Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám očkování proti TBC už dost dlouho.. zůstala mi na rameni po něm taková vypoulená jizva, to se prostě prý občas stává.. Dávám na ní od tý doby co jí tam mám fakt pozor abych jí nějak neztrhla nebo prostě něco.. Poslední 2 dny mě ale celkem dost bolí když se hnu.. občas i samovolně, udělalo se mi hned u ní něco tmavého a v tom bodě to právě že bolí.. Myslím si že to může být třeba uher nebo nějaká modřina ale nevím..
máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
přidávám foto(jde to bohužel špatně vidět :/ ale jakoby ve spodní části) ![]()
Nevím, jak dlouho od očkování máš, ale u TBC se tvoří po očkování takovýto puchýřek plný hnisu - dceři to propíchli a vyčistili na dětském oddělení, až pak se to zahojilo. Očkovaná byla na konci června a ten puchýřek jí čistili v říjnu, takže po nějakých 4 měsících.
Syn byl na očkování v září. Dr. říkala, že se mu udělá puchýřek asi za měsíc. Začal se mu dělat až teď, má to cca jak na fotce, akorát trochu tmavší, jak modřinu. Právě mi dr. říkala, že až se mu udělá puchýřek velikosti nehtu malíčku, tak máme přijít, že mu to vyčistí. Jenže nevím, tohle mi jako puchýř nepřijde, spíš jako boulička, tak nevím, jestli jít nebo ne.. Ale stejně nás teď čeká 18m prohlídka, tak to určitě zkoukne.
@Maky.p Prosím tě, vakcína na TBC je k sehnání? Ptám se, protože čekám mimčo a ráda bych ho opět nechala doočkovat, i když povinně už mi ted nikdo TBC nenaočkuje. Dceru jsem také nechávala dobrovolně, ale pak vakcína zmizela z trhu a prý není k sehnání. Jen pro indikované novorozence.
@Miriska píše:
@Maky.p Prosím tě, vakcína na TBC je k sehnání? Ptám se, protože čekám mimčo a ráda bych ho opět nechala doočkovat, i když povinně už mi ted nikdo TBC nenaočkuje. Dceru jsem také nechávala dobrovolně, ale pak vakcína zmizela z trhu a prý není k sehnání. Jen pro indikované novorozence.
No jde se prý domluvit přímo na plicním oddělení, ale všichni se cukají, nikdo očkovat moc nechce, také to trochu řeším.
@cverunka Chystám se to řešit cirka za 3/4 roku, ale tak nějak vím, že situace je asi stále tristní. Přitom mi doktorka na kalmetizaci při očkování dcery potvrdila, že nechápe, proč to v době vysoké migrace cizinců z východu do EU, přestali očkovat. Teda argument je, že vakcína už nezabírala na nové typy tubery, ale lepší mít snad protilátky aspon na nějaký tip, než na žádný. ![]()
@Miriska No hele je mi 17 a mám to očkování tak o 12? od 111? nějak tak :/
@Miriska - my jsme měli jednu z posledních vakcín, jak je to s ní teď, to netuším
Podle mě, když v porodnici zaškrtneš na tom papíru, že máte možnost nákazy, tak mimčo naočkují, ale později už ne. Fakt nevím. Já jsem to nezaškrtla a manžel teď začal hodně cestovat, tak jsem ráda, že jsme doočkovali později.
Příspěvek upraven 07.12.14 v 19:42
@Ronnie285 píše:
@Miriska No hele je mi 17 a mám to očkování tak o 12? od 111? nějak tak :/
A tak chodíš na nějaké prohlídky, ne? Určitě tě pozvou před 18. narozeninama, než tě předají obvoďákovi pro dospělé, tak to dr. zrovna ukaž..
@Ronnie285 - tak pokud to víc a víc bolí, tak si tam zajdi co nejdřív. Nejspíš to propíchnou, vytáhnou hnis, vyčistí a bude to ok. Ale stejně, pro jistotu, aby ti to zkoukli..
@Ronnie285 píše:
No, 18 mi bude až zase v Září
Pokud se ti to nezdá, pro jistotu zajdi k dětské doktorce, jistota je jistota.
Ta vakcína měla tolik nežádoucích účinků, že se odstoupilo od plošného očkování novorozenců. na to bolestivé místo bych namazala něco protizánětlivého - tea tree, krém artrin, kalciovku, kápla levanduli. a čekala.
@Miriska Mně bylo řečeno, ze vakcína by mela byt do konce roku.
@Raduš.ka44 Tak uvidíme, dcera byla očkovaná v roce 2012,což je už celkem dlouhá doba, tak snad nová vakcína bude.