Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, manžel zítra odjíždí do Moravského krasu na jeskyňářskou základnu. Nabídl mám ať jedeme s ním. Vybavení: pitná voda, koupelna se sprcháčem, el. sporák s troubou, lednice, topení na tuhá paliva. Je tam cca 10 lidí, máme možnost spát v soukromí sami v malé místnosti, zatopeno už je a barák je ohřátý, protože ostatní tam jeli hned po vánocích. Volala jsem dnes naší doktorce co si myslí o riziku přenosu onemocnění, tak řekla že je to rozhodně lepší než pražská hromadná doprava nebo supermarkety, kde se samozřejmě s Jankem vyskytujem od narození protože čím jiným cestovat po Praze a kde jinde v tomhle počasí nakojit a přebalit než v mekáčích nákupních centrech a pod. V podstatě selským rozumem mi vychází, že není důvod nejet s ním. Zůstat on s námi nemůže protože tam má i nějaké neodkladné pracovní záležitosti. Jediné co mi trochu šrotuje v hlavě je ono rčení o necestování s kojencem do konce šestinedělí. Tak se ptám vás ostatních zkušených mamin, jestli byste za těchto podmínek jeli nebo zůstali sami doma s kojencem (prvorozená je u babičky a dědy na prázdninách). Jo ještě musím poznamenat že doma přestavujem a bouráme, takže u nás rozhodně není sterilní prostředí bez prachu a řemeslníků (už skoto tři roky a ještě dlouho budem
).
Bludička + Kamilka + Janeček
Bludicko, ja myslim, ze jak to tak popisujes, tak jediny problem je, abys ty to zvladla v pohode
Protoze jestli je tam dostatecne zazemi, tak to kvuli malymu nevidim jako problem. Ja se synem cestovala od jeho 14 dnu na chalupu se zhruba stejnym vybavenim, akorat teda v lete, takze jsme nemuseli topit, problem byl spis s tim, ze jsem ja byla trochu ve stresu, ze nejsem doma ve „svem“, syn nemel problem zadny
Uzijte si to. Jana
Ahoj, já myslím že klidně jet můžete, když se na to cítíš ty tak je to v pohodě. My jsme teda cestovali od těch šestitýdnů (ale ne že bysme jako čekali až jí bude 6 týdnů, prostě jsme předtím nikam neměli cestu) a to vždy vlakem (auto nemaje
. Cestu ze začátku většinou prospala a v cizí prostředí jí bylo šumafuk.
A můžu se zeptat kam přesně jedete, taky jsem kdysi jeskyňařila..:-)) a párkrát i s lidma z Mor. krasu..
Klaris
Bludicka ja si myslim, ze uplne bez problemov!! My sme maleho vozili v aute a po nakupoch uz dost skoro asi okolo toho mesiaca urcite a to je listopadcatko. Nikdy nebol chory.
A kamoska bola s mesacnym nekojenym drobcom letecky v egypte!!! Vsetci sme jej to vyhovarali ale ona se nedala a maly to prezil uplne v pohode. Neboli v sezone, takze tam neboli horucavy a boli v 4 hviezdickovom hoteli.
Osobne toto uz by som sa bala, ale ta chaticka znie super, tak si to uzite!!!
Ahoj Bludi,
chtela bych te jeste informovat, ze na zakladne bude zrejme i HANCA s detma a psala mi ze nejsou prave zdravotne FIT, takze zavolej spis ji,
kdy tam jede-jestli tam uz neni a jak na tom jsou.
Samozrjme, ze nebudou miminko objimat, lisat se na nej apod.
pa Kac+H
Klaris jde o Slepičárnu, druhou základnu Plánivské skupiny v Ostrově u Macochy.
Kač, poslala jsem ti už včera soukromou zprávu, ale furt mrcha visí v neodeslaných, tak gratuluju k nočníku
![]()
B+K+J
Klidně jeď, já když byly Honzíkovi 4 týdny odjela do Brna na mistrovství republiky v plavání a stačila jsem vyhrát a kvalifikovat se na paralympiádu.
ja vozila lindu vsude,kdyz ji byli 3tydny odjeli jsme na chatu,asi 40km a byli tam cely mesic,tak male mimi jeste dobre nevidi a ani nezna zadny pokoj nebo byt,takze je mu vcelku jedno kde je,dulezite je ze je v teple naruci u mamy..
POdstatne je aby bylo dobre oblecene a nebyl amu zima,a t achata aby 100% spolehliva na vytapeni…
Ostrov u macochy znam,bydlim 2km odtam..
Ahoj Bludičko,
myslím, že nemáš důvod nejet. Marty1 psala o imunitě, ke mně se dostaly trošku jiné informace. Do 6 ti týdnů od matky, od 3 měsíců má svojí, takže mezitím by to mělo být kritické. Ale z toho bych tak obavu neměla. Spíš bych si zjistila, zda tam někdo není nemocný a nemohl by Vás nakazit, taky nějakého lékaře nebo kde fuguje nejbližší pohotovost. Papání máš při sobě 100% vždy teplé, snad jen přibal teploměr a paralen. Věřím, že to stejně nebudete potřebovat. Janeček to jistě zvládne, protože bude mít u sebe maminku, která je pro něj momentálně na prvním místě
a bude mu asi jedno, jestli o 100 km na východ nebo 50 km na západ dál od bydliště. ![]()
Určitě mu prospěje víc tento výlet než návštěva marketu se spoustou nemocných, prskající lidiček ![]()
My jsme na první cestu jeli sice o něco později, ale stresovala jsem zbytečně, Lukášek snad ani nezaznamenal změnu prostředí a řekla bych, že možná i lépe v noci spal ![]()
Přeji krásný výlet a spoustu krásných zážitků…
Ahoj
tak budu asi jediná,která má jiný názor,ale já bych nejela nikam a to nejsem žádná citlivka.Myslím,že pro tak maličké miminko,které se sotva narodilo,tak je riziko jakákoli infekce,která mezi tolika lidmi v zimním počasí určitě je.Já chápu tvé rozhodování,být s manžou nebo ne atp,ale já si myslím,že je určitě lepší zůstat ve svém,byť rozestavěném,ale se zázemím a v domácím prostředí.Mimoto topení na tuhá paliva dětským plicím určitě nadělají větší škodu,než například procházka sice v rušném městě,ale v klidném parku.To aŤ mi nikdo nevymlouvá.Topit se musí celodenně a vycházka v rušném městě je na hodinu.Rozhodnutí je na tobě,ale určitě bych to zvážila
Ahoj chtela jsem se zeptat co si myslite o cestovani na slovensko s 5mesicnim miminkem? cestovani by bylo autem v sedacce. dekuji
Proč nejet, jestli ti v autě neřve, tak jedte, Slovensko je v poho, já tam byla loni v tatrách na dovče v osmém měsíci těhotenství..hezky si dovolenou užijte..my letíme a taky se toho nijak nebojím.
@nikola 94 píše:
Ahoj chtela jsem se zeptat co si myslite o cestovani na slovensko s 5mesicnim miminkem? cestovani by bylo autem v sedacce. dekuji
V sedačce by mimi nemělo sedět moc dlouho, takže záleží na tom, jak dlouho by trvala cesta. Musely by se dělat často delší pauzy, ve kterých by bylo potřeba mimi vyndat a povozit alespoň chvíli v kočárku… myslím, že pro tak malé dítě je cestování autem na dlouhou vzdálenost dost nevhodné…