Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Oběma dětem ano. Ale nejdříve Bexero, poté Nimenrix. Spíše než na Nimenrix byla reakce na Bexero. Mladší dcera má obě tahle očkování do svých tří let. Straší měla Nimenrix až v jejich 9 letech. A to právě z toho důvodu, že očkování Bexerem ji dost zatížilo. Na Nimenrix neměla reakci žádná z dcer.
Zdravím, nyní jsem očkovala 14 měsíčního syna a reakce žádná. Pro očkování jsem se rozhodla po doporučení mého otce ( je pediatr) i má doktorka to doporučovala. Reakci na očkování měl zatím po 2 hexe.
Syn byl ockovan ve 2,5 letech a bez reakce, jako mimino mel reakci na Prevenar. Podivej se na instagramu na telospribehem, je tam holcina asi 28 let, ke konci VS dostala meningokoka typu W, prisla o obe nohy, nektere prsty na rukou a ledvinu, malem to neprezila. Ale jasne, takhle zle to dopadne u 5-10 lidi rocne, takze z tohoto pohledu jsou urcite vic vyuzitelna ockovani pro praxi (zloutenka, klistovka).
Naše dr. říkala, že na Bexsero bývají reakce blbé, ale Nimenrix bývá snášen v pohodě, že je to mrtvá vakcína, max. den-dva poté zvýšená teplota. Dala jsem před 2. narozeninama a reakce žádná (ale u nás nebyla nikdy, ani na MMR). Bexsero doočkuji kdyžtak později, před školkou, uvidíme. Bexsero je hrazené do půl roku věku a to bych teda já osobně nedala, to si radši počkám do pozdějšího věku a zaplatím.
Diky za diskuzi… nam doktor tvrdil vpodstate to same, ze X let se setkal jen s meningokokem typu B a tudiz doporucuje spis to Bexsero ![]()
Holka 18 měsíců byla očkovaná před 14ti dny a bez reakce. Chystáme se i na bexero u obou dětí. Myslim, že to stojí za to.
Obe deti a bez reakce. Dcera v roce a pul, syn ve ctyrech letech.
Dcera 22 měsíců neměla žádnou reakci, ale ona neměla reakci na žádné očkování. A než půjde do školky tak jí nechám očkovat ještě bexero a žloutenku A
Take jsme se rozhodli ockovat nasi triletou dceru, ale urcite nejdriv Bexero. Nicmene ted vaham, vzhledem k situaci kolem koronaviru. Je nekdo, kdo ted ockuje nebo je lepsi pockat na klidnejsi obdobi?
@andalusia_ma Já nechala dceru očkovat teď nedávno, doktorka normálně očkuje a nikdo neví jak dlouho tady koronavir bude.
@Anonymní píše:
Ahoj, našemu dítěti budou na konci října 2 roky. Volala nám dětská sestra, že je možnost využít očkování Nimenrixem (meningokok typu A, C, W135, Y) do 2 let na platbu od pojišťovny. O této možnosti jsem věděla, ale stále nejsem rozhodnutá, zda toto očkování dát. Nechce se mi dávat očkování jen kvůli tomu, že je to zdarma. Uvažovala jsem o tomto očkování ještě v době, kdy nebylo hrazené z veřejných prostředků, ale doktorka mi říkala, že za celou její kariéru se s s tímto onemocněním nesetkala a prý je u nás častější typ B a nabídla mi očkování nejdříve Bexero (typ B) a poté Nimenrix. Pak jsem na nějakou dobu o tomto očkování přestala uvažovat a teď ten telefonát…
Chci se proto zeptat, jaké máte zkušenosti s tímto očkování a následnými reakcemi? Prosím o slušnou diskusi vztahující se k tématu. (ne názory zda vůbec očkovat apod.) Děkuji.
Vezmi si příbalový leták a přečti si ho, mrkni na uvedené nežádoucí účinky, spočítej si jejich četnost na počet dětí u nás (ročně se narodí cca 100 tis., tak kolik by to bylo).
Pak si najdi statistiky ohledně menigokoka a opět si spočítej pravděpodobnost, kolik to je.
No a obě čísla si porovnej.
@Simonkaa01 píše:
@andalusia_ma Já nechala dceru očkovat teď nedávno, doktorka normálně očkuje a nikdo neví jak dlouho tady koronavir bude.
Jasne, to neodhadne nikdo, jde mi spis o to, ze clovek nikdy nevi, jestli uz nahodou neni nakazeny (a jeste nema, nebo vubec nema priznaky) a ze to ted bude cim dal vic pravdepodobnejsi. Tak spis premyslim, co by to s malou udelalo v kombinaci s vakcinou, na kterou jsou obecne horsi reakce.
Dávala jsem teď dvouleté Bexsero a budu dávat i Nimenrix. Dle naší mudr jsou více reakce na Bexsero. Každopádně raději dát než litovat, že jsem nedala…
Ahoj, našemu dítěti budou na konci října 2 roky. Volala nám dětská sestra, že je možnost využít očkování Nimenrixem (meningokok typu A, C, W135, Y) do 2 let na platbu od pojišťovny. O této možnosti jsem věděla, ale stále nejsem rozhodnutá, zda toto očkování dát. Nechce se mi dávat očkování jen kvůli tomu, že je to zdarma. Uvažovala jsem o tomto očkování ještě v době, kdy nebylo hrazené z veřejných prostředků, ale doktorka mi říkala, že za celou její kariéru se s s tímto onemocněním nesetkala a prý je u nás častější typ B a nabídla mi očkování nejdříve Bexero (typ B) a poté Nimenrix. Pak jsem na nějakou dobu o tomto očkování přestala uvažovat a teď ten telefonát…
Chci se proto zeptat, jaké máte zkušenosti s tímto očkování a následnými reakcemi? Prosím o slušnou diskusi vztahující se k tématu. (ne názory zda vůbec očkovat apod.) Děkuji.