Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj..
zajímalo by mě, jestli jste se s tím někdo u Vašich dítek setkal.. náš Vojta u něčeho říká obrácený sled slov.. začlo to zkraje „jak dělá oslík - a í místo í á… teď u říkanek, např. "jedna dvě, Honza jde, nese "mouky pytel“ místo pytel mouky, „vdolky píct“ místo píct vdolky…
asi to snad nebude nějaká porucha, ale napadlo mě to a tak se ptám na podobné zkušenosti??
Dík! ![]()
jo, nevím, jestli bude vidět metřík, bude mu dva a čtvrt roku..
Tak děti si se slovy různě hrajou a pak to má ten obrácený slovo sled…jestli máš pocit, že něco není v nepořádku tak se poraď s mudrou.
Mladší syn si upravoval slova…
Žížala - žážila
Lízátko - zázilko
Jůlie - Lůjie (Žážila Lůjie
)
Stavebnice - vestabnice a podobně, slovosled měl v pořádku. Časem to přešlo ![]()
Kolikrát jsem si říkala, že na vyřčení to musí být složitější ![]()
Toto dělal můj bratr-hlavně u těch básniček.
Nikdy kvůli tomu u Dr.nebyl.Po čase to samo přešlo.
Pokud máš pocit,že je Dr.na to třeba klidně s ním někam zajdi.Určitě tím nic nezkazíš.
Jojo, hraní se slovíčky… U mých synovců jsme to provozovali záměrně… a nejenom se slovy, ale s celými větami. Chodník byl najednou chobotník,stavebnice byla taky vestavnice (nečekaně…),mlíko bylo klímo..... Potom už vznikaly různé říkanky: tak ponožky na nožky - a potom boty na choboty.....
Dětská fantazie je fakt zdroj nevyčerpatelné inspirace.
Kdysi dávno jsem četl knížku, jmenovala se tuším „V říši obrazotvornosti“ a pojednávala právě o dětské fantazii. Styl byl sice suchopárný, ale na pár zajímavých věcí mě nasměrovala… třeba co si vzít z obsahu „Alenky v říši divů“…
Bebusko mi to malá dělala taky. Zásadně obracela ve spojitosti se jménem - takže u nás jsme se dívali na Krbec pán - z večerníčku - Honza strýc,Radka tetka ale i chleba mazaný apod. Říkala to tak okolo 2,5 let a mi to přišlo milé a vůbec ne jako porucha.
Po půl roce to přestala říkat a mi se po tom neuvěřitelně stýská. ![]()
děkuji děkuji ![]()
já vím, že je přehnané uvažovat o poruše a hlavně, tolik toho ještě nenapovídá, aby to bylo slyšet „stále“…
Juro, tahle pitvoření slov dělá Vojty tatínek a jeho brácha ještě teď v dospělosti, už jsem si na to zvykla ![]()
no jsem klidná a budu s nadšením očekávat další povedená slovní spojení
![]()
Dobré slovní motaniny vznikají taky tím, že se děti snaží vyslovovat to, co je pro ně ještě moc složité.
Takže jsem zaznamenal: omokoviva=lokomotiva, heliktopéra=helikoptéra (variantu „helikopotvora“ zakázala maminka hned v zárodku…), somruše=moruše…
Jj, také zložité názvy sú niekedy krásne skomolené… Išli sme raz cez dedinu „Úhřetická lhota“ a cca 2-ročný syn to premenoval na „Úřednická holota“ ![]()