat, povařit, rozmixovat, zamrazit. Jen ty jablíčka jsem nastrouhala na hrubším struhadle a pak už nemixovala.
Co se týče jahod, asi bych je nechala vcelku, jen jestli je budeš mrazit, tak si je naskládej třeba na tácek nebo do misky a nech je takto zamrazit a pak je teprve sesyp do sáčku. Oni se pak lépe od sebe oddělují, protože k sobě tak moc nepřimrznou - doufám, že jsem to napsala dobře, že to pochopíš. Vy budete mít téměř rok (nepletu se
), takže už pak budete kousat a jahody můžeš kdykoliv pomixovat. Nebo je pomixuj, ale asi bych je nevařila. Já je letos (vlatně už loni
)nemrazila, protože jsem věděla, že je Lukášek bude nebude moct, tak mu je nechám v létě čerstvé.
Stejně jako jahody třeba mrazím i povařený květák, pak ho jen před dovařením jídla vhodím do hrnce a je hotovo.
Ahoj
Ahojky Dáši2,
zatím jsem to ještě nezkoušela, protože jsme měli to „nejedící“ období. Takže cokoliv dopo nebo odpo neprošlo. Max. zeleninka k obídku a večer kaše. Prostě nejedla, bylo jen kojo. Byla jsem z toho na nervy, ale zjevně prostě nepotřebovala jíst. Teprve teď se rozjedla a k dopo i odpo svačině má banán. víc jsem zatím nezkoušela, protože je to cca 3 dny nebo vlastně 2 dny, co to opravdu jí a sní celý banán dopo i celý banán odpo, takže jsem zatím nechtěla s jinými chutěmi experimentovat a jsem vůbec ráda, že akceptovala ten banán. Adámek byl taky velký jedlík, takže s Beru jsem tak trochu mimo. Zkusím koupit Hollandii a uvidím, co se s tím stane ![]()
papa a díky VABE
Euko, Hollandii Max nejí, on jí žere:-))
Hlavně jsem ale chtěla napsat, že na něj zabírá, když to jíme spolu, tedy já začnu a opička naskočí:-)) třeba to zkus a uvidíš
pa Mia
Díky Mio za tip,
máš pravdu, že když jsem jedla ten jogurt, tak na mě koukala, co dělám..... ![]()
Dík a papa VABE
Ahoj Veroniko,
zapomněla jsem - ptala jsi se na jáhly a kuskus. Občas uvařím jáhly a přidám nastrouhané jablíčko ( sobě dochutím medem a skořicí - mňam). Taky jsem teď zkoušela povařit to se sušenýma meruňkama, bylo to sladké, ale u nás PRVNÍ jídlo, které Lukášek odmítl. Byla jsem překvapená, protože fakt sní, co potká ![]()
S tím bych ale asi na Tvém místě počkala, až fakt najedete na ovoce. A nebo to možná zabere, kdo ví, za zkoušku nic nedáš
.
Jinak jáhly používám i jako přílohu k masu a zelenině a taky v pohodě ![]()
Ahoj
Dáši,
a dáváš to k svačině? nebo večer místo kaše?
Díky VABE
Ahoj Dasi2,
jses fakt hodna, zes me to napsala. Uz jsem si to poznacila do notysku:-) a tesim se na leto, jak to budu zpracovavat.
Diky moc.
Euko, asi se ze mé při vaření stává Dáša2
tak ti odpoví, já jáhli na sladko dávám večer, stejně jako pohanku
Mia
Ahoj Verčo,
dávám to k odpolední svačině, večer papáme kaši a prsíčko ![]()
Možná ale časem vyzkouším i večer.
Mio , jak děláš pohanku - stejně jako jáhly? Taky na sladko? Nechceš nadhodit nějaký receptík? Mně to moc nejede, takže s tím moc neexperimetuji - sice nezastávám názor, co nejím já, nebude malý - kupuju mu např. pohankové těstoviny. Možná mě přesvědčíš, vyzkouším a .......... ![]()
Jedla jsem u tchýně pohankové karbanátky, nemůžu říct, že by mi chutnaly, ale ani nechutnaly, bylo to něco zvláštního, takže jsem šáhla po druhém. Měla je dost ochucené česnekem, ten tu pohankovou chuť přerazil. Ale oni ji konzumujou dost často, i jako přílohu, na vánoce dělali z pohanky Kubu ( my z krup)........
Manžel taky není zrovna konzumentem, takže ji normálně nevařím.
Ahoj
Dášo,
já raději pohanku nasladko, přijde mi její chuť jakoby oříšková, ale i naslano, buď jako rýži v rizotu, nepo ji vařenou přidám k zapékané zelenině, je to snadné, do pekáčku s pokličkou olej pochvilce koření potom brambory na plátky a mrkev, potom zaliju vodou a asi dusím:-)) postupně přidávám zeleninu co se kratší dobu vaří, voda se vyváří, když ne pomůžu jí odklopením pokličky, než je všechna pryč přidám vařenou pohanku a nakonec zakysku, když to vařím bez pohanky dám víc brambor když s ní tak míň.
Na pohankovou chuť jsem si také musela zvyknout, tak napotřetí už mi chutnala, předtím mi ale nevadila ![]()
Ahoj Mio,
dík za receptíky, vyzkouším a třeba jí taky přijdu na chuť ![]()
Ahoj
ahojda holky, jak Vám závidím ty rohlíky, banány atd. Bude nám skoro 11 měsíců a ještě nám nevyrostl ani jeden zoubek. Taky už bych mu k snídani chtěla dávat třeba chlebík s něčím… Ale musíme si ještě počkat, zatím jsme na kašičce a mixování…
Ahoj Karambolko,
moje kamarádka má stejně starou holčičku, první 2 zoubky se vyklubaly nedávno a taky baští rohlík. Sice jí to trvá o poznání déle, ale baští
A co banán - nezkoušela jsi
, ten lze určitě rozmělnit i dásněma. Za zkoušku nic nedáš. Lukášek sledoval, jak hýbeme při jídle pusou a pak to opakoval ![]()
Na druhou stranu, máš alespoň tu výhodu (teda pokud ještě kojíš), že nemáš pokousané prsa
My teda zatím taky odolávame, až na 2 slabé záchvěvy ťuk, ťuk ![]()
Vše jednou přijde, neboj ![]()
Ahoj