Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
moje starší dcera byla teď už za tuhle zimu počtvrté nemocná. Rýma, kašel, zahlenění, první dny horečky a trvá to vždy tak 14 dní. Teď naposledy už jí doktor napsal ATB. Bohužel po týdnu jejího marození se mi nakazil syn, kterému je teď 7 týdnů. Začal taky kašlat, tak ho doktor poslechl a byl bez nálezu. Pak se mu k tomu přidala trochu rýma a po dalších třech dnech už začal chrčet a ten kašel zněl fakt hrozivě, je bez teplot. Tak doktor znovu poslouchal a byl tam nález na obou plicích, prý je to obstruktivní bronchitida a dostali jsme na dýchání Ventolin po 6 hodinách. Malý je pořád strašně zahleněný, pořád to v něm chrčí jako blázen a já jsem z toho děsně nervozní a bojím se o něj. Navíc mi doktor moc nevysvětlil o jakou nemoc vlastně jde. Je to něco jako zánět průdušek? Máte někdo s tímto onemocněním zkušenosti? Hlavně by mě zajímalo, jak dlouho to trvá, než se to vyléčí a po jaké době jste sledovali zlepšení po podání toho Ventolinu? Mě totiž přijde, že chrčí čím dál víc, bereme to od pátku a na kontrolu máme jít až v úterý. Doktor nás postrašil, že by mohl mít malej astma, nebo nějakou alergii. Já jsem si opravdu myslela, že se prostě jenom nakazil od ségry. Budu ráda za každou radu a zkušenost. Díky.
Ahoj,
tak obstrukcni bronchitidu (zanet prudusek) ma ted nas nejmladsi. Uz to ma po nekolikaty, tak jsem zvykla. Kdyz ji mel nejstarsi poprvy, skoncili jsme v nemocnici a presne jak pises: neustaly straseni astmatem atd.. Nema nic. Ja jako mala mela bronchitidy jak na bezicim pasu a astma taky nemam.
Jinak na nejaky vysledky s lecbou je jeste brzo, dej tomu ten tyden dva.
My ted poprvy nelecime chemicky, zvladame to bez Spiropentu, delam olejovy zabaly… a uvarila jsem cesnekovy sirup (na to je ale u vas brzo).
Jinak jestli neznas, tak ti napisu postup na olejovy zabal, funguje skvele:
na panvi rozehrejes olej (davam panensky olivovy, ale je to vicemene jedno), placnes na to kapesnik, pak nechas zchladnout tak, aby te nepopalil (pozor,deti maji slabsi kuzi, zkousej na predlokti) a das to na hrudnicek, pres to uterky a dite zabalis do plen, dek atd., nechas tak pul hodiny prohrat. Muzes opakovat.
Jeste je fajn pod zabal maznout treba tymianovy olej, nebo levanduli, eukalyptus…
A priste si radsi vyzadej nabrani CRP, ten ukaze, jestli je puvod virovy nebo bakterialni a jsou treba ATB. Moje deti mely vzdycky (!) virovy a ATB by byly nanic.
Drz se!
At je malymu brzo dobre ![]()
Syn měl první obstruktivní bronchitidu v 8 m,do roka pak další 3
Skončili jsme na alergologii,dostali ventolin a další dva spreje a sirup.Dávala jsem mu to všechno asi měsíc,pak jsem to vysadila,nechtěla jsem do něho cpát tolik léčiv.Od té doby je klid.Malý ma zjištěnou alergii na prach a psy.Ale prozatím se to nijak neprojevuje(ťuk ťuk).U nás nejvíc pomáhá Tymiánová mast od fa Just,fakt zázrak,pod nosánek olejíček z Tea Trea oil a koupel s eterickým olejíčkem proti nachlazení,do té vody pak namočím plínku a hodím na radiátor.A odsávání rýmy,ted už teda smrká sám,ale když měl mín,tak jsem odsávala třeba i 4× za hodinu.
Máme stejný problém a doktorka, hned jak si kluky poslechla, že „chrčí“, nasadila jim antibiotika. Ptala jsem se, jestli je to nutné, že jim na takový kašel a chrčení dřív dávala Spiropent, ale prý slyší pískání a to je na ATB. Takže jim měla nejdřív vzít krev na CRP??? Sama tomu nerozumím, nikdy jsme s ní neměli problém, tak jsem jim ty ATB hned nasadila
Teď jste mě rozhodily, jestli jsem udělala dobře ![]()
Piskani je pri obstrukcni vzdycky… dela to prave to zuzeni, proto se dava Ventolin nebo Spiropent, ktery to tam roztahne.
Nemeli jsme ATB ani v ty nemocnici a to nepiskal, to sipal jak starej tuberak ![]()
Neres, jestli jste udelali dobre, priste si vyzadej CRP a je to ![]()
Nekdy se muze pridat k virovy i bakterialni infekce, vetsinou, kdyz se vrati vysoky horecky, ale lepsi je proste to CRP nabrat. Benovi se ted treba vysoky horecky vratily a stejne je to porad viroza ![]()
Náš malej sípe jenom trochu, spíš mu tam teď někde chrčí ty hleny a já když to poslouchám tak trpím za něj. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli můžu s malým na chvíli ven, když nemá teplotu. Doktor sice říkal, že jo, ale spíš při odpovědi váhal, moc se mu to asi nezdálo, proto se ptám vás, jaké máte zkušenosti.
Venku se to nezlepsi. U nas se to temer vzdycky spis zhorsi, staci jen vyrazit k dr.
Pokud by bylo extra krasne, jako vcera, uvazovala bych o tom (vcera jsme byli, prudusky se nezhorsily, je to furt stejny…coz ale taky neni zadouci
)
Malý měl právě behěm dvou měsíců troje atb
,takže pak mudra vzala krev a zjistilo se,že crp má v normě,takže žádný zanět,(pískalo mu tam jak v orchestru)zbytečně bral ty atb
Pak jsem hned šupajdili na tu alergologii a tam zjistili tu alergii a náběh na astma,takže to měl z toho.Koupili jsme nové peřiny do postýlky pro alergiky,větráme o sto šest a je klid.A taky se to zlepšilo,když jsem přestala kojit
![]()
Proto varuju pred tema ATB bez vysetreni. Tohle se stava dost casto, ATB silne ovlivnujou imunitu, v podstate ji dokazou i zlikvidovat. Moje znama zije ve Spanelsku, tam pisou ATB fakt na vsechno. Uplne ji to odrovnalo imunitu, ted jezdi radsi do CR
Samozrejme, ze jsou pripady, kdy maji smysl a bez nich to nejde, pred Vanoci mel nejstarsi spalovou anginu a bral Ospen. ![]()