Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, čekáme druhou holčičku na prosinec a chci se zeptat. Po vyřazení mých oblíbených jmen co jsou v prosinci a v lednu 😃 (aby neměla narozeniny, svátek a vánoce najednou…) se mi líbí Viktorie, Sofie a Laura. Vím, že všechny tři jsou teď velmi oblíbené a co jsem tak pročítala diskuze, hodně všichni “nadávají” na Sofii, že už je to trapný kolik jich je, přitom Viktorie je v oblíbenosti ještě před ní. Koukali byste na to, jak často se to jméno teď dává nebo byste na to kašlali? Přijde mi, že to dnes každý hrozně hrotí, aby byl originální, ale já sama jsem Petra a na střední jsme se sešly ve třídě 3 a že by mě to teda nějak poznamenalo nebo mi to vadilo bych neřekla 😂 Díky za názor.
Dívali jsme se na četnost a my zase neřešily blízkost svátku. Naše holky mají taková jména, že jsou ve svojí generaci velmi výjimečná. Jmenovkyni zatím potkala každá jen jednu.
Pracuji s dětmi a četnost neřeším, to je tak asi v každé době. Jen mě pak baví, jak je dítě háklivé na určité oslovení. Dnešní jména mají navíc hromadu variant a to je pak někdy zajímavé.
Např. Elena, Ellen, Elen, Ella, Ela… To je fakt sranda.
K tématu - Viktorie dobrý, se Sofií mám osobní problém, a u Laury nějak nevnímám moc variant oslovení. Ještě zkuste pohledat ![]()
Me se hodne líbí Viktorie a zas tolik jich snad neni, ze by byly v každé třídě tři.. Sofie je taky hezke jméno, jen mi vadi komolenina Sofča. Lauru bych taky klidně dala. Nevim jak je to ted mezi miminkema, ale dcera jde do 5 tr, ve třídě mají jednu Sofii, jednu Lauru, Viktorku žádnou, dvakrát mají jen Emily. Na tancování ma v týmu 2× Viky,2× Niky. Kazdy doba má svá oblíbená jména a me se mnohem vic líbí Natálka, Adélka atd. Než jména mého mládí, Martina, Petra, Jitka, Pavla..
Já jsem se tenkrát vůbec nepodívala, aby byl svátek dál od narozenin, to mi nějak nedošlo
Jeden syn to má přesně po půl roce, druhý má svátek 3 měsíce od narozenin. Asi bych nedávala Adámka nebo Evičku, mít termín na Vánoce, ale jinak bych to úplně neřešila. A dala bych jméno, které se mi líbí, četnost nečetnost. A přesně, já jsem zase Lenka a na střední jsme byly ve třídě tři Lenky, tři Petry a tři Jany a nijak jsme to neřešily…Přijde mi lepší „normální“ jméno i když četnější, než nějaká hrůza originální ![]()
Přijde mi, že u Viktorie ta nejhorší vlna už opadla. Myslím, že kdybys sečetla počet všech variant Sofie - Sofie, Sofia, Sophia a Sophie, tak jsou v posledních sedmi letech daleko před Vikinou. A taky mi přijde, že se naopak lidi moc originální být nesnaží a proto je tolik Emiček a Elinek, zrovna mám dvě Emičky vedle sebe. ![]()
Já na to teda koukala a jmenovce jsme zatím potkali jednoho na Slovensku, takže dobrý.
@Alušáček přesně Sofča mi přijde taky hrozný, ale Sofi, Sofinka je hezký… Nějak mě to víc táhne k Viktorii a k Lauře. Jinak Adélku už doma máme. ☺️
@Miluška1980 já se na svátek tentokrát dívám, když mám termín v prosinci. Babi je Eva a nebyla nikdy ze svých narozenin v prosinci, svátku a vánoc zrovna nadšená 😂. Jinak doma máme Adélku, která je narozená koncem srpna a svátek má za 4 dny od narozenin, ale tenkrát jsme se s mužem na jiném jméně neshodli a ještě jsem X dní přenášela, tak to vyšlo takto. Přijde mi od ostatních trochu ošizená, že svátek vezmou najednou s narozeninama a nechci už udělat tu stejnou “chybu” kord když bude v prosinci a měla by vše najednou☺️
@Aries6 Děkuji za názor. Já úplně nemusím mít originální jméno, musí se mi prostě na první dobrou líbit a to jsou tyto tři☺️ co se týče oslovení u Laury tak za mě tři možnosti oslovení bohatě stačí a to Lauro, Laurinko a Lauri, i když je pravda, že jsem si s tím ze začátku u tohoto jména taky trochu lámala hlavu. 🙂 Jinak u těch Ell, Elen a podobně, na to mám stejný názor. Mě se třeba hrozně vždy líbilo jméno Eliška, ale už z tohoto důvodu, že je všude samá Eli bych ji nedala.
