Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych Vá
s moooc poprosit o Vaše oblíbené recepty na dobrůtky
pro devítiměsíční dítko. Už jsem toho prohlédla spousty, ale vše je tak rozházené a nepopsané.A tak mne napadlo, že by to možná potěšilo i někoho, kdo má stejně nudný repertoár jako my. Byla bych ráda za norm. jídla s masem, ovocné a jiné svačinky. A pokud možno připište i svůj tip na skladování, neb to je taky nevyčerpatelné téma. Předem Vám všem moc DĚKUJI,
Sabik
Ahoj holky,
nevím, jestli Vám dám tip na rozšíření repertoáru, ale zkusím napsat, co papáme a třeba se objeví něco, co jste ještě nezkusili. Vemu to postupně od snídaně :
chleba nebo rohlík - občas namažu obyčejným máslem nebo sýrem Gervais, zkusili jsme i Lučinu (bohužel oboje obsahuje ale sůl, takže občas) Ale suchý rohlík nám nevadí, protože je to prostě kus žvance, který si můžeme sami držet v ruce a papat jako dospělí.
Nevím, jestli už baštíte jogurt, ale myslím, že byste už i mohli - pro obměnu občas přidám ovocné pyré (domácí už došlo, tak asi budu přidávat přesnídávky). jinak kupuji bílou Hollandii - velkou máme na 3× a bílou Olmu, zkusila jsem i bílou Activii, když doma nebyla Hollandie. Ale nejraději mám tu Hollandii, má takovou pevnou konzistenci, což nám víc vyhovuje, další 2 zmíněné jogurty jsou spíš tekutějšího charakteru.
Oběd - klasika - maso (kuřecí, králík, krůta) + zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice, pórek, květák, červená řepa, brokolice, petržel)+příloha (brambor, rýže, pohankové těstoviny - kvůli lepku, ale už zkusím i normální, jáhly, taky chci teď zkusit kuskus) Moc nám chutná brambor+červená řepa+maso nebo jen rýže a borokolice ze skleničky. Teď jsem zkusila dát i zelenou petrželku, jen tak trošku pro vylepšení chutě a bylo to mňam - říkal Lukášek.
Ohledně těch příloh - dá se koupit spousta věcí ve zdravé výživě, zatím jsem testla ty pohankové těstoviny a jáhly a myslím, že zase půjdu nakupovat .
Svačina - většinou ovoce, protože se do toho může kousat, tak je to pro Lukáška nejchutnější. Jablíčko oloupu, vytáhnu jadřinec a Lukášek baští, taky samo banán, hrušku na čtvrtky, hrozno oloupané, pokrajené na půlky, teď jsem zkusila mandarinky a v pohodě, ale to máte ještě čas, s citrusy opatrně, dál přesnídávky švestky, jablko + mrkev + hozno nebo jablko a lesní plody - kupuju Sunarku, která je bez přídavku cukru , taky jsem měla již zmíněné pyré z broskví, meruňěk a blum, tak jsem do toho přidala třeba piškot nebo k tomu ještě trochu jogurtu. Kamarádka kupuje ve zdravé výživě meruňky a švestky, povaří je s jablíčkem a mixuje (mají jen 2 zuby), tak to chci taky zkusit, ale bez toho mixování - jen ještě nevím v jaké podobě - buď to nakrájím na kousky a namočím nebo povařím, ještě fakt nevím.
Taky dnes experimentuji - uvařím jáhly a přidám nastrouhané jablíčko - pro nás s manželem vylepším medem a skořicí, je to fakt super. Už jsem to zkoušela jednou, ale Lukášek odmítal, protože byl v období, které mu teda zůstalo dodnes, že nejlepší je jídlo, které si může spapat sám (např. to jablíčko nebo rohlík), ale už opět sní i přesnídávku nebo podobné „nekousající se potraviny“.
Večer vaříme kaše, nejvíc nám chutná Milupa, ale ostatními taky nepohrdne. Míchám to s Otesánkem ze zdravé výživy, alespoň to není tak sladké a vyjde to i levněji.
Přes den ještě občas zobnem kukuřičné křupky nebo sušenky Nestlé.
Nějak jsem se rozepsala
Doufám, že zde najdete alespoň jedno jídlo, které jste ještě nepapali, i já budu ráda za další tipy na papání - tak pište
.
K tomu skladování - oběd většinou vařím ve větším, jednu porci sníme, druhou dám do ledničky, zbytek do mražáku. Používám většinou skleničky od dětské výživy, ale i plastové kelímky zakoupené v papírnictví - když náhodou ráno zapomenu vytáhnou
, tak se lépe vyklopí - a tedy i rychleji rozmrazí a ohřejí.
Dobrou chuť ![]()
Ahoj
Ahoj ještě jednou,
tak mě napadá, že ty sušené švestky a meruňky by šly taky povařit s jáhlama místo jablíčka
, asi to vyzkouším.
Ahoj
Těším se na další recepty.
Dobrou chuť Dáša
Ahoj Dášo,
krásně jsi to napsala, děkuju.
Anička taky Holandii miluje…tu půlkilovou sní na 2×
.
Rohlík a ovoce vcelku jsem ještě nezkoušela, protože při sebemenším kousku čehokoliv v jídle se Aninka začne dávit
. Nevím…asi budu muset mixovat až do dospělosti
.
Mějte se krásně!
Jana a Aninka
Ahoj Jani a Aninko,
např. to jablíčko Lukášek taky začal papat později, má teď 7 zoubků, tak si to ukusuje, ale velikosti jednotlivých „kousanců“ jsou podobné, jako kdybych to nastrouhala. Jen se tím dýl zabaví a my se můžeme v klidu najíst a nikdo nám neskáče do talíře
. Zkus to a uvidíš, když to nepůjde, tak to nech na později ![]()
Ahoj
Hurá Anýžko děkuji za souputnici, Max taky velikou Holandii slupne nadvakrát, jí jí samotnou bez ovoce. K těm jídlům na kousání u nás vede okurka, ta se dá současně s ukusováním i vysávat:-)) jo má 8 zubů.
zdraví Mia
Dáši, tak Anička má zubů už 6, ale nějak je neumí používat. Ale já se nevzdám a budu zkoušet
.
Mio, já si myslím, že by ji snědla snad celou - taky ji papá samotnou ![]()
Ahoj holky, to jste zlatíčka.
Už dělám poznámky a Sabinka už se moc těší.
Ty jáhly vypadají opravdu skvěle, určitě vyzkouším.
Naším favoritem je teď momentálně rozmačkaný banán a jablíčko strouhané. Do toho občas vrazím i sušenku od Nestlé.
Nemáte někdo zkušenost s těstovinkami se smetanou?? Kupovala jsem to od Hippu a malé to moc chutnalo.
Sabik
Ahoj holky a Sabiku,
jsem asi blázen, ale dávám si bacha na složení skleniček, přestože píšou, že je od 6.měsíce, poctivě čtu návod - i když dalo by se říct, že nečtu, protože spíš vařím a kupované - osvědčené - využívám jen na cesty. Dost mě zaráží např. sůl v některých jídlech, přestože je doporučována až od 1 roku.
Nevím, kolik je Sabince, jestli kojíte nebo jste na UM, ale co takhle místo smetany dát UM. Kamarádka dělá s UM bramborovou kaši. Místo mléka dá Hamilon. My zatím kojíme a UM bojkotujeme, ale taky uvažuju, že mu ho začnu dávat do jídla, aby si zvykl na chuť a časem - pokud přestanu kojit a ještě nebudeme dost staří na mléko - ho snad začne pít místo MM.
Jinak se přimlouvám, jestli by ještě někdo nenapsal taky nějaký receptík, ať můžu prckovi zkusit dát něco nového.
Ahoj
Ještě jsem zapomněla.........hlava děravá...... ![]()
Anička na to určitě přijde sama, my začali na hrušce, která byla měkčí, tu jsem nakrájela na 1/4 a Lukáškovi se strašně líbilo, že ji může papat sám. Samo, že se mu dobře kousala, když byla krásně mekoučká, jen maminka pak musela i přes použití plenečky prát.
S tím jablíčkem to takhle nešlo, protože ho neuměl pokousat a pak jsem u našich náhodou zjistila, že pokud mu ho dám celé, tak si ho „obrousí“ zoubkama.
Jinak ty jáhly se dnes s jablíčkem osvědčily a zítra mám v plánu kuskus s meruňkou. Tu nakrájím a chvilku povařím, snad nám bude taky chutnat ![]()
S tím jogurtem, taky by ho asi Lukášek spapal na posezení, ale snažím se ho brzdit, protože je to fakt velký jedlík. Ráno nakojím, do půl hodiny snídá rohlík nebo chleba a asi za hodinu má ten jogurt. Takže jak říká manžel, bude asi levnější ho šatit než živit
![]()
Ahoj
Tak kuskus u nás zabírá, ale já ho vařím „naslano“ se zeleninou, dnes byl s pórkem, bramborem a trochou mrkve.
Doporčuju také pohanku, tu dělám „naslano“ i „nasladko“.
A také ovesné vločky, do čehokoliv ![]()
se skleničkama a doporučeními je to těžké, kdy co doporočují dr. vědci a ti se neustále předhánějí kdo má pravdu a tedy v různých zemích a v různých dobách je povoleno a zakázáno něco jiného, Max jí ze skleniček jen ovoce a tak to mám snazší, zeleninu vařím ![]()
dobrou chuť Mia
Ahoj holky,
jen k tomu kuskusu - má tak neutrální chuť, že ho budu dávat dopoledne s nastrouhaným ovocem, i k obědu se zeleninou. Stačí ho na čtvrt hoďky namočit a pár minut povařit. Já ho dneska dělala tedy poprvé, ale zakecala jsem se na chatu s kamarádkou a spálila ho ![]()
Takže zítra bude druhé poprvé ![]()
Pa MaRi
Ahoj Mio,
nemůžeš prosím napsat víc o těch vločkách? Jaké, jak je připravuješ, používáš odvar nebo vločky?
Dík za odpověď , budu ráda za každou informaci.
Ahoj