Obsluha CNC - práce pro ženu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
sunshinegirl
7.9.15 08:39

Obsluha CNC - práce pro ženu

Ahoj. Je tu nějaká žena, která dělá obsluhu CNC strojů? Uvažuji o rekvalifikačním kurzu. Pořád všude shání v tomto oboru, tak o tom přemýšlím a zajímají mne zkušenosti ostatních.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4624
7.9.15 08:45

@sunshinegirl Nedělám u CNC strojů, ale musím tě podpořit - je to skvělý nápad :palec: Moje babička kovy obráběla, tehdy ještě ne s pomocí CNC strojů, takže v tom žádnou zvláštní výsadu, jakožto ryze mužského povolání, nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.15 08:51

@sunshinegirl Příbuzný v tom oboru dělá šéfa. Dělá u něj pár lidí (20?), jen chlapi, plus jedna žena (tak 30), která ale umí i práci v kanclu, něco jako asistentka. Ženské by na práci bral velmi rád, ale má problém s tím, že je mezi sebe moc nechtějí ti chlapi, co už tam jsou. Ti mimochodem někteří moc nedělají, jsou s nima různé problémy typu alkohol a tak. Ženské by byly dle něj celkově spolehlivější, je tam spousta nezaměstnaných ženských z jiného oboru. Zatím to nerozseknul. Je to v místě, kde je celkem velká nezaměstnanost, za tu práci platí dost bídně, nikdo to moc nechce dělat. Nevím, jaké máš možnosti, na tom dost záleží. Ale není dle mě záruka, že jako ženská pak seženeš práci, bohužel. Zkus se případně poptat potenciálních zaměstnavatelů přímo, ve větších firmách by to snad mělo být jinak než u mého příbuzného.

• Citovat
  • Upravit
sunshinegirl
7.9.15 08:55
@Anonymní píše:
@sunshinegirl Příbuzný v tom oboru dělá šéfa. Dělá u něj pár lidí (20?), jen chlapi, plus jedna žena (tak 30), která ale umí i práci v kanclu, něco jako asistentka. Ženské by na práci bral velmi rád, ale má problém s tím, že je mezi sebe moc nechtějí ti chlapi, co už tam jsou. Ti mimochodem někteří moc nedělají, jsou s nima různé problémy typu alkohol a tak. Ženské by byly dle něj celkově spolehlivější, je tam spousta nezaměstnaných ženských z jiného oboru. Zatím to nerozseknul. Je to v místě, kde je celkem velká nezaměstnanost, za tu práci platí dost bídně, nikdo to moc nechce dělat. Nevím, jaké máš možnosti, na tom dost záleží. Ale není dle mě záruka, že jako ženská pak seženeš práci, bohužel. Zkus se případně poptat potenciálních zaměstnavatelů přímo, ve větších firmách by to snad mělo být jinak než u mého příbuzného.

Manžel v tom oboru pracuje, dokonce dělá vedoucího výroby, ale není možné, aby mne u nich upíchnul, páč na mašiny dávají strašně těžké kusy, které prostě žena nemůže tahat a tudíž bych jim tam byla k ničemu. Jinak mi říká taky, že si myslí, že jako ženská se moc neuchytím, ale tam je otázka, zda to není dáno i tím, že nechce abych šla dělat mezi samé chlapy…žárlivec. No oni mi právě z toho ÚP řekli, že všude pořád shání a že když ten rekvalifikační kurz udělám, tak oni mi nabídnou práci a já ji nesmím odmítnout, pokud je na okrese. Tudíž asi jakože práci seženou oni. Ale nevím jestli mne nemůže odmítnout třeba zaměstnavatel, že nemám např. praxi apod. Prostě nevím, zda když řeknou na ÚP: Půjdete dělat tam a tam, tam teď shání, tak zda mám tak jistou práci, nebo zda ještě i ten zaměstnavatel může říct: „Ano, sháníme přes ÚP práci, ale tuhle paní nechceme, páč nemá praxi.“

• Citovat
  • Upravit
2242
7.9.15 08:55

Jediné, co by mi na této práci vadilo, je směnný provoz, který je ve většině případů (aspoň firmy, která já znám) a dokonce někdy i noční. Pravda, na noční to není taková hoňka, nastavíš, stroj pracuje 20 nebo víc minut, ty si můžeš zdřímnout, pak zas vyměnit… ale třeba pro mě by to z hlediska režimu nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sunshinegirl
7.9.15 08:57
@zuzkasim píše:
Jediné, co by mi na této práci vadilo, je směnný provoz, který je ve většině případů (aspoň firmy, která já znám) a dokonce někdy i noční. Pravda, na noční to není taková hoňka, nastavíš, stroj pracuje 20 nebo víc minut, ty si můžeš zdřímnout, pak zas vyměnit… ale třeba pro mě by to z hlediska režimu nebylo.

Hm, jenže…to máš skoro ve všech fabrikách, na všech postech. A v kanclu už jsem dělala a nikdy více! Ona každá práce má něco. Bavilo by mne dělat prodavačku, ale tam jedou taky ranní odpolední a navíc svátky, soboty, neděle, pořád.

• Citovat
  • Upravit
sunshinegirl
7.9.15 09:07
@Anonymní píše:

Z jakého jsi kraje?

• Citovat
  • Upravit
2242
7.9.15 09:13

@sunshinegirl Ano, je to tak. Muž směnuje a je to pro nás šílené. Nevím, jak tohle zvládají v jiných rodinách, ale já si musím najít takovou práci, abych mohla kompletně obstarat děti, protože každý druhý týden má muž odpolední a je to vše jen na mě. Nemohu chodit do žádného kurzu, cvičení, nic takového, protože nemám žádné hlídání a muž je každý druhý týden v práci. Jeho rodiče směnovali oba většinu života, střídali se, ale bydleli doma s babičkou, takže s dětmi mohla podle potřeby být babička. Nedávno mi mužova maminka říkala, že to bylo strašné, že to nebyl žádný život, jako rodina se viděli jen o víkendech, vždy jeden týden děti pořádně ani neviděla. Já si nezvykla, muž takhle dělá nějakých 6 let. Kdyby směnoval v době, kdy jsem ho poznala, možná bych do vztahu dál ani nešla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
7.9.15 09:27

Ja to delala brigadne
Jako brigadnika me to bavilo :-D na stalo bych asi nesla
Ctyrsmenny provoz
Byly jsmedve mlady holky na useku :-D, cca kolem 30-40 jich bylo vic na jinych smenach taky :-)
Ale je fakt dali se vydelat pekne penize..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12864
7.9.15 09:55

U nás jedna žena pracovala, byla šikovná a zvládala, takže nebyl problém. Díky jejím schopnostem byla přemístěna i na mašinu se složitější prací.
Co se týká zapadnutí, taktéž nebyl problém, sprosťáci ti chlapi celkem jsou, ale zase takoví šovinisti, že by jim vadila zvládající žena, to teda ani omylem.
Někdo tu říkal něco o velkých kusech, nevím, jak jinde, ale u nás jsou jeřáby, takže tahání extrémně těžkých kusů opravdu nehrozí a pokud je to někde až takový extrém, oznámila bych to na příslušném úřadě, nemám pocit, že se to smí tahat ručně.
Větší problém vidím v tom, že rekvalifikační kurz ti sám o sobě rozhodně stačit nebude. Je to práce, kde i vyučený člověk, který chodí na praxi během studia, může mít značné odborné problémy a tou pracovní praxí hodně získá. Nemyslím si, že na tebe s rekvalifikačním kurzem bude někdo zvědavý.
Pokud jde o uplatnění, u nás hledají nástrojáře ve větším počtu již 9 měsíců a nenašli jediného. Je jich nedostatek a s praxí není problém vydělat desítky tisíc. Ovšem připrav se, že v tomto oboru jsou směny a navíc termíny záměrně od obchoďáků udělané tak, že přesčasy jsou samozřejmost(proto ty vysoké platy) včetně sobot a nedělí v podstatě téměř vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
7.9.15 10:02

@Sany80s Dívám se, že jsi ze stejného regionu jako já, kde prosím tě dostávají nástrojaři tak dobře zaplaceno a je jich málo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12864
7.9.15 10:09

@zuzkasim V Brně, u nás ve firmě dokonce je to tak, že kdo přivede schopného nástrojáře (rozuměno, který u nás vydrží), tak dostane 9000 korun.
Ale to nikdo nedostane, protože nikdo byť třeba schopný a s rozumem u nás ve firmě nevydrží ani měsíc. A kamaráda si k nám nikdo stahovat nebude. To by o něj přišel. A ty platy jsou velké i proto, že místo 160 hodin mají měsíčně odděláno o mnoho více. Hodinově to zas až tak moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.15 11:12
@sunshinegirl píše:
Z jakého jsi kraje?

Olomoucký.

• Citovat
  • Upravit
sunshinegirl
7.9.15 14:30
@Weruunka píše:
Ja to delala brigadne
Jako brigadnika me to bavilo :-D na stalo bych asi nesla
Ctyrsmenny provoz
Byly jsmedve mlady holky na useku :-D, cca kolem 30-40 jich bylo vic na jinych smenach taky :-)
Ale je fakt dali se vydelat pekne penize..

A na jakém CNC jsi dělala?

• Citovat
  • Upravit
sunshinegirl
7.9.15 14:32
@Sany80s píše:
U nás jedna žena pracovala, byla šikovná a zvládala, takže nebyl problém. Díky jejím schopnostem byla přemístěna i na mašinu se složitější prací.
Co se týká zapadnutí, taktéž nebyl problém, sprosťáci ti chlapi celkem jsou, ale zase takoví šovinisti, že by jim vadila zvládající žena, to teda ani omylem.
Někdo tu říkal něco o velkých kusech, nevím, jak jinde, ale u nás jsou jeřáby, takže tahání extrémně těžkých kusů opravdu nehrozí a pokud je to někde až takový extrém, oznámila bych to na příslušném úřadě, nemám pocit, že se to smí tahat ručně.
Větší problém vidím v tom, že rekvalifikační kurz ti sám o sobě rozhodně stačit nebude. Je to práce, kde i vyučený člověk, který chodí na praxi během studia, může mít značné odborné problémy a tou pracovní praxí hodně získá. Nemyslím si, že na tebe s rekvalifikačním kurzem bude někdo zvědavý.
Pokud jde o uplatnění, u nás hledají nástrojáře ve větším počtu již 9 měsíců a nenašli jediného. Je jich nedostatek a s praxí není problém vydělat desítky tisíc. Ovšem připrav se, že v tomto oboru jsou směny a navíc termíny záměrně od obchoďáků udělané tak, že přesčasy jsou samozřejmost(proto ty vysoké platy) včetně sobot a nedělí v podstatě téměř vždy.

Základ z rekvalifikace by mi měl stačit. A zbytek se naučím praxí. Ono jde o to, jaké CNC to je a o jakou práci se jedná. Rozhodně nemusí být přece každý, kdo dělá u CNC nástrojář. Můj muž o tom třeba nevěděl ani hň a naučil se vše za běhu…a dokonce mnohem víc. Jde mi spíš o tu fyzickou stránku věci, jestli je vůbec vhodné to prostředí a tak pro ženu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat