Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásné dopoledne, milé dámy!
Zakládám další, myslím trošku uvolněnější diskuzi, kde bychom mohly diskutovat o pozitivních věcech.
Zajímalo by mě, jaký je Váš oblíbený umělecký směr.
U mě vede na 100% klasicismus, na druhém místě renesance.
Nejméně mám ráda romantismus, ačkoliv literaturu z jeho doby miluju, je úžasná. Nejméně proto, že ne tak docela sympatizuji s jeho charakteristikou a postoji.
Jak to vidíte Vy?
Mějte se hezky. Těším se na Vaše odpovědi.
Hmmm záleží ve kterém odvětví, ale třeba co se malířství týče, miluju francouzské impresionisty a pak na druhou stranu surealismus ![]()
Z hlediska architektury pak secesi, to je moje srdcovka
Jako protipól pak obdivuju funkcionalismus. No a samozřejmě renesanci, to je bez debat ![]()
Z literárních děl si ráda přečtu ty z období světových válek a 1.pol. 20. století obecně.
@Mia2020 Ahoj,
hezké téma. Skoro denně chodím kolem budovy Černé Madony v Praze, mají tam krásné kubistické věci, sklo, porcelán, a cukrárně kubistický věneček
tak bych mohl říct třeba to.
Jenže pak mám třeba obskurní slabost pro některé stavby ve stylu brutalismu nebo sorea (Poruba, Havířov a další), nebo když by ses ptala na střeše milánského Duoma, bez váhání bych řekl gotika…
V literatuře se často vracím ke ztracené generaci, ale nejvíc přečtu úplně obyčejných cestopisů a v audioverzích zas holduji poslechu literatury faktu, a tak se umělecký směr ani neurčuje…
Takže asi jako správný barbar mám rád to, co mě zrovna v tom okamžiku osloví.
Něco jako v hudbě právě Darko Rundek ![]()
Moc rád využiji toto vlákno k inspiraci něčím novým.
@vedma007 Mám to podobně, miluju impresionismus v malířském umění, secesní architekturu, nábytek, šperky, vázy, ale i obrazy od Muchy apod., jsou nádherné. Renesanci taky miluju.
Zajímavý dotaz
za mě je to z renesančního italského umění Michelangelo a jeho sochy, malby v Sixtínské kapli, v architektuře potom Santa Maria del Fiore a Brunelleschi. V severském renesančním umění je to zase Pieter Breugel. Mám ráda zobrazení venkovského života.
A z moderního umění mám ráda Dalího
A taky v architektuře se mi líbí katalásnký modernismus a Gaudí. To jsou asi moje největší srdcovky.
Obdivuji gotické katedrály, renesanční malířství, secesi a úplně mě ohromily obrazy impresionistů v Londýnské Národní galerii. A další srdcovka je Arcimboldo a Kunsthistorisches Museum ve Vídni.
@alejandra Ano Michelangelova Pieta je nádherná. A také Mojžíš.
@alejandra píše:
Zajímavý dotazza mě je to z renesančního italského umění Michelangelo a jeho sochy, malby v Sixtínské kapli, v architektuře potom Santa Maria del Fiore a Brunelleschi. V severském renesančním umění je to zase Pieter Breugel. Mám ráda zobrazení venkovského života.
A z moderního umění mám ráda DalíhoA taky v architektuře se mi líbí katalásnký modernismus a Gaudí. To jsou asi moje největší srdcovky.
Michelangela miluju. Sixtínskou kapli jsem viděla, nádhernou Pietu také. Teď čekám, až dcera trochu povyroste a skončí, nebo se hodně omezí ten šílenej Covid a vyrážíme do Florencie na Davida ![]()
@alejandra píše:
Zajímavý dotazza mě je to z renesančního italského umění Michelangelo a jeho sochy, malby v Sixtínské kapli, v architektuře potom Santa Maria del Fiore a Brunelleschi. V severském renesančním umění je to zase Pieter Breugel. Mám ráda zobrazení venkovského života.
A z moderního umění mám ráda DalíhoA taky v architektuře se mi líbí katalásnký modernismus a Gaudí. To jsou asi moje největší srdcovky.
Gaudího také miluji, když jsem jako dítě byla poprvé v Barceloně, myslela jsem, že jsem se ocitla v živoucí a skutečné pohádce - teď jsem si ho dala aspoň na chvíli do google a kochala jsem se
Já jsem vždycky milovala impresionisty, ale tuhle jsme s dětma koukaly na nějaké secesní stavby a teda taky jsem byla okouzlena
v literatuře mě třeba bavila poválečná literatura, celkově to 20. století
Já jsem zatížená na art deco (hlavně paquebot), a funkcionalismus. V architektuře a interiérovém designu se mi líbí i jugendstil, přestože je to úplně jiné než ten funkcionalismus.
@Mia2020 píše:
Zakládám další, myslím trošku uvolněnější diskuzi, kde bychom mohly diskutovat o pozitivních věcech.
Nejméně mám ráda romantismus, ačkoliv literaturu z jeho doby miluju, je úžasná. Nejméně proto, že ne tak docela sympatizuji s jeho charakteristikou a postoji.
Jak to vidíte Vy?
Renesance, baroko, secese
@Mia2020 píše:
Jak to vidíte Vy?
Renesance, baroko, secese