Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky,
mám jít teďka s malou na očkování proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Doktorka nám doporučovala šetrnější vakcínu (teď zas nevím ten název ), ale museli bysme to zaplatit. Ale slyšela sem , že od ledna má být tato vakcína zdarma.
Nevíte o tom něco?
A dá se případně to očko o tři měsíce posunout?
Díky, mějte se! ![]()
Bibina
Ahoj, já si zatím přečetla následující texty na stránkách ministerstva zdravotnictví:
Informace o hexavakcíně:
http://www.mzcr.cz/index.php?…
Upřesňující informace o hexavakcíně:
http://www.mzcr.cz/index.php?…
Přečti a sama si zkus vyvodit nějaký závěr. První článek je jasný - komplet vakcinace je zdarma pro všechny děti narozené od 1. ledna 2007. Upřešňující informaci jsem já sama pochopila tak, že pokud mám již rozočkováno a další vakcinace má být po 1. lednu, tak je již hrazena státem. Očkování lze určitě posunout - leckdy je důvodem třeba špatně se hojící jizva po TBC či třeba nachlazení apod… Otázkou je, jestli pak bude hrazeno očkování úplně od začátku. Možná stačí fígl - trochu pošoupnout očkování - třeba hrát na doktorku nachlazení mimča apod. a někdy v prosinci absolvovat první očkování za vlastní peníze a pak se už od ledna dožadovat úhrady dalších dávek od státu.
Sama jsem teď zvědavá - první trojici očkování jsme pořídili „v akci“ - celkem za 3000,– Kč a to čtvrté přeočkování má být někdy v lednu či únoru. Těším se, že už nic platit nebudu a pevně v to doufám.
D
Ahoj,
dneska mi tohle bylo vysvětlováno známou od fochu-myslím, že je to dost zasvěcená osoba ( nebudu přesně rozvádět, ale díky její práci jí naprosto věřím-kromě jiného je i dětská dr.)
..takže je scháleno, že od 1.1.2007 se bude v ČR očkovat bezplatně tzv. Hexavakcínou-tedy šetrnější očkování. Zatím se ještě jedná o tom, zda stát bude dávat prašule jen na děti narozené po 1.1.2007 a my ostatní ( tj.i my) si dojedeme hezky za svoje koruny už rozočkovanou serii ( pro nás to znamená, že si zaplatíme ještě 4-tou dávku) a nebo se to už bude vztahovat na všechna očkování po 1.1.2007-tj.i na nás rozočkované.
Co se týká toho pošupování-kamarádka, která rodila o 14 dní před námi nechala malou očkovat normálně na 3 m.Hexavakcínou. Bohužel se jim ale udělala v podpaží bulka (3m. po narození reakce na tuberu) a nemohly absolvovat 2 várku. tenkrát jim bylo řečeno, že mezi jednotlivými očkování může být pauza max.2 měsíce,ale jakmile to očkování bude posunuto o víc, musí začít od začátku.
Nevim tedy, jestli jde posunout celé, ale asi bych si u dr. zjistila ústav v Praze, kde mají na starosti očkování.( nejsem si přesně jistá, jak se ten ústav nazývá, vim, že něco takového existuje, ale protože to zatím nepotřebujem, vypustila jsem to z hlavy) a zavolala si tam.
Ahoj.
K posouvání začátku očkování - zajisté lze, ze zdravotních důvodů. Radim se narodil předčasně a neuroložka nepovolila očkování dřív než po ukončeném 6. měsíci. Tehdy se ovšem objevila alergie na bílkovinu kravského mléka a než se stav normalizoval (RAdim měl bříško jeden velký rudý flek) a provedly všechny testy zase se neočkovalo. První dávku - ne Hexu, ale pološetrnou Infanrix HIb (hrazená pojišťovnou) - jsme měli po ukončení 8. měsíce. Tedy máme posunutá všechna očkování.
Nicméně podle metříku vy už rozočkovaní asi budete. Přeočkování jsme mívali posunuté, ale max. 2 měsíce oproti pozvánce.
Beruška ![]()
Ahoj, ještě jednou k posunování očkování - my měli u prvorozeného posunutý začátek očkování (v jeho případě jsme nevyužili Hexavakcíny, ale v tomto případě je to opravdu jedno.) o dva měsíce - očkování TBC mu nádherně hnisalo a hnisalo by asi dodnes, kdybych to sama nakonec radikálně neošetřila (Jsem totiž veterinářka a už jsem se nemohla koukat na hnusný absces na rameni mého dítěte.
)
Jsem taky moc zvědavá, jak to bude s námi rozočkovanými (u mne případ druhorozeného kluka) - protože podle těch upřesňujících informací z ministerstva je pro mne jako laika jasné, že mi to zaplatí stát, ale jak tak koukám z předchozího příspěvku STEPIKa se mi zdá, že dětští lékaři si budou vysvětlovat situaci dle vlastních potřeb ![]()
D