Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je někdo kdo ho má? Ať už je po operaci nebo ne?
Mám, ale z jiného důvodu. Co se týče problémy se zády, páteří, taky znám paní, která ho má z těchto důvodů.
Teď je zákon ohledně invalidních důchodů změněný, místo částečného a plného je rozdělen do několika stupňů. Ten stupeň se přiděluje podle poklesu pracovní výkonnosti.
Pokud máš pocit, že by Ti mohl náležet, zažádej si o něj. Může každý a kromě běhání po doktorech a vyšetření LPK za to „nic nedáš“. Obecně se ale hodnotí faktický stav problému než jeho původ. Chápeš: ne, konkrétní nemoc, ale Tvůj stav teď, nezáleží jestli po operaci nebo ne.
A taky, pokud je číslo v nicku ročník Tvého narození, tak nepočítej žádnou závratnou částku. Jeho výše se počítá z předchozích platů.
Sice je obecně známé, že by sis mohla neomezeně přivydělat, ale není to pravda. LPK velmi hlídá, jestli dotyčný invalida pracuje a jak. Provádí kontroly všemi dostupnými prostředky - finanční úřad, mimořádná kontrola LPK.Obecně se udává, že může pracovat jen na zbývající procenta, na které „není“ invalidní. Procento invalidity a vymezení toho, co člověk s ID může dělat, je napsáno v rozhodnutí. Kontrola LPK co se týče ID je jednou za 2/3 roky.
Invalida se zády, který si třeba přivydělává na stavbě nebo v supermarketu, pravděpodobně o svůj důchod přijde.
Dobrý den,
jsem po úrazu se zády, chytají mě bolesti, mám závratě, nemůžu v noci spát, mám omezenou pohyblivost o 1/3 krku, vyhřezlý jeden krční obratel, často mě chytá bolest hlavy či zamotání, několikrát jsem i omdlela, ležela jsem v nemocnici, chodím na rehabilitace, stav setrvává, jelikož marodím víc než půl roku, doktor mi doporučil zažádat o invalidní důchod. Nepočítám, že bych ho mohla dostat, ale jak se postupuje v případě, že mě ho nedají? to okamžitě nastupuji do práce? i v takovémhle stavu? předem děkuji za odpovědi
@Han51 já pobírám ČID právě na vyhřezlou plotýnku a jiné potíže s páteří. Ale je pravdou, že v dnešní době hodně záleží na posudkovém lékaři a zprávě od obvodního lékaře ![]()
Moc děkuji za reakce! Mám právě strach, že mi tu žádost zamítnou a pošlou mě hned do práce, přitom já se chci vyléčit:( Nevíte jak v tomlhe případě postupovat, pokud by mi ID zamítli? to mě hned pošlou do práce nebo dál marodím? děkuji za každou reakci
AHojky holky oživuji diskuzi. Chci se zeptat zda platí i invalidní důchod na člověka s těžkou skoliozou páteře a má RD? A kdyby to šlo a měla bych invalidní důchod tak i po operaci by platil?
Děkuji
Holky po zmene zakona se invalidni duchod na zada snad uz vubec nedava…vzdyt kdyz nekdo nema nohu tak napisou ze nema poruchu stability…tchyni nakonec na zada (vyhrez + vyrustky) + obe ruce po operaci karpalu ale jen s castecnym a docasnym zlepsenim dali nejakej 0,1 no to je k prdu kdyz stejne delat nemuze…je mi z toho k bliti…
Záleží co ti řekl ortoped a jak dalece máš poškození s jakou prognózou. Na základe toho by odeslal k posudkovemu lekari. Ten ohodnotí, jak moc jsi prace neschopna a podle toho. Nicméně pokud nejsi ještě na vozíku a mas obě ruce i nohy je to dnes téměř nemožné. Navíc vyřízení trvá tak dlouho, ze dřív než bys ho dostala, tak ti rodičak dávno skonči.
@Lily007 manžel má druhý stupeň invalidity na záda…je už osm let po operaci a ani ho nezvou ke komisi, vždycky jenom pošle paríry a oni mu pošlou vyrozumění o pokračování důchodu
na kontrole byl asi před rokem…tedy už podle nových kritérií
Dobrý den, mám 28 let. Byl mi před pár dny schválen invalidní důchod druhého stupně. Mám celkem pojištění asi 10 až 12 let, ale nevím to přesně. Plat byl přes 10 000 hrubého. Děkuji za odpověď. Jsem narozený 12.2 1988. Kolik myslíte že dostanu děkuji.
@Lily007 ahoj, teď to tu studují jak to kdo se skoliózou má… já ji mám esovitou 25-25-35 stupňů… mám tři malé děti. Bojím se, co bude do budoucna. Jak ji máš ty? Rada bych našla někoho na odpovídání s tímto problémem. Klidne odpověz do zprávy. Je mi 26… díky, papa
@Natyna
Dobry den, vsimla jsem si ze je vas manzel po operaci patere a ma duchod. Ja jsem 6 let po operaci patere, operovaly me 2×, ted mi je 23let, mam operovanou celou pater. Zadala jsem si o duchod minuly rok a nebyl mi uznan (spatna posudkova lekarka). Letos si chci zazadat znovu jelikoz se mi stav stale zhorsuje. Nemohu uz vykonavat zadnou praci. I tak vim, ze mi duchod zass nepriznaji jelikoz budu mit tu stejnou posudkarku jak minule. Jsem zoufala a nevim co delat. Muzete mi nejak prosim poradit co pro to mam udelat abych uspela? Mockrat vam dekuji
@Anonymní píše:
@Natyna
Dobry den, vsimla jsem si ze je vas manzel po operaci patere a ma duchod. Ja jsem 6 let po operaci patere, operovaly me 2×, ted mi je 23let, mam operovanou celou pater. Zadala jsem si o duchod minuly rok a nebyl mi uznan (spatna posudkova lekarka). Letos si chci zazadat znovu jelikoz se mi stav stale zhorsuje. Nemohu uz vykonavat zadnou praci. I tak vim, ze mi duchod zass nepriznaji jelikoz budu mit tu stejnou posudkarku jak minule. Jsem zoufala a nevim co delat. Muzete mi nejak prosim poradit co pro to mam udelat abych uspela? Mockrat vam dekuji
Skolióza?