Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,chci se zeptat jaká očkování se mohou dávat-myslím ty,které si samy zaplatíme pro naše mimčo,vím že je např. žloutenka atd. Jo a taky se chci zeptat zda některá nevíte rizika spojena s očkováním proti zánětu mozkových blan.Děkuji
Ahoj,
pekný výpis očkovaní nájdeš na: www.vakciny.net. Pri jednotlivých vakcínach sú aj príbalové letáky a súhrnné informácie o vakcíne, častokrát aj s nežiadúcimi účinkami.
Gabika
My jsme u dcery ockovaly az po 2,5letech, do te doby ma ditko tech zakladnich ockovani dost. Mame naockovanou zloutenku a klistovovu encefalitidu. U meningokoka nam doktorka rikala, ze je to rizikove hlavne pro pubertaky a pokud tedy v rodine zadne nemame, tak to neni nutne.
Ahoj, chci teď staršího syna nechat očkovat na neštovice a snad taky proti pneumokokovým nákazám (zápal mozkových blan a zánět středního ucha, na který jsem v dětství hodně trpěla). Nechápu proč nejsou tato očkování hrazená, léčba je pak mnohonásobně draží. V západní Evropě je to prý standart.
Radka
Rony - pozerám, že synček nemá ešte ani rok a pol. Nie je trochu zbytočné ho proti neštoviciam očkovat´? Prečo nechceš, aby ich prekonal?
Gabika
Gabika, zdá se mi zbytečné ho nechat přejít nemocí, když tomu můžu očkováním zabránit. Tedy očkování není 100%, ale nanejvýš by měl jen pár pupínků. Ty si myslíš, že je lepší nechat ho to překonat?
Díky
Gabika- I já chci syna nechat očkovat proti neštovicím. Očkování ti dítě neochrání před neštovicemi, ale před možnými komplikacemi (a že jich je dost). Mě je 22 a ještě jsem neprodělala žádnou dětskou nemoc. Pokud by se tohle stalo i mému synovi, bude už přeočkovaný a nebude mít tak velký strach z komplikací, jako mám teď já, pokud je dostanu. I já se chci nechat naočkovat, ale bohužel budu muset mít dvě vakcíny.
Jinak si myslím, že Rony je dost rozumná na to, aby se s mudr. domluvily na nejlepší době a věku na očkování.
Jsem také pro jiná očkování a určitě do nich půjdeme…
Ahoj, o neštoviciach som písala tu: https://www.emimino.cz/…s/story/5155
Rony - myslím, že na toto očkovanie je skoro, neštovice fakt nie sú nebezpečná choroba. A myslím si, že choroby nie sú v živote IBA tou zlou vecou, ale že ich prekonanie má význam.
Janinkaz - ak si ich neprekonala, tak sa daj zaočkovat´ ty, ale predtým ti poradím, aby si si nechala vyšetrit´ z krvi protilátky, či si ich náhodou neprekonala bezpríznakovo. (Čo sa zrejme stalo nám so starším synom, nechali sme ho nakazit´ a ono nič…jeden Dr. mi povedal, že to zrejme už prekonal, ale tak mierne, že sme to ani nezaregistrovali - bez pupínkov.)
Myslím, že takto malé deti ako máte vy, majú toho povinného očkovania až - až, dajte im trochu pauzu… Jedna pediatrička, s ktorou som sa nedávno rozprávala mi povedala, že ona svojim pacientom očkovanie proti neštoviciam proste ani neponúka - nechce to očkovat´.
Gabika
Janinkaz - článok napísala Ewing Public Relations, čo je PR agentúra zastupujúca firmu GlaxoSmithKline, ktorá je výrobcom vakcíny. Výroky typu: „Očkování není žádná zátěž“ a „očkování proti planým neštovicím…100% chrání děti před nepředvídatelnými komplikacemi“ vo mne skutočne doveru nevzbudzujú… Ale ja ich chápem, oni chcú len predat´, čo vyrobili…
Gabika
Já hlavně myslela ty komplikace, o výrobci vím. Prostě komplikace být můžou a nejsou nijak výjimečné.
Ano, komplikácie sa vyskytnút možu (aj pri očkovaní), aj ked´ nemyslím, že sú nejak časté… Je na nás, rodičoch, zvolit´, do akého rizika chceme íst´.
Gabika
Ahoj holky, já chci na radu doktorky nechat malého očkovat proti žloutence a meningitidě, než půjde do školky. Klíšťovou encefalitidu už máme také očkovanou. A na ty neštovice jsem se taky ptala a zjistila jsem, že to očkování působí jen nějakou omezenou dobu. Takže budu mnohem raději, když si v dětství protrpí zvýšenou teplotu a pár pupínků, než aby dostal nějakou komplikovanou formu ve dvaceti ![]()