Zpestření jídelníčku.

1078
27.12.05 13:41

Zpestření jídelníčku.

Ahojky
Jak mám naší malé (9,5m) zpestřit jídelníček? V noci a ráno má UM dopoledne přesnídávku nebo přesnídávku s jogurtem, v poledne zeleninu s masem odpoledne celozrný chléb s máslem nebo sýrem (Lučina,Duko), večer mléko a nemléčná rýžová kaše mícháná s UM. Mohla bych jí dát třeba jednou za týden chléb s máslem a plátkem šunky? Dělá se vůbec nějaká šunka vhodná pro děti?

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
27.12.05 15:09

U tohoto věku nevím, my začínaly po roce se šunkou. Ale myslím, že kvalitní šunka jednou za čas by neuškodila. Kvalitní šunkou myslím žádný šunkový salám apod.
Já holce jednou za čas dám kuřecí šunku, výběrovou šunku. K tomu i plátek dva eidamu. K tomu nějakou zeleninku. Jinak dostane chleba s máslem k snídani (klidně obyč chleba, ale snažim se dávat cereální pečivo), nebo jak jsi psala s gervais…
Jinak myslím, že na svačinku zkus zařazovat i čerstvé ovoce a zeleninu (pokud nemáte nějaké problémy) a nebála bych se klidně ovocné kaše. Ovšem záleží na tobě. Jednou za čas malá dostala i ovocný jogurt (activia švestka, ovocný košík yoplait hruška) - ale to bylo nepravidelně. No a lehce víc (ale nijak extra díky neapetitu malé) jsme se odvázaly kolem roka po roce…
Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
27.12.05 16:15

Já bych na šunku byla opatrná, možná, kdybych moc trvala na šunce, bych dávala tak jedině Prosciuto, ostatní mají spoustu soli (třeba Pražská šunka se vyrábí tak, že se celá šunka naloží na pár týdnů do solného nálevu), údajně 3-10%…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
27.12.05 16:22

Já bych také ještě nedávala šunku, je skutečně dost slaná, klidně počkejte až po roce. Eidam je někdy také dost slaný, i na mě (v Bille mají snad každý den jiný eidam, někdy je lepší, jindy horší 8O ), ale klidně bych ho jinak dávala.

Smokie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
27.12.05 16:38

vy mě baby uplně děsíte se zpestřením jídelníčku pro tak malé mimi :lol: . Můj syn 10m nejí ještě ted vůbec pečivo ( kromě kůrky chleba :D ) a sýry apod. Já si myslím, že na nějaké velké pestrosti mají spoustu času, že dlouhá cesta před námi :) . Do jednoho roku se solené výrobky vůbec nedoporučují a v šunce je soli víc jak dost a myslím, že i v Lučině. Já bych spíš doporučila pestrost v kaších- jáhelná,kukuřičná,pohanková … dají se kombinovat zase s čímkoliv -ovoce, jogurt ap.V poledne se dají vařit různé zelinové polévky a na sváču kombinovat různé ovoce-jablko,banán s mrkvní, jogurtem či obilninami.

dobrou chut :) Irias + štěpán 10m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
27.12.05 17:14

Jo, jasně :lol: , oni toho moc nesnědí, ale když tak vzpomínám, tak kluci jedli v podstatě to samé, co psala Ivulka (krom kaší, ty nejedli), ale může se to podávat.

Smokie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
27.12.05 17:23

No šunka není jen slaná, ale tady v knize (tajemství výrobců potravin) čtu, že je v ní uzenářská sůl, to jest dusitanová sůl, což jsou prý pro dítě hrozně jedovatý věci. Jestli na to ještě nemáte navyklou pusinku :-), bylo by asi lepší si to ještě aspoň na chvíli odpustit a zpestřit něčím jiným, podle mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
27.12.05 19:18

Tiez mam nazor ako Goody, v sunke je najviac svinstiev, ja som raz niekde citala zlozenie a mala som dost. Je tam kde co a aby to vyzeralo tak ako to vyzera, tak tam je tolko prichucovadiel a chemie, ze odvtedy to nejem ani ja. Okrem toho je to udenina, nie? a udeniny sa nedoporucuju ani dospelym, takze na sunku a tavene syry (kde su taviace soli), som vy:,–(ena a maly ich jest proste nebude a to pekne dlho, ak vobec. Jedine, zeby to bola domaca cerstva sunka neudena.
Jedalnicek sa mi tiez zda pestry az az, to my sme v tom veku este o jogurtoch a obilninach s lepkom ani nesnivali :D
Prihovaram sa skor za tie rozne kase maju aj v zdravej vyzive, kukuricne chrumky (nesladene), rozne chlebiky (spaldove, kukuricne, ryzove) rozne druhy ovocia a zeleniny, zltok ak nie ste ohrozeni alergiou, skor na chleba by som nasla marmeladu ale nesladenu a nechemicky konzervovanu, ja davam jogurty od Nestle, kase od Milupy, jedla od Hippu. Ovocie fruktipuru 100% ovocie. Lucinu sme davali okolo 11m, ale len obcas, jogurty holandia, aktivia, danone biely. Neviem uz ma fakt nic ine nenapada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
27.12.05 19:24

Ahojky,
já vím, že už do toho nemám moc co mluvit, ale takhle malý mimi opravdu moc pestrej jídelníček nepotřebuje. Uznávám, je to trošku nuda, pořád dokola tři stejná jídla, prckům to ale nepřijde a jejich ledviny nejsou na „solnej nálet“ :wink: zralé… Rozhodně bych nedávala žádný uzeniny a spol., souhlas s Irias. Já jsem v tomhle ovšem trošku ujetá, aspoň dle reakcí okolí, protože můj dvouapůlletý syn například ještě šunku nikdy neochutnal…

Tak hlavně zdravý mrňousky a ať jim chutná :D

Šárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
28.12.05 09:54

Koukám že jsem poradila :D No napsala jsem jen, jak to je u nás (a že ta šunka je po roce) a tou šunkou jí teda nekrmim, dostane zcela výjimečně plátek dva. Obyčejnou bych jí nedala a jiné uzeniny taky ne. Já si tu stravu hlídám a taky mam doma hádky s prarodičema kvůli tomu, že spoustu věcí nesmí, ale zas až tak úplně moc to, jak to nazvat, aby to nevyznělo, že za to někoho odsuzuju nebo mam někoho za blázna…ne neřešim, ani nepřeháním…ale zkrátka si myslim, že jednou za čas jí to neublíží.
Takže je to na rozhodnutí každé z nás;) No a komu by to snad vadilo…je tu diskuse Jsem vadná, když mi to vadí? :lol:
Tak snad se tu nic na mou hlavu nestrhne, doufám, že jste pochopily, že to myslim v pohodě;)
Dobrou chuť
Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
28.12.05 10:27

Gabinka v pohode, jasne ze sem tam nezaskodi. :D Mna len stve, ze vela ludi ani tieto informacie nema a sunku radia dokonca aj v dietetickej poradni na rodine :! no a tiez tie reklamy na zdravy syr kiri no to ma ide porazit, som si citala zlozenie a same E-cka! taviace soli a ten dokonca doporucuje ta Ost… teraz neviem ale tiez taka znama odbornicke na detsku stravu. A hofhanzlova zase radi med este skor ako ma dieta rok, no obcas sa mi rozum zastavuje. Ja fantik som kludne to priznam, ale uz davam synovi aj napriek HA strave pomarance, mandarinky na stedry den mal predsnidavku z ryby, takze uz to tiez neprehnam, poznam vela jeho rovesnikov co to este nejedia. A davam mu uz aj jahody v predsnidavkach :D no ako to tu prave pisem, tak za mnou prisiel v ruke nadrzku s WC gelom bref(ukradol ju zo zachoda) :! , komplet zamazany, uz som volala na toxikologicku linku a mal by byt v pohode. No to je ako vysmech mojej snahy o zdravu stravu :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
28.12.05 10:37

Gothic, tak to tě asi pobaví historka z naší návštěvy mojí mamky v pondělí…šla jsem něco vyndavat z lednice a ani si toho nevšimla.
Brácha byl na WC a odcházel, nezavřel dveře a nezhasnul světlo. No a všude ticho, jen takový divný klepání se ozývalo…tak jsem se šla podívat, páč jsem poznala, odkud vítr vane a co nevidim? Moje dítě nad mísou…jednou rukou čistila WC se štětkou a v druhý ruce máchala nad WC uherákem mojí mamky! Ten jsem zachránila tak tak (B ho nechutnala, teda jestli si kousla nevim, ale ode mě ho nedostává:))) Uklízím štětku a zas druhou volnou rukou si ruce v tom WC umyla…takže holka, zdravá výživa vždycky dostane nějakou trhlinu:)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
28.12.05 10:40

Gabinka historka fakt dobra :D no nie zeby mi este nikdy neukradol ranajky :D a podobne veci, raz vypadla muzovi cigareta (este nezapalena), no a Lericek pekne skoro polku zjedol, to sme sa zoznamili s toxikologicou linkou po prvy krat :D je to super linka, na pohotovosti by si nas 100% nechali v nemocnici, oni vzdy plasia a tato linka ukludnuje :D
Fakt by som uz obcas mohla vydat knihu o vycinoch mojho syna, a potom ze mam kludne dieta :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
29.12.05 09:31

Taky se přimlouvám za střídmost. Šunku bych asi ještě do jídelníčku vážně nezařazovala. A ty tavené sýry u nás budou tabu dlouho (ostatně ani my je moc nejíme - já vůbec, manžel občas), tak je nebudu kupovat miminu.
Jak jsem tady četla něčí příspěvek o tom celozrnném pečivu, tak jsem si vzpomněla, že jsem někde četla (že by Fořt? :) ), že celoznné věci jsou sice zdravé pro nás, ale malým dětem by se mělo naopak dávat bílé pečivo. Vv těch slupkách, co se semelou do celozrnného pečiva bývají plísně, se kterými si dětský organismus moc neumí poradit. Byla jsem z toho taky zaskočená, ale zní to celkem logicky, ne? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
29.12.05 11:37

Já bych jen dodala k tomu celozrnnému pečivu - o ty plísně bych se zas tolik nebála (ty jsou koneckonců všude kolem nás stejně jako jiné breberky a nic moc s tím nenaděláme), ale krmit dítě výhradně celozrnnými obilninami se nedoporučuje proto, že mají velký obsah vlákniny. Což je pro dospělé dobré, ale děti potřebují víc energie na svoji hmotnost, a tou vlákninou se jim zbytečně zaplácává žaludek. Ovšem v celozrnných obilninách je zas více minerálních látek a podobnně, takže bych udělal kompromis - asi tak půl na půl - někdy celozrnné, někdy bílé pečivo.
A na ty tavené sýry a šunky fakt bacha, éčka v nich obsažená mohou být příčinou alergií u citlivějších dětí nebo také hyperaktivity, problému s trávením a dalších potíží. Jednou za čas výjimečně asi neuškodí ale pravidelně bych to rozhodně nedávala. Já teda nebudu dávat vůbec..
A já se klidně taky přiznám - jsem podobný fanatik jako Gothic a co se týče éček tak můžu skoro psát doktorát :-)))
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky