Očkování proti neštovicím - kolik vlastně dávek?

13503
4.12.14 14:45

Očkování proti neštovicím - kolik vlastně dávek?

Nez napisu dotaz, pozadam ty dotycne, ktere neockuji, nebo neockuji tuhle vakcinu, aby nepsaly, protoze me nazory typu proc ockuje, zbytecne ockovani, jak jsem blba, ze davam ockovat atd, NEZAJIMAJI!! Dekuji za pochopeni.

Chci dat dceru ockovat proti nestovicim. Zijeme v usa a tam jsou ockovani snad vsichni a dcera je nema kde chytit. Ockovani proti nestovicim se tam vyzaduje pri vstupu do skoly, dcera mela vyjimku, ale to je vedlejsi.

Jsme ted v cr a chci ji ockovani dat. No bavila jsem se s detskou sestrou a ta mi rikala, ze se ockuje 2×, druhe 12 tydnu po prvnim.

Na ockovacich centru, kde jsem si domluvila ockovani, mi pani rekla, ze deti do 12 let se ockuji jen 1×.

Pritom na strankach maji..cituji : 'Varilrix, Děti ve věku 9 měsíců až 12 let: podává se 1 dávka, posilovací se aplikuje po 6 týdnech."

Tak kdyz si to prectu, tak mi prijde, ze 2×, pritom pani jsem to cetla, rikala, ze jen 1×, sestra mi rekla, ze dle precteni zrejem 2×.

Pokud mate nekdo naockovane deti vakcinou Varilrix, prosim napiste, kolikrat bylo vase ditko ockovano. Dekuji

Ostatni, co nemate na dotaz odpoved, prosim nepiste!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6525
4.12.14 14:49

Dcera byla ockovana vakcinou Varivax a to 2×…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3643
4.12.14 14:58

@Taminka naše malá také dostane 2 dávky. Tu první už má za sebou a druhá je v plánu v lednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.12.14 15:00

@Taminka v čr by to měly být 2 dávky - jak se to jmenuje si ale nepamatuju. Dr to doporučovala, pokud by je kluk nechytnul do 10ti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
4.12.14 15:18

@SuzaG dekuji :kytka:

@martina.se dekuji, no u nas to prave nema kde chytnout, mozna jen tady..no a kdyz to
chytne, tak to chytne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.12.14 15:23

@Taminka jako jasné, tohle chápu. U nás to bylo tak, že u kluků doporučeno kdyby to nechytli jako malí, kvůli případným problémům. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
4.12.14 15:54

Davaji se dve davky. @JayLee imunita se nemusi vzdy vytvorit po ockovani. Ma to 90 procentni uspesnost.

• Citovat
  • Upravit
12667
4.12.14 15:58

@Taminka preco nedas vakcinu v USA, tam su nejake ine vakciny alebo by ste tam museli platit a tu nie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
4.12.14 16:02

@cuttysark tam je to hodne drahe a tady mi prispeje pojistovna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.12.14 16:04

@Taminka Napadlo mě ještě, že je prý potřeba přeočkovávat. Mám pocit, že je vhodné očkovat znova každých jedenáct let? Ale radši si to zjisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
4.12.14 16:30

@Amys No to by mě taky docela zajímalo, jak je to s tím přeočkováním… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
4.12.14 16:42

@Black Cat Vypadá to, že záleží na očkované osobě.

http://www.vakciny.net/…ani/vzv.html Tady se uvádí:

Perzistence
Vzhledem k tomu, že postvakcinační geometrické průměry titrů protilátek specifických vůči viru Varicella zoster mohou být nižší než po onemocnění, předpokládá se, že u očkovanců dochází k posilování imunity subklinickými reinfekcemi v důsledku expozice divokým nebo vakcinačním virem z okolí.
Dlouhodobé studie perzistence získané imunity vůči planým neštovicím prováděné 10-20 letech po očkování potvrzují její dlouhodobé setrvání jak v humorální, tak buněčné podobě.
I když postvakcinační séropozitivita dětí bývá častější než dospělých, ochranný účinek perzistuje nezávisle na věku očkovance. Výsledky dlouhodobých studií ukazují, že 69-97 % dospělých osob si uchovává séropozitivitu.
Průlomové plané neštovice se ročně objevují ne více než v 5 % případů 10 let po očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
4.12.14 19:56

@Amys Šmarjá! Jsem si to musela přečíst 3×, abych pochopila aspoň podstatu! :oops: :mrgreen: Teda doufám!
Ve zkratce dlouhodobé studie ukazují, že 69–97 % dospělých osob je vakcínou stále chráněno. A že imunita vůči neštovicím se vlastně posiluje setkáváním se s virem z okolí… Je to tak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
4.12.14 21:24
@Amys píše:
@Taminka Napadlo mě ještě, že je prý potřeba přeočkovávat. Mám pocit, že je vhodné očkovat znova každých jedenáct let? Ale radši si to zjisti.

Nemám nic k věci, jen potvrzuju, že taky mám informaci o nutnosti přeočkování Varilrixem každých cca 10 let.

Řešila jsem to před několika lety, hlavně k vůli sobě, protože jsem neštovice v dětství neprodělala, ale přesto mám protilátky jako po prodělaných(mohla jsem prodělat bezpříznakově, dva pupínky, které mohly být zaměněny za něco jiného)..
Můj dr. mi nechal udělat testy, kdybych neměla protilátky, dostala bych dvě dávky Varilrixu v krátké době po sobě a potom přeočkování každých 10 let. S upozorněním, že ty studie zase nejsou tak průkazné, protože vakcína je poměrně nová a u nás ještě nevyrostla ani jedna generace, který by byla výrazně proočkovaná a mohla posloužit jako vzorek pro nějaké relevantní studie. V ČR se neštovice masově neočkují..A pediatři to v dětství ani nedoporučují..Až dětem, které je neprodělají do puberty.

Každopádně testy na protilátky průkazné jsou, protože od svých vlastních dětí jsem neštovice nechytla.

Dětská dr.(se kterou jsem to konzultovala, protože měla v dětství v péči i mě),taky říkala něco o přeočkování po deseti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek