Očkování a čip u psa

12
24.7.23 01:01

Očkování a čip

Zdravím,
Dostala jsem pejska, je mu 4 roky a ještě není očkovaný proti vzteklině. Bylo mi řečeno že má jen první očkování a nejspíš nemá ani čip. Nevím zda ho nechat i očipovat, bojím se aby mu to nějak neublížilo, chtěla bych mu místo toho nechat udělat známku s číslem atd…chci se zeptat jestli veterinář může naočkovat psa proti vzteklině bez toho čipu? Jste pro nebo proti čipování děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2682
24.7.23 01:12

@Lesley01
Očkování a čipování zároveň mu opravdu neublíží. Čip dáváš hlavně kvůli sobě - kdybys s pejskem chtěla cestovat za hranice nebo pro případ, že by se ztratil a někdo by jej našel. Přes čip by zjistili, komu patří. Známka se může ztratit, čip nikoliv.
Je pejsek kastrovaný? Nevím, jak v Česku, ale obecně čipování je trochu bolestivá záležitost, přeci jen čip je větší, takže většinou lidé volí čipování v narkoze, když jde zvířátko na kastraci, nebo alespoň s nějakou „oblbovačkou“.
Zeptej se vet, nabídne ti možnosti a samozřejmě udělá cenovou nabídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.7.23 01:48

Cipovani je od 2020 povinne, veterinari psa bez cipu nenaockuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
24.7.23 05:26
@Sunlight515 píše:
@Lesley01
Očkování a čipování zároveň mu opravdu neublíží. Čip dáváš hlavně kvůli sobě - kdybys s pejskem chtěla cestovat za hranice nebo pro případ, že by se ztratil a někdo by jej našel. Přes čip by zjistili, komu patří. Známka se může ztratit, čip nikoliv.
Je pejsek kastrovaný? Nevím, jak v Česku, ale obecně čipování je trochu bolestivá záležitost, přeci jen čip je větší, takže většinou lidé volí čipování v narkoze, když jde zvířátko na kastraci, nebo alespoň s nějakou „oblbovačkou“.
Čip je hlavně povinný. Ale popisujes něco úplně jinýho. Však teďka je čip ve větší jehle a jen se lehce píchne pod kůži. Náš pes si toho ani nevšiml.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.7.23 05:39

Z nadpisu jsem čekala návrat covidových diskusí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1131
24.7.23 07:17

Jak už se psalo, čipování je povinné, hlavně ho pak registruj, to už povinné není (nebo nebylo, když jsme čipovali my), protože pokud není v registru, ztrácí to celé smysl. Jinak náš pes si toho taky nevšiml, je to malinké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11618
24.7.23 07:44
@broskvová zmrzlina píše:
Z nadpisu jsem čekala návrat covidových diskusí. :mrgreen:

Já taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1545
24.7.23 08:54

Cipovani je povinne, kontrolovat by to mela veterinarni sprava s moznou asistenci mestske policie, aspon co jsem tak pred rokem cetla. Jinak veterinar ti pejska muze naockovat i bez cipu, nemusi to nikde hlasit, ze tvuj pes cip nema. Dovedu si predstavit, ze by pejska naockovat odmitl, protoze mu cipovani dava smysl natolik, ze to bude pro nej duvod. To se mi nestalo, ale kdyz
Jinak cipovani je pro pejska ok, nase desetileta fenka ho zvladla v pohode. Oholili ji kousek chlupu za krkem, protoze je fakt hunata, strikli neco na lokalni znecitliveni a pichli. Pak dostala pamlsek a byla jak nova.
Doma pak jeste do rana osklive koukala, kdyz jsem ji na to misto sahal, asito mela citlive, ale pak uz vubec nevedela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
24.7.23 09:01
@Sunlight515 píše:
@Lesley01

Tak to čtu prvně. Ještě jsem neslyšela o tom, že by se pes na čipování uspával.. vždyť se čipují štěňata, než jdou do nových domovů a ty na operaci pokud jim něco není nejdou :think: naši hafani si čipu teda nevšimli. Čipují se i jiná zvířata, jedná se o mikro čip, který snad ani nezaznamenají, že něco mají. Nebo teda naši ani nepípli, to více vyvádí při odběru krve :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21626
24.7.23 09:12

S čipováním psů zkušenost nemám, ale mám očipovanou kočku, od kotěte. A ten čip ani nejde pod kůží nahmatat. Troufám si tvrdit, že ty čipy budou pro všechna zvířata stejné, takže u dospělého psa to nebude žádná tragédie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
26.7.23 14:42

Čip je povinnost a nemá vůbec nic společného s očkováním. :) Takže ano nechte ho jak očkovat tak i ocipovat a vyhnete se i případné pokutě. Přihlášení psa- tedy jak píšete ta známka je také důležitá, ale neouvisi s ockovanim ani cipovanim. Cip nebolí, uspávat zvíre se urcite nemusí, pod kuzi není poznat. Nasi ho maj a vůbec nevíme kde, není citit proste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
26.7.23 14:51
@lucihudek píše: Čip je povinnost a nemá vůbec nic společného s očkováním. :) Takže ano nechte ho jak očkovat tak i ocipovat a vyhnete se i případné pokutě. Přihlášení psa- tedy jak píšete ta známka je také důležitá, ale neouvisi s ockovanim ani cipovanim. Cip nebolí, uspávat zvíre se urcite nemusí, pod kuzi není poznat. Nasi ho maj a vůbec nevíme kde, není citit proste.

Tak já teda čip u svýho psa nahmatám. Ale mám krátkosrstý plemeno bez podsady, tak je to možná jednodušší než třeba u bernardýna. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný