Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
potřebovala bych pomoci se rozhodnout. Máme jít za 14 dnů s mojí dcerou na očkování proti sppalničkám a spol. vakcínou Priorix. A nedávno jsem se někdy dočetla že po tomto očkování se může objevit zbrzdění ve vývoji nebo regrese a může propuknout autismus (asi jsem se do toho trochu zamotala ale věřím že mi rozumíte
)
A já z toho mám teď velký strach a nevím jestli očkování odříct-pokud by pomohlo očkovat v pozdějším věku a omezilo to riziko a nebo to prostě risknout.
Má s tím někdo nějakou zkušenost nebo ví o tam někdo něco víc? Budu ráda za každou odpověď. Díky moc
Ahoj,
tak to slysim poprve, ale myslim si ze kdyby to hrozilo to, tak to budou ockovat pozdeji, aby nepostupovali takove riziko. My budeme ockovat obyc. vakcinou, bavila jsem se o tom s nasi detskou a jeste s jednim doktorem a pry slozeni vakcin je stejne.
Ahoj, zloženie nie je úplne rovnaké, obidve však obsahujú živé zložky. Všeobecne je ale na Priorix menej nežiadúcich účinkov.
Leila - s týmto očkovaním sa autizmus spojuje, oficiálne to však potvrdené nie je. Regresia a vačšinou len dočasné zhoršenie zdravotného stavu može nastať po akomkoľvek očkovaní v miminkovskom veku. Moj osobný názor-svoje deti nechávam očkovať tak neskoro, ako je to len možné… a pokiaľ pediatel proti odkladu nič nenamieta, niet pre mňa čo riešiť ![]()
Gabika
Tak ja se na ty reakce ptala a doktorka rikala, ze je to pul na pul, nektre dite reaguje na obycejnou a jine na tu kupovanou.
Gábinko promiň ale „tak neskoro“ je co nejdřív nebo co nejdýl? ![]()
Já to právě s pediatrem ještě neprobírala ale už jsme objednaný
leila píše:
Gábinko promiň ale „tak neskoro“ je co nejdřív nebo co nejdýl?
Čím „později“, tým lepšie
Ide o to, že deťom dozrieva imunitný systém až okolo tretieho roku veku, takže do tohto veku by mal byť umelý zásah (očkovanie nevynímajúc) do imunitného systému čo najmenší
(to je ale moj názor, nie každý s tým bude súhlasiť
)
Gabika
Taky jsem spíš pro neočkovat, je to zásah do organismu. Nejhorší je vakcína proti TBC, ale ta se dává už v porodce, kdy se o dítěti nic neví a pak se člověk může jen divit
Snad to už konečně i u nás posunou z toho 4. dne na 1 rok věku dítěte.
Synovi je 18 měsíců a toto očkování ještě nedostal. Připlatíme si za šetrnější vakcínu. S doktorkou jsme se domluvily, že jí malý dostane až někdy na jaře. Právě proto, že je to živá vakcína, nechci, aby jí malý dostal moc brzy.
Ahoj, my také ještě nejsme na „zarděnky“ naočkovaní, myslím ,že pokud nechodí do školky je to zatím zbytečné…Dr. říkal ,že to má čas ,až budem 100% zdravotně v pohodě (celá rodina)…takže posunou očkování není problém… Priorix X obycejná vakcína , prý je to celkem jedno (prakticky totožné složení) … Dr. říkal ,že Priorixem neočkuje tak často, takže nemůže porovnat než. účinky… Jinak je malý naočkovaný, sice jsme měli očkovací kalendář posunutý, ale TBC nám dali také už v porodnici…no nic . příště budu chytřejší, přece jen už nebudu vyjukaná prvorodička ![]()
PS: také jsem slišela o spojitosti s autismem
a následným doporučením očkovat až po 2.roce…