Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
mám 6ti měšíční holčičku a jedeme skoro za měsíc na hory. Chtěla jsem se zeptat jestli nevíte do jakého mrazu můžou mrňata ven a užívat si zimních radovánek. Předpokládám, že snad na horách bude i mrznout, i když to s počasím zatím moc nevypadá. ![]()
Díky za rady
Ahojky,
v diskuzi na http://www.rodina.cz/dotaz3298.htm jsem našla toto:
Ven lze chodit se zcela malým dítětem /novorozencem/ do 0 stupňů Celsia a se starším do minus 5 stupňů Celsia, ale záleží na oblečení dítěte a na čem leží.. Dítě nesmí být mazáno krémem, obsahuje totiž vodu a dítě je pak vlastně jakoby namočené a může omrznout i při teplotě do minus 5 stupňů .
K tomu krému - myslím si, že by dítě určitě mělo být namazáno krémem, ale pouze takovým, který neobsahuje vodu - např. NIVEA nebo WELEDA.
Doufám, že jsem Ti trochu pomohla.
Lenka
Děkuju za odpověď a doufám, že nebude moc velký mráz, abych s malou nemusela být jen na chalupě ![]()
Tvá malá bude mít asi 7 měsíců. Pokud teplota neklesne pod -10, tak můřeš. Samozřejmostí je mazání krémem, který neobsahuje vodu, my m,ažeme NIVEU Baby - krém proti chladu a větru. tím bys jí měla namazat tak 20-30 před tím, než půjdete ven. Doba pobytu venku by neměla být moc dlouhá - mělo by to být něco kolem 1 hodiny. Jít byste ven měly v době, kdy bude venku nejvyšší teplota, něco tak kolem jedné odpoledne.
Snad jsem ti pomohla.
Krásného silvestra a hodně zdraví a štěstí v novém roce.
Ivulka