Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, zajímá mě názor na očkování proti HPV virům. Dětská doktorka nám toto očkování vychvaluje. Já se přiklání k názoru spíše neočkovat. Dceřiny spolužačky jsou většinou očkované, o nikom nevím, že by měl nějaké reakce po tomto očkování. Proto mě zajímají Vaše zkušenosti. Děkuji
Neplánuju dceři dávat. Jsem pro očkování (ta povinná), ale nad rámec se velmi rozmýšlím - a tady myslím, že je lepší osvěta a výchova k bezpečnému sexu.
Myslím si, že bezpečný sex nestačí. Já mám celý život jediného partnera. Přesto HPV vir se mi na čipku objevil a rok po konizaci opět. Takže stačí jediný „nevhodný“ muž a je to jasné. Jedinou prevencí by tak byla doživotní abstinence sexu.
Jsem očkováná, v životě jsem měla jen jednoho může. A stejně jsem měla zvýšené hodnoty, naštěstí asi i díky očkování to nebyl ten typ viru co způsobuje rakovinu děložního čípku.
Ja svou dceru až bude mít věk určitě naockovat nechám.
@lvaj píše:
Dobrý den, zajímá mě názor na očkování proti HPV virům. Dětská doktorka nám toto očkování vychvaluje. Já se přiklání k názoru spíše neočkovat. Dceřiny spolužačky jsou většinou očkované, o nikom nevím, že by měl nějaké reakce po tomto očkování. Proto mě zajímají Vaše zkušenosti. Děkuji
já se nechala očkovat před 6ti lety a to v mých 30ti letech na doporučení Dr. Gyn. - měla jsem nějaký nález na čípku a časem by hrozila konizace čípku, což vzhledem k tomu, že ještě plánuju děti, tak není moc dobrý.
Před rokem mi jiný Dr. dokonce sdělil, že nález je pryč a čípek je zcela zdravý… ![]()
Já jsem také měla zvýšené hodnoty, ale do roka jsem byla úplně v pořádku. Lékařka mi říkala, že tělo si s tím poradilo samo. Proto právě váhám zda očkovat. Dcera má spoustu zdravotních problémů a tak se mi moc nechce ji zatěžovat dalším očkováním.
@Slečna Ferka píše:
Neplánuju dceři dávat. Jsem pro očkování (ta povinná), ale nad rámec se velmi rozmýšlím - a tady myslím, že je lepší osvěta a výchova k bezpečnému sexu.
jenomže jednoho dne se dcera rozhodne mít děti a to přes „bezpečný“ sex nepůjde… ![]()
Nechala jsem se taky naočkovat hned, když to začínalo. A zatím jsem přesvědčená, že nechám naočkovat i syna.
@Slečna Ferka Ono nejde jen o bezpečný sex, pokud bude jednou chtít děti, tak to s kondomem půjde těžko
HPV nevzniká promiskuitou, ale přenosem viru.
@krakatice píše:
Nechala jsem se taky naočkovat hned, když to začínalo. A zatím jsem přesvědčená, že nechám naočkovat i syna.
@Slečna Ferka Ono nejde jen o bezpečný sex, pokud bude jednou chtít děti, tak to s kondomem půjde těžkoHPV nevzniká promiskuitou, ale přenosem viru.
no právě! ![]()
Pokud bude mít jediného partnera, tak to samozřejmě chytit může - ale s menší pravděpodobností, než kdyby je střídala. A pokud počká se sexem do nějakého rozumného věku (tak 17 až 18 let), může si o tom rozhodnout i sama.
Nehledě na to, že infekce HPV je faktor, ne jistá příčina vzniku rakoviny, takže i kdyby očkovat nechtěla a virus chytla, může ji chránit pravidelná návštěva prevence atd.
Ale každého věc, nikomu svůj přístup nenutím.
Tohle očkování je tu příliš krátce na to, aby se znaly všechny možné důsledky. Takže bych rozhodně svoje dítě očkovat nenechala. Dávám jenom povinné. O ostatních ať se rozhodne v dospělosti.
HPV vir je přenosný bohužel i přes prezervativ. 90% lidí se s tím za život setká, otázka, jak si s tím tělo poradí. Většinou do 30 let si s tím poradí samo, pak již ne a je třeba zákrok. Čekání na výsledky biopsie a histologie taky není nic moc, abych pravdu řekla. Do očkování bych šla.
@lucenka píše:
Tohle očkování je tu příliš krátce na to, aby se znaly všechny možné důsledky. Takže bych rozhodně svoje dítě očkovat nenechala. Dávám jenom povinné. O ostatních ať se rozhodne v dospělosti.
Naprosto souhlasím s první větou. Nedávno jsem na toto očko viděla bilbord a říkala jsem si, ještě že mám holku malou a nemusím to řešit. Že pozitiva i negativa očkování se uvidí až s odstupem několika let. Kdybych nyní měla starší holku a rozhodovala se, tak bych nenechala očkovat.
Většina očkovacích látek je tu pro snížení populace. Doktor vychvali vse za co dostane zaplaceno!!