Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@reinkarnace Asi jak který dvouleťák. Malé je rok a půl a i v tomhle počasí jsme pořád venku, jsou dny, kdy má boty na noze celý den a nachodí toho dost. Proto na ní teda taky teď potřebuju aspoň dvoje boty (zvládne promáchat i holinky) a troje svrchní oblečení na ven, abych to stihla prát, čistit a sušit
Ale mám nějaké boty a oblečení po městských dětech kamarádů a to je všechno jak nové, jak kdyby v tom nikdo ani nechodil… To asi hlavně na vesnici jsou ty děti jak likvidační komando.
Ja taky kupuju botky striktne nove, ale jen jsem reagovala na dotaz zakladatelky, ktera evidentne nema moc penez. A pro dite 1-2 roky, co v botkach ujde par kroku a za chvilku jsou mu male, bych se znackovych obnosenych bot v super stavu nebala, prijde mi to lepsi volba nez botky z hypermarketu.
Jinak ja mam 2 deti necele 3 roky od sebe a po starsi nechavam jen kousky v super stavu (treba ji skokove vyrostla noha), zbytek nechavam kamaradkam nebo prodavam ![]()
@reinkarnace nemyslím si, dvouletý syn toho nachodi dost, jsme skoro pořád venku.Mam sice schované boty po starším, je mi to lito vyhodit, ale mladsimu prostě kupuju nové.
@Suzuveverka jo je fakt, že my jsme (zatím stále) ve městě…s malou ven chodím, ale ona začala chodit v 16ti měsících…a je to taková punťa. nechce se umazat, po zemi se neválí
nějak nechápu, kde ty manýry vzala..já jsem matka co hlásá, že špina je zdravá ![]()
U nás se dědí jen holiny a baletní piškoty, tam mi to přijde fakt jedno. Jinak kupujeme vždy nové, beru to jako investici radši ušetřím na oblečení.
@chelsea001 Boty po dcerce taky schovám, ale budou maximálně jako náhradní. Děti budu mít přesně dva roky po sobě, tak bych to ani dlouho neskladovala, ale druhátko si taky zaslouží nové boty. Navíc kdo ví, jak jim budou velikosti, dcera je prcek a má i malou nohu ![]()
@reinkarnace Dcera začala v roce, ale pořádný boty jsem kupovala až když jí bylo 17m. Na jaře to nějak odťapala v capáčkách, protože ještě chodila nechodila, nechtěla jsem dávat pevnou botu. A v létě v tom vedru byla většinou bosa, kupodivu jí nevadilo běhat bosa ani po kamínkách. Zato teď ty boty dostávaj zabrat, dva týdny staré kožené celoročky vypadají hůř, než bazarové boty po dvou dětech… Tu špínu tady taky neřeším, mokro taky ne, to bych se zbláznila. Akorát tahat na výlety komplet všechno náhradní je trochu dřina ![]()
@reinkarnace píše:
@chelsea001 tak podle mě je rozdíl boty dítěte do tří let a dítěte staršího. ono ten dvouleťák toho třeba v botech tolik nenachodí a pořád mu roste rychle noha..u školáka už je to trochu jiné…a co jsem četla, tak barefoot boty by se tak snadno „prochodit“ neměli…ono tam moc totiž není CO prošlapat
ono bych řekla že to není úplně o věku, ale spíš o velikosti nohy, oba starší měli např. v roce a půl velikost 24, kterou některý děti mají třeba ve 2,5 letech, ve 3 letech byli oba na 29, kterou bych svýmu ani ne 3 letému z bazaru kupovala pravděpodobně po minimálně 4letém dítěti. ![]()
@Suzuveverka taky dostala první boty teď v září v roce a půl..do té doby jen atipass a capáky
teď má vytuněné Kidofity ![]()
A jinak se snažím kupovat v totálních výproejích, tam můžu riskovat, že netrefím velikost, protože často nakoupím za takovou cenu, že když se netrefím, tak to prodám ještě líp, než za co jsem koupila…ve čtvrtek jsem akorát koupila nejmenšímu 9m sandálky na léto, úplně suprový, ohebný. lehounký, pata pevná, značka peddy, a stály 99korun. zlevněný z 599. buď mu budou, jsou to 24, nebo mu nebudou, v klidu je prodám nový i s visačkou za 300, něco přidám, a koupím prckovi jiný ![]()
@slavuska1 píše:
ono bych řekla že to není úplně o věku, ale spíš o velikosti nohy, oba starší měli např. v roce a půl velikost 24, kterou některý děti mají třeba ve 2,5 letech, ve 3 letech byli oba na 29, kterou bych svýmu ani ne 3 letému z bazaru kupovala pravděpodobně po minimálně 4letém dítěti.
tak to nevim no..kámen úrazu spíš je, že 80% mamin neumí děcku správně změřit nohu
většina dětí ještě dnes nosí o číslo menší botu než by měli mít na to jsou výzkumy.
@reinkarnace píše:
tak to nevim no..kámen úrazu spíš je, že 80% mamin neumí děcku správně změřit nohuvětšina dětí ještě dnes nosí o číslo menší botu než by měli mít na to jsou výzkumy.
já to neumím no..se snažím kupovat s vyndavací stélkou, a jen ji vyndám, a postavím na to dítě, a od oka laicky hodnotím. ale spíš teda kupuje větší než menší ![]()
Máme 4 děti, zatím 3 chodící a boty po sobě nedědí a dědit nebudou.
Zachovalé boty prodávám, sice za pár kaček ale musím přiznat, že až s podivem to zmizne. Podařilo se mi prodat i papuče Fare nošené 4 měsíce, s ušpiněnou stélkou ![]()
Syn má lehkou ortopedickou vadu, konzultovala jsem to s ortopedem a ten říkal, že kdybych mu dávala poděděné nebo nekvalitní boty, mohl mít dnes nožku v mnohem horším stavu.Za boty u nás lítají tisíce, raději ušetříme jinde.
Ptala jsem se ho na obnošené boty, říkal, že když je to nutnost, tak jen do 3 let a do velikosti 23-24,což odpovídá tomu věku. Jednak v tomto věku dítěti roste rychle noha, během jednoho roku vystřídá víc velikosti a taky má chodidlo kryté tukovým polštářem, který se vstřebá kolem 4 let.Ale nošení obnošených bot nepodporuje.
@reinkarnace píše:
tak to nevim no..kámen úrazu spíš je, že 80% mamin neumí děcku správně změřit nohuvětšina dětí ještě dnes nosí o číslo menší botu než by měli mít na to jsou výzkumy.
tak já to vidím jinak, spíš koupí obrovský, aby co nejdýl vydržely
@Adinka_2012 píše:
tak já to vidím jinak, spíš koupí obrovský, aby co nejdýl vydržely
už jsem takhle viděla, že si děti o ty boty zakopávali a maminky byli spokojené jak dlouho těm dětem boty vydrží.
Fazole měla první boty taky o hodně větší, začala chodit brzo a měla nožičku 17, ale my jsme tenkrát sehnali nejmenší 19
Takže vlastně první botky měla poděděný, po svým tátovi-17 a druhý po strýci-18 + k tomu nový 19. Ale koukala jsem, že teď je to s těmi menšími velikostmi lepší.
@Netopirek
mně to třeba říkala sama prodavačka v obchodě, že drahý zimní Superfitky vezmou tak veliký, aby jim vydržely na 2 zimy, to jsou pak kvalitní boty úplně k ničemu, dítě si v nich ničí nohu taky.
Já teda kupuju nejraději boty s vyndávací stélkou, tam člověk hned vidí. Jednou měl syn nevyndávací a to jsem trubka v obchodě měřila krejčovským metrem, prodavačka si asi už ťukala na čelo.
Jsou ale ještě takové prodavačky, které řeknou, tak zmáčněte palec nebo strčte palec za patu, tímhle já se absolutně odmítám řídit, to radši mravenčí práce s metrem s vykroucenou prodavačkou, ale to už jsem asi odbočila od tématu.