Obrovský nedoplatek za vodu

18
28.2.24 17:50

Obrovský nedoplatek za vodu

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda s tím má někdo stejnou zkušenost. Bydlím v bytě 3+1 kousek od Prahy. A na konci února mi končí smlouva, s tím, že se majitel bytu rozhodl byt prodat a já si musel hledat nový byt. Řešili jsme proto vyúčtování za vodu a elektriku. Dnes ráno se mi ozval, že můj nedoplatek za vodu je necelých 59 tisíc. V bytě jsme dva, bydlím tu 3 roky. První rok jsme tu byli ve třech lidech a vraceli nám 7000. Druhý rok už jsme tu byli pouze ve dvou a vraceli nám necelých 12 tisíc. S tím, že za rok 2022 byl stav vodoměru za studenou vodu 57m3 a teplou vodu 39m3. Majitel bytu mi až dnes řekl, že v únoru 2023 tu byl někdo měnit vodoměry a jelo se zase odznova, ale já nemám žádné informace ani doklad o tom, že se to stalo. Nikdo nám nedal vědět, že se vodoměr měnil (máme ho přímo v koupelně v bytě) abychom si mohli případně zjistit, zda stav sedí. Do teď jsem nedostával žádné informace o kalkulaci a spotřebě vody, počáteční ani koncové stavy. A za rok 2023, kdy jsme tu byli také pouze dvě osoby, je nedoplatek 59 tisíc a stavy vodoměrů jsou za studenou vodu 105m3 a za teplou vodu 125m3. Je tohle opravdu reálné, za dvě osoby? Nic extra navíc nepoužíváme, aquapark doma taky nemáme. 😀 Normálně se každý jednou za den vysprchujeme, pouštíme pračku maximálně 3× za celý týden, myčku vůbec nepoužíváme. Přijde nám to fakt strašně moc za dvě osoby. Celková spotřeba za rok 2022 za dvě osoby byla za teplou vodu, studenou vodu a teplo 34 674,– a za rok 2023 105 309,–. Jde nám hlavně o to, že nemáme žádný důkaz, že tu opravdu někdo byl, vyměnil vodoměry a jelo to od úplného začátku. Dozvěděli jsme se to vlastně až dnes, kdy nám to řekl majitel bytu, s tím, že ani on neví kdy tu kdo byl. Ale někdo je přece musel do bytu pustit a řešit to s nima. Přijde nám to celé divné a nevíme co máme dělat v téhle situaci.

Předem moc děkuji za Vaše odpovědi:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
28.2.24 17:57

Okamžitě od majitele vyžádat kopie všech dokladů od vyúčtování vody, máte na to právo. Protokol o výměně vodoměru, kde budou zaznamenané stavy. A taky vysvětlení, proč si někdo dovolil vstoupit do bytu bez vašeho souhlasu a vaší přítomnosti. Majitel je povinen vám doložit originály faktur a rozúčtování.

• Citovat
  • Upravit
21463
28.2.24 17:57

Co to znamena „jelo se od zacatku“? Kdyz se meni vodomer, tak vam da technik predavaci protokol, ktery podepisete, ze cisla souhlasi. Je tam stav na puvodnim vodomeru a stav na novem vodomeru. Takze se pokracuje ale s jinym vodomerem.
Ze by se vam vloupal technik do bytu, aby tajne vymenil vodomer? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
28.2.24 18:02

A jak vam delaji odečty? U toho musite být, vzdyt je musite pustit dovnitř. Ja vzdy dostanu doklad s odecty do ruky a pak je fotím majitelce k uschování.
Tak vysoky narust bych reklamovala, pokud je to na majitele, musi on. Pokud se tim nechce zabyvat, vyzadejte si dokumenty ty tri roky zpet, plnou moc k jednání a podejte reklamaci.
My kdysi měli enormní narust v elektrice, pri porovnani tri za sebou jdoucich vyuctovani byl ten nepoměr vidět, reklamaci nám uznali, byla tam chyba v elektromeru, dopočítali to pak nějak podle predchozich roků, myslim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 18:04
@Marko877 píše:
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda s tím má někdo stejnou zkušenost. Bydlím v bytě 3+1 kousek od Prahy. A na konci února mi končí smlouva, s tím, že se majitel bytu rozhodl byt prodat a já si musel hledat nový byt. Řešili jsme proto vyúčtování za vodu a elektriku. Dnes ráno se mi ozval, že můj nedoplatek za vodu je necelých 59 tisíc. V bytě jsme dva, bydlím tu 3 roky. První rok jsme tu byli ve třech lidech a vraceli nám 7000. Druhý rok už jsme tu byli pouze ve dvou a vraceli nám necelých 12 tisíc. S tím, že za rok 2022 byl stav vodoměru za studenou vodu 57m3 a teplou vodu 39m3. Majitel bytu mi až dnes řekl, že v únoru 2023 tu byl někdo měnit vodoměry a jelo se zase odznova, ale já nemám žádné informace ani doklad o tom, že se to stalo. Nikdo nám nedal vědět, že se vodoměr měnil (máme ho přímo v koupelně v bytě) abychom si mohli případně zjistit, zda stav sedí. Do teď jsem nedostával žádné informace o kalkulaci a spotřebě vody, počáteční ani koncové stavy. A za rok 2023, kdy jsme tu byli také pouze dvě osoby, je nedoplatek 59 tisíc a stavy vodoměrů jsou za studenou vodu 105m3 a za teplou vodu 125m3. Je tohle opravdu reálné, za dvě osoby? Nic extra navíc nepoužíváme, aquapark doma taky nemáme. 😀 Normálně se každý jednou za den vysprchujeme, pouštíme pračku maximálně 3× za celý týden, myčku vůbec nepoužíváme. Přijde nám to fakt strašně moc za dvě osoby. Celková spotřeba za rok 2022 za dvě osoby byla za teplou vodu, studenou vodu a teplo 34 674,– a za rok 2023 105 309,–. Jde nám hlavně o to, že nemáme žádný důkaz, že tu opravdu někdo byl, vyměnil vodoměry a jelo to od úplného začátku. Dozvěděli jsme se to vlastně až dnes, kdy nám to řekl majitel bytu, s tím, že ani on neví kdy tu kdo byl. Ale někdo je přece musel do bytu pustit a řešit to s nima. Přijde nám to celé divné a nevíme co máme dělat v téhle situaci.Předem moc děkuji za Vaše odpovědi:)

To je divné. Co to zkouší? Tolik neprojedeme za vodu ani my, kteří napouštíme na sezónu a průběžně dopouštíme vodu do bazénu. Občas zaléváme. A je nás doma 5. To by musel být furt otočený kohoutek.
Neprotéká záchod furt? Jedné v rodině u nás došel obrovský nedoplatek. Ji rupla nějaká trubka naštěstí před barákem v zemi. Vlastní vinou se to nestalo. Po urgenci se zjistilo, že to není její závada. Takže to platit nemusela tehdy. Ale taky to bylo dohadování. A to řešila problém ve svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
28.2.24 18:05

Majitel bytu by měl mít předávací protokol od výměny vodoměru a měl by vám ho předložit. Také je mě divné, že nikdo neví kdy se vodoměry měnily a hlavně kdo je pouštěl do bytu. Pokud v bytě bydlíte sami, musel to být někdo od vás nebo majitel, ale ten by měl vstoupit do bytu jen za vaší přítomnosti. Celé mě to příjde divné, jak to popisujete, může se stát, že v bytě někde voda protíká, proto tak velký nárůst, ale ta výměna je dost zvláštní, obrátila bych se na právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
28.2.24 18:05

Jo a taky si ujistit, jestli se nepřeceňovalo a jestli nahodou vodarny nezvysili cenu, takze pri stejne spotrebe to takhle vyletělo. Bez dokumentů to ale nezjistis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32184
28.2.24 18:06

A kdo teda jednal s technikem a podepsal mu stav věcí? Ukázal ti nějaké podklady nebo ti jen zavolal, že chce peníze? Jak může říct, že ani on neví, kdo tam kdy byl? To jako má někdo klíče od vašeho bytu? No nedělala bych nic, řekla bych mu, že nic takového platit nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.24 18:10

Jestli má majitel dluhy, vlastní problémy, že musí i byt prodat. Tak to totiž vypadá. A teď zkouším takovou sviňárnu. By dobytek dostal za uši. Klidně bych to flákla do zpráv, ať má ostudu, že kanálem poleze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2671
28.2.24 18:14

Já bydlím ve starším baráku, kde pořád jede takový ten pitomý systém, že celková spotřeba vody se rozpočítává na byty. Předloni přeplatek X tisíc, loni nedoplatek. Dle čísel se spotřeba na baráku zvýšila o nějakých 200 %. Zřejmě si tu někdo pouští kohoutek pro zábavu. Majiteli na tom nepřišlo nic divného. V podstatě se to nevyřešilo. Akorát je od té doby v procesu, že chceme každý svůj vodoměr. Vím, že pár sousedů řešilo, že to odmítají zaplatit, ale nevím, jak dopadli. Nebylo to prý poprvé, prý se kdysi jedněm sousedům při vystěhování stalo něco podobného, co popisuješ. Nakonec to byla chyba ve výpočtu. A paní, co to počítala, zřejmě nepřišla ta šílená čísla vůbec divná. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.2.24 18:21

@Janli samozřejmě jsme po něm protokol o výměně vodoměrů chtěli, na to jsme dostali odpověď, že si to řešilo SVJ od domu a jemu jen přišel email, že se vodoměry budou měnit. Nedostali ani nepodepisovali jsme nic, že se vodoměry vyměnily, ani žádné protokoly se stavem na starém vodoměru, ani na novém. Bylo nám řečeno, že to vyměnila firma, která zařizuje dodávku vody do bytů v tom domě a nic od nich nikdo nemá. Že byli pouze vyměněny vodoměry a na nových bylo 0,025 a od toho čísla jsme se my údajně dostali na konečný stav 125m3 s tím nedoplatkem 59 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
28.2.24 18:25

@Marko877 Musí vám dát všechny doklady. A pokud vám nějak masivně neprotékal záchod, tak je to absolutně nemožný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
28.2.24 18:29

@Zmatka Vše jsme hned kontrolovali, záchod neprotéká. Ani jsme za celou dobu nic nepoznamenali. Ukázal nám vyúčtování, kde už v něm se píše, že od 1.1.23 do 22.2.23 (den kdy se měnili vodoměry) byla spotřeba vody 30m3. To mi za necelé dva měsíce přijde také nějak dost. A ono se hlavně jedná o teplou vodu, která je také dodávána, tak je oproti minulému roku nárůst spotřeby 3× tak větší. U studené vody 2× větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32184
28.2.24 18:31

@Marko877 A jak se vám dostali do bytu vám taky pan chytej řekl? Kecá, to není možný. Vyměnila to firma, někdo to musel podepsat. Chtěj jméno firmy a přeptej se sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
28.2.24 18:40

@Marko877 Myslím, že můžeš být v klidu, jen z vás chce vytáhnout peníze. Doklady nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný