Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
mám 3 a půl měsični ho syna a od soboty kašlal.. Koupila jsem Hedelix a nic.. Dnes jsme navštívili Dr. a řekla nám, že má obstrukční bronchitidu.. Dostali jsme na inhalování Atrovent a zítra ráno jdeme na kontrolu, kdyby se to nezlepšilo, musíme zřejmě do nemocnice
Jsem z toho nešťastná.. Máte některá zkušenosti s touto nemocí? Nejlépe také u takto malých miminek.. Děkuji
No sice ne bronchitida,ale laryngitida ve 3 měsících…
Bronchittidy až později…
Snad inhalace zabere,oni většinou dost pomůžou
A já sama doporučuju zvlhčovač vzduchu......i jako prevenci
A at je prcek brzy zdráv
bohužel zkušenost máme, obstrukční bronchitida je u nás dost často.
pomohl zvlhčovač, docházíme na alergo, potvrzeny alergie, v létě čistička vzduchu, ale stejně nám z rýmy to jde hned na průdušky..taky už nevím co s tím.
je to začarovanej kruh.
Ahoj, bronchitida je docela častá zvlášť v těchto měsících. Prostě mu infekce z horních cest dýchycích sedla na průdušky a špatně se mu dýchá. Pokud by nezabral atrovent, tak asi hospitalizace bude nutná, protože si vás budou chtít kontrolovat, přeci jenom se mu špatně dýchá. Budete inhalovat sůl, pak inhalovat třeba Ventolin, brát léky na kašel, rýmu, udělají vám odběry, výtěry, pokud vyjdou zvýšené zánětlivé markery, tak brát antibiotika, podle poslechového nálezu vás můžou poslat třeba na RTG plic, ...... .
Budu držet palce, aby se to do rána zlepšilo
. Chápu, že ti není z toho všeho nejlépe, na druhou stranu pokud by to bylo nutné, tak mu v nemocnici pomůžou.
Milé maminky,
obnovuji tuto diskusi, protože moje 2,5 letá dcera má za sebou druhou epizodu této nemoci, poprvé léčená v nemocnici ambulantně, podruhé již hospitalizována. Na vyšetření na alergologii jdeme až za dva měsíce, takže zatím nevím k možným spouštěčům nic. Probíhá to tak, že má rýmu, která jí strašně rychle sedne na průdušky a pak už to „jede“…kašel, kašel, kašel… V září mám nastoupit do práce a dcera do školky, ale mám obavy, jestli takové dítě vůbec do školky bude moct chodit? Praktická dětská mě uklidňuje, že tato diagnóza není nic tak hrozného, že se správnou medikací a eventuelní úpravou životního stylu se dá norrmálně žít, bez velkých omezení, ale dočetla jsem se, že návštěva kolektivu dětí se zrovna nedoporučuje.
Takže mě zajímají příběhy Vás, co se s touto nemocí také potýkáte ![]()
Ahojky Kecalko,
taky máme teď čerstvou zkušenost s obstrukční bronchitídou. Začla nám tak jak píšeš kašlem, který se proměnil v dusivý dráždivý kašel. K tomu se nám přidali teploty a už jsme frčeli na dětské do nemocnice. Pobyt týdenní s tím, že nám dali domu chambler s Ventolínem a Flixotidem, k inhalaci. K tomu ještě máme dávat kaptky do nosu a mucosolvan sirup, a antibiotika Klacid. Nevím kde jsme k tomu přišli, za 5 měsíců co je náš malý na světě už máme VVV močovodů se kterou jdeme v červnu na operaci a k tomu ještě ta bronchitida. Už jen čekám co se ještě přidá. Jsme v nemocnicích víc než doma
Taky přemýšlím, že koupíme zvlhčovač vzduchu.
Ahoj,
my máme taky zkušenost s touto nemocí. Syn ji měl v necelých 4 měsících - dostal rýmu, na druhý den začal pokašlávat a za 2 dny už při dýchání sípal. Protože to bylo zrovna mezi vánočními svátky o víkendu, tak jsme šli na pohotovost a ti nás hned hospitalizovali s diagnózou akutní obstrukční bronchitida… Byl 4 dny na dětské JIP, protože když usnul, tak mu klesala hladina kyslíku v krvi a museli mu dávat kyslík. Jinak dostával Ecosal a kortokoidy na roztažení průdušek, něco do kapačky, Ambrobene sirup a nasivin do nosu. Celkem jsme byli v nemocnici týden, pak ještšě 14 dní klidový režim doma. Za necelý měsíc a půl je to tady opět, úplně stejné příznaky - jeden den rýma, v noci začal kašel a za 2 dny už sípot při dýchání. Šli jsme k doktorce, ta si ho poslechla s tím, že má nález na průduškách z toho na jedné straně už skoro zápal plic. Brala mu krev na zánětlivé parametry jestli to není na antibiotika a to bylo v pořádku. Vyfasovali jsme Spiropent sirup na roztažení průdušek, Ambrobene sirup na odkašlávání hlenů a do nosu dávám Sterimar, Vincentku pro děti a nasivin. Když je zahleněný odsávám, zvlhčuju vzduch, do aromalampy dávám eukalyptový olej aby se lépe dýchalo. Momentálně se stav už zlepšil, nesípe při dýchání takže si myslím, že Spiropent zabral, navíc začal více odkašlávat hleny takže si myslím, že se uzdravuje. Byli jsme na kontrole u mudry a ta říkala, že se to nezhoršuje, takže aspoň tak.
Už jsem z toho taky zoufalá, nevím kde to mohl tak rychle zase chytit. Když jsem se ptala doktorky v nemocnici na nějakou prevenci tak mi řekla, že se zas tak moc nedá dělat, když to půjde chodit s ním na hory, kde je lepší vzduch. Tak musím doufat, že až pomine zima kdy je ve vzduchu plno bacilů tak se mu to zlepší, na jaře a v létě plánujeme chodit hodně na hory (bydlíme kousek od Beskyd tak to máme za rohem) a musím doufat, že příští zimu už zvládneme a nebude se mu to hlavně vracet.
Ohledně toho zvlhčovače vzduchu jsem taky už uvažovala ale někde jsem četla, že pak v bytě vznikají plísně, takže těžko říct. Spíš se zeptat někoho kdo s tím má zkušenost. Já zvlhčuju mokrým ručníkem přes topení a přes postýlku mokrou plínu a vzduch je vlhký dost.
Ahoj,
hledám veškeré informace k obstrukční bronchitidě. Můj syn 21 měsíců byl za poslední 3 měsíce 2krát hospitalizován. V říjnu byl nachlazený s velkou pravděpodobností za to mohly zuby, na konci října byl na očkování a potom se vše rozjelo. Rýma, kašel a za dva, tři dny se už nemohl nadechnout. Na pohotovosti nám dali Spiropent ten pomohl, ale jen na týden. Po týdnu opět další atak a to už nás hospitalizovali. První den a noc dostával po dvaceti minutách, později po hodině ventolin a samozřejmě inhalace. V nemocnici jsme byli od 5. listopadu do 8.listopadu. Před vánoci opět rýma a opakovala se stejná situace jen s tím rozdílem, že dýchací potíže se objevily už přes noc. Opět hospitalizace (přes vánoce). Po propuštění z nemocnice kontrola u DL (27.12.2013), nasazeny antibiotika zastupující paní doktorkou (naše paní doktorka měla dovolenou ta při další kontrole 3.1.2014 uvedla, že v tomto případě antibiotika nemají žádný efekt). Paní doktorka si syna poslechla a uvedla, že opět slyší hvízdání a že nám dá domu dýchátko s ventolínem jinak bychom opět přes víkend museli do nemocnice. Dnes 6.1.2014 opět kontrola u DL. Ta uvedla, že ventolin musíme i nadále dávat, protože to není v pořádku. Až se vše stabilizuje odešle nás na alergo a potom se uvidí. Také říkala, abych byla klidná, že alergie se s největší pravděpodobností nepotvrdí. Jedná se o hyperaktivitu průdušek a to by s věkem mělo přestat. Bohužel je zde předpoklad, že syn bude muset cca do tří let užívat denně léky, aby se předešlo dalším potížím. Nyní jsem na začátku druhého těhotenství a nevím jestli jsou to hormony
, ale jsem z toho opravdu rozhozená
Tak snad to někdy odezní a malej bude v pořádku a samozřejmě všem přeji zdravíčko. G.
Ahoj, my jsme tím taky prošli, u mojí dcery, a to v zimě před 2 lety (tehdy jí bylo 8 měsíců), začalo to prosinci, skončilo v květnu, celkem 5 x obstrukční bronchitida, naštěstí bez hospitalizace. Naše dr. nás poslala na plicní, tam konstatovali, že se jedná o astma nealergického původu, a nasadili dceři Seretide, 2 x denně 2 vdechy a jednou týdně Immunor na posílení imunity, vyšlo jí snížení IgA (píšu to dobře?). Od té doby musím zaťukat je supeeer, protože další zimu měla bronchitidu jen jednou a letos se drží úplně skvěle, zatím jen párkrát rýma. Trochu se bojím, co udělá nástup do školky letos v září, ale tam ji budu dávat jen na dopoledne, tak snad to bude taky dobrý. Rozhodně bych se nebála žádných léků, u dcery to na 100 % zabralo.
Ahoj, mám osmnáctiměsíční dceru, taky byla během podzimu dvakrát v nemocnici s bronchitidou. Teď bere denně Singulair a pohotovostně máme doma Ventolin. Musím zaťukat, že od té doby, co bere ty prášky, byl klid, ikdyž pořád trpí na kašel, hlavně v noci.
Ahoj!
Syn taky trpěl na bronchitidy. ATB jsou opravdu k ničemu. S velkou pravděpodobností to bude astma (i u nás).
Léků se neboj, Ventolin je určitě potřeba.
Z počátku jsme byli taky často na pohotovosti (naštěstí se to vždy obešlo bez hospitalizace). Teď je to lepší, ale při nemoci se občas potíže dostaví. To je třeba den, výjmečně dva… skoro nonstop na Ventolinu (po 20 min.). Ale už víme, co s ním, takže si poradíme sami.
Navíc dýchá Flixotide a bere Montelar.
U nás jsou projevy občas i alergické.
Vždycky si říkám, že jsou na tom lidi i hůř, tak to musíme zvládnout. Hlavu vzhůru! Bude líp! ![]()
Ahoj,
už jsem vyrovnaná a klidná
. Malej se tváří, že je v pohodě. Tak já musím taky
a do budoucna se uvidí
![]()
Ahoj. Tak dnes jsme byli konečně na alergu a stejně z toho nejsem moudrá. V podstatě se zatím neví, co způsobuje ty záchvaty. Alergii se nepotrvrdila žádná. Tak ještě budeme čekat na výsledky imunologie. Každopodně i přesto, že neví příčinu, léky už nám nasadili. V našem případě to znamená 2× za den Seretide/1 puf. Malej je od začátku ledna bez obtíží. Tak uvidíme na kotrolu jdeme za měsíc. ![]()
Ahoj holky, mám synka, v 7mi týdnech dostal poprvé obs. bronchitidu, byli jsme týden v nemocnici na berodualu, fenistilu. Po měsíci (nyní necelé 3 měsíce) se mu nemoc vrátila, tentokrát jsme doma, ale opět užívá ventolin, fenistil. Ráda bych podpořila jeho imunitu (mám ještě 2,5 letého synka a bohužel si nemoc předávají) případně máte někdo zkušenost s homeopatiky pro tak malé miminko? Ráda bych podpořila léčbu (případně předešla další atace) něčím přírodním (bez chemie). Jsem zároveň astmatik, takže se bohužel obávám, že může být bronchitida způsobena i dědičně (ještě jsme ale nebyli na alergologii). Syn je plně kojen. Děkuji za jakékoliv zkušenosti s tímto onemocněním u malých miminek. Je možné chodit ven na procházky (zimní měsíce)?
Ahoj, taky trpine na bronchitidu do 1 roku mel asi 3×, také jsme pořídili inhalator. Doktor strasil astmatem. Teď je mu rok a půl a od října ryma nonstop. Kasel tez. Ale prudusky jen jednou s minimálně. Stacil spiropent na par dni. Ja oběma dětem teda davam colostrum. Tak nevím, zda pomáhá. Když to stara nedonese ze školky jsi ok. Urcite to bude v pořádku. PR to muze po třetím roce dítěte vymizet. Tak to mel i syn od sestrenky a ten inhaloval co chvíle. Je mu 5 a astma nemá.