Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobry den maminky mam takovy dotaz porodila jsem chlapecka mel 4100g moc se mu ven nechtelo tak mu trosku pomahaly ale nejak se mu skripla rucicka a ted s ni nehybe jako s tou druhou od doktora jsem se dnes dozvedela ze je to. jakasi obrna a ze bude muset rehabilitovat, snazi se.ji zvedat a prstickama taku hybe jen.jsem se chtela optat zda s tim.mate nejaka zkusenosti a zda to jde rozcvicit uplne…dekuji
Můj syn měl po porodu něco podobného, lékaři se zdálo že s ní těsně po porodu hýbe méně. Po propuštění z nemocnice dobré, jenom mu byla v 1.měsíci zjistěna hypotonie ( při pasení koníčků upřednostňoval jednu stranu).Cvičili jsme vojtovku do 10.měsíce. Je z něj už velký 5-ti letý, zdravý kluk. Pokud máš dobrého pediatra, urcitě si to pohlídá a někam vás pošle.
Přímou zkušenost nemám, ale četla jsem něco o paréze brachiálního plexu (doufám, že to píšu dobře) určitě najdeš tady na emiminu.
Ahoj, mel by jej vidět neurolog a určit který typ obrny to je-horni, nebo dolni, pokud uchopuje prstickama a spise ruku nezveda celou je to pravděpodobně horni typ, je častější jako porodní poranění větších deti, neurolog určí stupen a lecbu-vojtovka, pyridoxin-vitamin, a injekce B12.Ve většině případů se to vycvičí…drzim palce
Kamarádky dcerka byla hodně velka měla přes 5kg a u porodu ji take tahaly za ruku a vykloubily nebo zlomily ji kliční kost ručičkou nehybala vubec ale vim že cvičily vojtovku a za par měsícu to bylo dobre ale to byla zlomenina ne obrna ale ta vojtovka určitě zabere, hlavně sehnat dbrého doktora
Kolegovi dceři to také tak říkali, probíhali rehabilitace, cvičení, pořád se jim to nezdálo a až v roce zjistili, že měla zlomenou kliční kost. Měla při porodu taky kolem 4kg. Rukou hýbe, ale nezvedne ji nad hlavu - 7 let.
@jenika1 kamarádky male hned řekly po porodu že to ma zlomene. a ted už chodí do školy a bez problému za par měsicu to bylo v pořádku tím cvičením
Bud v klidu, chodíme k neuroložce a tech maminek je tam hodně a po pár měsících naprosto v pořádku
Zlomena klíční kost je vcelku častá u větších deti, v 99%se zhojí sama a nemá vliv na hybnost ručičky, dite ji první dny šetří a po zhojení není nic poznat…obrna brachiální plexu je něco trosku jiného, tam záleží na stupni poškození, lehčí typy kde jsou nervy jen „natazeny“ a je tam jejich otok se vycvičí k nepoznání, nejtěžší stupen, kdy jsou nervy úplně vytrzeny není úplně vycvicitelny, ale taky je extrémně vzácný…toto musí určit neurolog, pediatr pozná postižení, neurolog určí stupen a léčbu…