Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
mam dotaz:male dneska porad slzi oko jedno a totez.Vyzdycky ji ukapne slza.Je to normalni??A nikdy jsem si toho nevsimla???Proste jen tak ji to dela.Ma tri mesice.
Kdyby to nepřešlo nebo by oko začalo hnisat, tak s ní radši zajdi k doktorce (dětské nebo na dětskou oční). Anežka s tím má problémy zhruba od tří měsíců, nejdřív slzelo, pak hnisalo, nepomohly ani ATB kapky, nakonec ji asi ve 4 měsících proplachovali slzný kanálek. To malinké děti mívají prý celkem často, v Anglii to dokonce neřeší do roka, teprve když to do té doby nepřejde, tak dělají ten průplach.
Ale nechci strašit, klidě to může mít z větru, na oči je prý nejhorší prach, vítr a sluníčko. Anežka na to hodně trpí, když fouká nebo je silné sluníčko, tak jí očička slzí dost často. A taky je to potřeba hlídat při každé rýmě.
Kamosky deti mely ucpane slzne kanalky, delala jim na to takove masaze - briskem prstu lehce masirovala pod vnitrnim ocnim kouktem (tam vede kanalek, ktery normalne odvadi slzy do nosu).
Ešte by pri hnisaní pred ATB mohla skúsiť vymývať očká heřmánkom. Nám to pomohlo takmer okamžite. Ak by za deň - dva nevidela zlepšenie, šla by som k Dr.
Ještě doplním, že nám doktor na dětském očním v Motole doporučil Ocuflash (tak nějak se to jmenuje). Je to dražší, ale prý šetrnější než Opthalmo Septonex, je to prý dezinfekce. Ale asi bych se nejdřív poradila s doktorkou. Tu masáž nám doporučoval taky, 2-3× denně. Nepřihlášená hkac
No jeste pockam a uvidim.Kdyztak bych sni zasla na stredisko.
jestli neni spojivka zarudla, tak to zanet nebúde a nema smysl neco kapat
Tak zkus tu masaz a kdyztak jdi na ocni, nekdy se ty kanalky musi prostouchnout
Muzes zkusit taky utirat oko jen borovou vodou, to je prvni vec, kterou nam nas dr. radi, kdyz mame problemy s ocima, nebo je dobry klidne do oka kapnout matersky mliko - teda pokud kojis, misto vsech moznych ATB a ocnich kapek.
Ahoj malému se stávalo párkrát to samé. Kolikrát mu slzelo a bylo mírně červené celý den, jak se vyspal, bylo to dobrý… Vždycky to bylo, když si očko moc žmoulal ručičkou a nejspíš si ho i trochu podráždil a tak si ho žmoulal pořád dál. Jednou jsem mu ho chtěla už vykapat Ophtalmo septonexem, ale doma jsem neměla, tak jsme to zvládli i bez něj.
Asi bych s tím nic nedělala, pokud vypadá jinak normálně. Hlídej, jestli se to nehorší, nepřekrvují se spojivky a nezačíná hnisat (taková žlutavá lepkavá sekrece), pak už je potřeba nějaká ATB mast, či kapky. Ale myslím, že jak se vyspinká, bude to lepší…a kdyby ne, zašla bych pro jistotu k Dr.
ahoj, vykapavej nejakou dezinfekcí..o.septonex nebo 1% betadinou. Pak ti asi dr. napíse antibiotika. Mam tady mastičku i kapičky, použité asi jednou..ale nevím jak je to s trvanlivostí, každopádně ráda přenechám..myslím Tobrex se to jmenuje..
po otevření spotřebuj do 4 týdnů, tak jsou bohužel prošlý..
jinak určite mateřský mlíko, neboj se že je to mastny (to je ta atb mast taky), určitě mu pomůže.
No ted jsem ji ulozila tk uvidim.Je pravda ze si to oko obcas zmoula.
tak mame zanet spojivek.Vcera ji tam muselo nafoukat.zacalo ji to hnisat skoncili jsmeu nasi doktorky.