@Peppe731 píše: Více
Mě se nijak moc nelíbí
ani jedno. A to jsem hodně chtěla něco naprosto běžného jako třeba Kristýnu. Nakonec jsme sáhli úplně jinam. A vlastně jsem se tim rozhodnutím dostali mezi jména rádoby originální a hláskovací kvůli pravopisu. A taky do prosince a to úplně se vším. Což jsem se zapřísáhla, že neudělám nikdy. Udělala.
Lauru znám jednu, je ji cca 12.
Sofii máme v rodině. Nejmladší co znám je rok a půl. A pak jsme potkaly psa Sofii.
Viktorie všech různých variant (téměř) se s dcerou narodilo několik. Na jedné z kontrol v šestinedělí Dr říkala, že snad nevyšetřuje nikoho jiného než Viktorky. Ve třídě ale žádnou s uvedených jmen nemá. Jak je to v ostatních třídách netuším. A osobně se taky s žádnou běžně nesetkáváme.
T
Stejně je to jenom na vás. A může to být jedno, jestli se mi ta jména líbí, nelíbí nebo jak to mám.
@Miluška1980 píše: Více
Dcera to má 12 dní po sobě. Nechtěla jsem to tak ale jméno se mi natolik líbilo, že to všechno šlo stranou
Mně ta četnost jmen také nevadila.
Já měla pro dceru vybrané jméno 12 let dopředu, kdy se ještě nedávalo. Teď už se dává dost a stejně mě to nezastavilo ![]()
Nicméně z tvého výběru jména všechny hezká. Nejméně se mi líbí asi Viktorie a nejvíce Sofie.
Já třeba na to jestli je svátek u narozenin a Vánoc při hledání jmen nehleděla. To jako celý rok dítěti nic nedáte a čekáte vyloženě na svátek a pak ho slavíte a dáváte veledar? My třeba svátky neslavíme vůbec, dáváme si jen drobnost a během roku si dáváme věci/dárky když jsou potřeba nebo i nejsou potřeba, pro radost.
Dívala jsem se na četnost, ale nezaručí to to, že se nesejdou se jmenovcem ve třídě. Syn má jméno, kterých bylo v daném roce narozených cca 200 a stejně jsou 2 ve třídě a dokonce 2 na celé škole ![]()
Jméno pro druhého syna jsem měla vybrané od 8 let a i kdyby bylo v top 3, tak bych to neřešila.
Ani u jednoho jsem neřešila svátek a narozeniny. Jeden to má po půl roce a druhý po 3 týdnech, vadí mu jen to, že má oboje v létě a nemel školní / školkovou oslavu.
Pro mě jediné, co bych nedala, je jméno po žijícím příbuzném.
Z vašeho výběru znám Sofinky i Viktorky. Dala bych takové jméno, co se mi líbí.
Nás maturovalo 23 a PĚT z nás mělo stejne jméno. To moje
Musím říct, vadilo mi to.
Pokusila jsem se teda dětem vybrat jméno, které nebude tak četné. První je něco jako Karolína, v zásadě běžné, ale zatím bývá v kolektivech jediná, maximálně jsou dvě, to jde. Druhé dítě má jméno typu Oldřich, myslela jsem si, že bude jediný široko daleko, ale občas jmenovce taky potkáme. Třetí dítě má jméno typu Gita. Ta jmenovce ještě asi nepotkala.
Z vašeho výběru bych Viki ani Sofi nedala, jednak kvůli četnosti a pak taky že se mi ani zas tak moc nelíbí. Ale Laura je super! A malé Laury nijak zvlášť nepotkávám.
Ono je to těžký, znám třeba dvě malé Zoe a tři malé Idy. Taky si rodiče asi mysleli, že takhle se přece NIKDO nejmenuje. Dala bych hlavně to, co se líbí vám.