Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, pres pul roku jsem s pritelem, ktery ma OCD. Nema to diagnostikovane, nebere leky, ale donutila jsem ho jit k psychologovi, ktery rekl ze to nejspis ocd je a priznaky sedi. Je objednany az na cerven k psychiatrovi a ja de bojim, ze ty jeho stavy do te doby prestanu zvladat a nebo ze se zhorsi
Neustale ma potrebu se ujistovat o ruznych vecech, spoustec muze byt fotka na zdi, veta, slovo, cokoliv, nebo ho to napadne proste samo.
Vetsinou jsou to otazky typu : Mela bys nekdy sex na jednu noc, s kolika lidma jsem spala a jestli na to vzpominam, jestli opravdu na 100%… neco a pokud nereknu na 100% nebo se to neztotoznuje s tim co ocekava tak ma potrebu se ptat dokud ten nazor nezmenim. V ten moment neklade vubec vahu na moje pocity a prijde mu to v poradku, je v takovem zatmeni. Potom toho lituje a rika ze vi ze to chovani od nej fer neni a ze ho to mrzi
opravdu se snazi delat vsechno pro to aby se neptal, casto i nespi aby me s tim neobtezoval, ale vim ze ho to uzira
je velmi citlivy, rani ho opravdu moc veci a ja se snazim mu co nejvic pomoc a byt oporou ale neco uz je nad me sily
pry to tak mel
i v predchozim vztahu a ze se to stupnovalo
jakoby potreboval mit nad vsim kontrolu
v detstvi na nej rodice nebyli nejhodnejsi, nedivila bych se kdyby to pramenilo odtud
Je to opravdu tezke a narocne i pro me, dost o sobe pochybuju po tech otazkach a je mi to i neprijemne, kdyz mu reknu ze neodpovim tak se pta do te doby nez odpovim a pak se klidne ujistuje dalsi hodinu, jak kdy.
Nas vztah je od zacatku uzasny, je pozorny, ochotny, vsechno co jsem si prala
az na tohle
Chtela bych znat vas nazor, jestli to falt muze byt ocd nebo treba jestli je to neco vic, jwstli by to mohl byt proste jeho charakter, jak zabiraji prasky na tohle ![]()
Zjistil jsem si co to přesně je..Znal jsem to ale nevěděl přesně..Jediné co mě napadlo že to mám trochu taky a moje láska snad malinko taky..Sková se tam spousta různých nenormálností a neobvyklostí…Ale spíše k vám..Prosím vydrž s ním, nastuduj si jak se chovat..Píšeš že je jinak pozorný..hodný atd..On samozřejmě musí chtít s tím něco dělat a ty mu můžeš být nápomocná..Nemyslím že tu někdo fundovaně poradí, spíše napíše zkušenosti..Držím palce…
Nevím, zda je zrovna tohle ocd. Já bych zdrhala po prvních předváděčkách Tohle je prostě nenormální. Jako jo, pomoc je dobrá věc, ovšem když z toho „neonemocníte“ vy sama. Ale koukejte, co to s vámi dělá. Zatímco vy chcete být oporou jemu, on dělá vše proto, abyste ztratila tu základní oporu sama v sobě. Vždyť vy už nemůžete mít ani vlastní myšlenky, postoje, ty bláho. Zdrhejte. Jako fakt. Tohle není dobrý. P. S.: Nikdy se nenechávejte zmást tím, že je někdo na začátku hodný a úžasný. To vám sehraje kdejakej psychopat. Tohle je on. Ne ten na začátku.
@9simona9 píše:
Vetsinou jsou to otazky typu : Mela bys nekdy sex na jednu noc, s kolika lidma jsem spala a jestli na to vzpominam, jestli opravdu na 100%… neco a pokud nereknu na 100% nebo se to neztotoznuje s tim co ocekava tak ma potrebu se ptat dokud ten nazor nezmenim. V ten moment neklade vubec vahu na moje pocity a prijde mu to v poradku, je v takovem zatmeni.
Jdi od něj pryč. On už si Tě podmanil, manipuluje s Tebou a leze Ti to na mozek. Už teď jsi mimo meze normality, když se podřizuješ jeho výslechům.
Tvoříte úchylný pár, jako z hororu. Z Tebe se stala závislačka na toxické osobě, která Tě ničí.
Zdrhej. A pokud to nedokážeš, vyhledej odbornou pomoc.
Jak by s tím začal, řekla bych, ať ihned přestane nebo odcházím. Nepřestal by, šla bych a vrátila se večer. Potřebuje se ujišťovat, ale ujištěním se to jen zhorší! Odchodem toho nechá. Možná jen na čas, chvíli.. Psychiatr snad pomůže.
Zdrhej, tohle tě udusí. Cítím pocity stísněnosti už jen, co to čtu.
Nemusíš spasit svět!
Ještě dodám, že tohle měla jedna kolegyně v práci, oproti tvému příteli ve velmi zjemněné podobě. Kdykoliv jsem se zamyslela nad pracovní záležitostí, už ke mně přiskočila se ujistit, jestli mi nic neudělala a nejsem naštvaná, když se tak mračím. Denně jsme řešily vykonstruované scénáře, kdy jí šéf nebo kolega odpověděl jiným tónem atd.
Když se to netýkalo přímo mě, docela jsem se bavila přísunem neškodného drama.
Ale ve většině případů to bylo totálně unavující, a to to bylo na několik hodin denně v kanceláři. Ne doma, kde chceš - a měla bys - být sama sebou.
Zdrhej, tohle tě úplně rozloží, už k tomu nemáš daleko. Hlavně se ho nesnaž zachránit, to je jeho boj. Že je pozorný a ochotný? Sorry ale takových je na světě dost, kvůli tomu nemusíš zůstávat s psychopatem, který nad tebou chce získat veškerou kontrolu.
Můj ex měl silné OCD, ale zaměřené hlavně na hygienu plus rituály. Obtěžoval mě tím neskutečně, protože neustále kontroloval, zda jsem si umyla ruce a kecal i do spousty jiných věcí. Byla jsem pořád pod jeho kuratelou a dělala věci tak, jak chtěl on, i když jsem se mnohokrát vymezovala a dávala mu najevo, že tohle by nevydržela ani světice.
Nakonec se z něj vyklubal psychopat, resp. někdo se silnými narcistickými rysy. Samozřejmě, i on byl první rok dva skvělý a kdesi cosi, pak to začalo.
Ten tvůj zní jako magor non plus ultra, tohle už není k žití vůbec. Radím ti utéct, okamžitě. A něco dělej se svým spasitelským syndromem, nebo spíš závislou strukturou osobnosti.
To nemusí být psychopat, ale OCD zaměřená má retroaktivní žárlivost, ať si přečte ( nebo přes překladač ) tenhle článek tady je to kompletně přesně popsaný, i návod jak by si mohl pomoct : https://www.reddit.com/…d_resources/
Nechtěla bych, aby tohle zažíval někdo z mých blízkých. Není to přítel, je to nemocný člověk. Okamžitě se s ní rozejdi, jinak Tě zničí.
Tvoje dilema se rozhodně především tím, zda jej miluješ.
Pokud ano, dala bych tomu šanci a snažila se ho láskyplně dovést k pomoci. Netuším zda psychologa, psychiatra, terapeuta nebo co. Jeho diagnózu pochopitelně neznám (pokud nějakou má), ale neházela bych flintu do žita. Prozatím. ![]()
@Kočka nedomácí píše:
Tvoje dilema se rozhodně především tím, zda jej miluješ.Pokud ano, dala bych tomu šanci a snažila se ho láskyplně dovést k pomoci. Netuším zda psychologa, psychiatra, terapeuta nebo co. Jeho diagnózu pochopitelně neznám (pokud nějakou má), ale neházela bych flintu do žita. Prozatím.
Za mě ne, ne a ještě jednou ne. Ta holka má milovat hlavně sebe. Kdyby totiž měla svoje psychické zdraví na prvním místě, tak takového nemocného šaška kopne do zadele hned.
Vím, co je OCD, sama to mám v určité lehčí formě taky, ale absolutně nikoho tím neobtěžuji. A samo o sobě to není omluva pro takové chování. Ten chlap musí vědět, že má problém, a že mu na tom ztroskotávají vztahy. Je to ale jeho zodpovědnost, on má lézt do vztahu vyléčený nebo přinejmenším už v terapii. Tohle by byl projekt s nejasným koncem pro něj, ale s celkem jasným koncem pro ni - je*lo by jí z toho.
A vy chcete v tomto žít? A třeba v tom vychovávat děti? No pro mě by to nebylo teda. Já spíš než OCD vidím chorobnou žárlivost a potřebu manipulace.