Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Moje kamarádka tím trpí a není to žádná legrace. Co bys potřebovala?
no potřebovala bych vědět jak z toho ven - já mám pořád strach, že se z něčeho nakazím. Psycholog nepomáhá, chci to zvládnout sama
![]()
právě trpím velkým napětím a úzkostí, ale potřebuji jen radu, jak z toho ven. Nechci radu " běž k psychologovi nebo k psychiatrovi a vem si léky "
No určitě bych obornou pomoc nezavrhovala, obávám se, že svépomocí tato porucha zvládnout nejde
Kamarádka to zanedbala a už je na tom hodně špatně - antidepresiva, sebepoškozování apod.
Zkoušela jsi jednoho psychologa nebo více? Pokud jsi nakloněná i jiným alternativám než běžné medicíně, tak bych zkusila kineziologa.
Ahoj,
obávám se, že svépomocí to nezvládneš. Tohle už je psychiatrická diagnoza, takže bych odbornou pomoc vyhledala. Pokud ti nevyhovuje psycholog, kterého máš, tak vyzkoušej jiného nebo rovnou psychiatra. Vždyť na tom přece není nic špatného.
Je super, že si tu nemoc uvědomuješ, tak si nechej pomoct…
S angínou člověk neváhá a jde k doktorovi, tak taky za nějakým zajdi
Jen nemáš nemocné tělo, ale duši, vždyť to není ostuda…
(Třeba je to nějakou „chemickou“ poruchou v mozku - chybí/přebývá nějaká látka - a to prostě sama nezvládneš…)
Držím pěsti ![]()
Určitě bychh vyhledala pomoc odborníka a pokud jsi pro alternativní léčbu tak jak někdo radil tak kineziologie je dobrá,ale nezůstávej na to sama… ![]()
Anonymní píše:
právě trpím velkým napětím a úzkostí, ale potřebuji jen radu, jak z toho ven. Nechci radu " běž k psychologovi nebo k psychiatrovi a vem si léky "
léky ti dá pouze psychiatr. Psycholog si s tebou bude jen povídat.
Pokud trpíš úzkostmi často, opakují se nebo se dokonce stupňují - je to známka, že si s tím sama neporadíš a musíš vyhledat odbornou pomoc. jedna rada tě nezachrání.
já trpěla panickou poruchou - pravidelné, opakující se návaly úzkosti a paniky spojené s dost nepříjemnými fyzickými projevy (bušení srdce, pocit na omdlení, špatně od žaludku, zvracení, třes). U psychiatra jsem byla, ale léky jsem brát nechtěla. Našla jsem si psychologa, ke kterému jsem chodila cca 1/2 roku na speciální kognitivně behaviorální terapii (KBT) - pomohlo to. Úzkosti se touto terapií nejčastěji léčí.
opravdu vyhledej odbornou pomoc, jinak do toho budeš zabředat čím dál tím víc a léčba bude za chvíli složitější a delší než kdybys šla někam hned.
ale pokud chceš opravdu jen radu: zaměř se v úzkostných stavech na dýchání - soustřeď se jen na pomalé, mělké dýchání (nedýchat zhluboka a rychle!!) a opakuj si, že tvé obavy nemají reálný základ a jsou zbytečné.
Psycholog tě pošle k psychiatrovi, pokud to je na léky. A pokud k nějakému už chodíš a nic se neděje, tak najdi jiného. Pokud je profík a řekneš mu, že ti nevyhovuje, tak by ti měl doporučit některého svého kolegu.
Sama to budeš zvládat s nejistým výsledkem. To je jako, když si zlomíš nohu…taky jdeš k doktorovi.
Myslím, že sama nemáš šanci to dobře zvládnout.Pomůžou ti výborně antidepresiva, která ti napíše psychiatr. Není potřeba se toho bát, dneska jsou velmi kvalitní antidepresiva,ne jen návykové oblbováky.Neváhala bych, mám vlastní zkušenost ![]()
Ahoj inko. chtěla jsem tě povzbudit, že jsem prošla OCD a úspěšně.Trvalo to dlouho ale dokázala jsem to, hodně moc jsem chtěla se toho zbavit, bez léků a doktorů a věř, že to jde:). Chce to ale hodně práce na sobě ale jde to. Byla jsem na kineziologii a ta mi pomohla nejvíc. Mimo jiné jsem taky měla strach, že se někde nakazím plus další věci. Takže jde to! Snad tě to povzbudilo. Myslím si, že u mě příčinou byl nezpracovaný strach ze smrti. Ally(jestli můžu ještě nějak poradit?)
Určitě někam jít musíš. Můj manžel se s tím pral několik let a trápil se, myslel, že sám to zvládne, bral přírodní léky na deprese (třezalku),ale nic nepomohlo. Nejdřív bych zašla k praktickému lékaři, pokud nechceš hned Psychiatra, tak praktik je nejlepší řešení. Může předepisovat i léky na OCD. Můj manžel dostal Citalopram 20, bere ho už 3 měsíce a je mu konečně líp. Takže já radím, na nic nečekat, jít za praktikem a vysvětlit mu co a jak, jaké jsou obcese a kompulze a měl by Ti pomoct.
Ahoj. Uz asi 3 a půl roku, mam -obscedantne kompulzivni poruchu. Chodim k psichyatrovi a beru prasky. Porad se mi zda, ze je to horsi a horsi. Hodne mne to omezuje! Prosim poradte. Dekuji.
Holky setkali jste se s tím někdo? Nebo trpíte tím někdo? Potřebuji poradit.