Očkování u dospělých

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
16.7.15 07:20

@Jana206 víš co, moje mladší dcera šíleně reaguje na očkování, horečky, akutná zhoršení ekzému, prostě fakt hodně zvažuju. Starší je dobrá, ta nikdy neměla žádnou reakci, mladší je v tomhle děs. Ale ta žloutenka je tak snadno přenositelná, a poslední dva roky hodně stoupá její výskyt, a ochromí člověka fakt minimálně na půl roku, že prostě risknu další očkování. Jak teď hlídám, protože prostě stoprocentně nevím, jestli to starší dcera v té škole nechytla, a infekční je 14 dnů před vypuknutím projevů nemoci, a dostat se to dá skutečně jen z její stolice, špatně umyté ruce, tak je to děs. Hele stačí, když si utře zadek, spláchne, sáhne na kohoutek, umyje si ruce, znovu sáhne na kohoutek, což uděláme naprosto naprosto všichni a ten virus je zpět na té ruce, je tak odolný, že přežívá venku v pohodě i při teplotách 60stupňů, sáhne na vypínač světla, na kliku…a už to jede a pokračuje, to je jen situace doma, kterou já teď bedlivě střežím, takže než opustí koupelnu, dezinfikujeme ruce, já pak jdu, kritická místa přejedu savem.
Takže když to víš, doma si rodinu ohlídáš, ale venku, tam to může být naprosto kdekoliv. Blbá zmrzlina do kornoutku, kolik lidí jede autobusem, sahá někde na něco, na co sahají jiní, pak jde poměstě a koupí si zmrzku, a sní ten kornoutek. Kolik matek dá dítě do košíku v obchodáku, kde je víc bordelu než na podlaze na WC a v tom košíku dí dítěti rohlík do ruky. Teď to pozoruju, ani jeden z lidí, si nebere ty rukavice na nadavání pečiva, takže když má ten virus třeba z MHD na ruce, nahodí si ho na to své pečivo, i když so doma před jíslem umyje ruce, má ho na pečivu, a to nemluvím o cizích, kteří se v tom pečivu přehrabují prackama a vybírají…a to je jen zlomek. To člověk zjistí, když je v karanténě a tohle všechno hlídá…to by mi švihlo. Ona naštěstí ta žloutenka není u nás rozšířená, bavíme se o pár desítkách prřípadů po republice za rok, nedávno, nepamatuju ten rok, to bylo 86 lidí za rok, takže nemáme epidemii, páč to má málo lidí a nešíří to, teď to ale prudce stoupá, čím víc lidí ji bude mít, tím rychleji se to roznese. A ta vakcína stojí cca 850,– plus 150,– aplikace u doktora, jsou dvě a 500,– vrátí pojišťovna po dokončení očkování. Takže jsem to po zkušenostech vyhodnotila jako dobrou věc.

Až ukončíme žloutenku, vrhnu se do studování vakcíny na klíšťovku :mrgreen: my si teď dáváme očkování jako dárky k narozkám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.7.15 07:21

Ježiš to je román 8o tady je jasně vidět, že jsem žloutenky plná :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.7.15 07:38

@terinka4444 Brrr,když to popisuješ, ale máš pravdu.Taky tak často přemýšlím. Musela jsem se od toho trochu oprostit, jinak bych se zbláznila. Taky mi poslední dobou dělá zle kupovat pečivo v marketech, upřednosňuju pekárny. A sahat na peníze. Na to je alergická jedna z babiček dětí, nikdy jim nedává peníze do ruky, říká, že i na h..ně je méně bakterií.

Nejsem neočkovací typ, to vůbec ne. Nejmladší půlroční dcerka má v řádném termínu hexu a synflorix, jednu má dokonce v době, kdy všechny starší děti měly v krku streptokoka.Dala jsem na dr. a neodkládala to. Říkala, že mimina jsou proti streptokokům imunní. Všechny 3 dávky měla bez reakce, neměla k vůli očkování ani čípek. Zato byla ale ve 3 týdnech nemocná. Neočkovaná chytla od holek zánět průdušek, skončila na ATB.

Co se týče té klíšťovky, tu naše jinak výrazně proočkovací dr. u dětí nedoporučuje. Prý minimálně do 4 let věku. Ovlivňuje vývoj nervové soustavy.To jsem si ale taky zažila své. Druhá dcera měla klíště kolem roku a půl na chatě. Už chodila, takže se nijak v trávě neválela. A týden na to vysoké horečky. Měla jsem hrozný strach. Naštěstí to byla obyčejná viroza, ne klíšťovka. Ta klíšťata jsou snad všude. Starší děti si je přinesly z koupaliště, kde je upravená nízká trává, ale podél plotu hodně keřů, k vůli zastínění. Právě tam taky ukotvujeme, aby děti neměly úpal nebo úžeh. Z toho důvodu se na koupák nejmladší holčička placatí v hluboké korbě kočárku. Do trávy na deku ji prostě nedám, i když některé maminy miminko dají. Nežijeme v oblasti s vysokým výskytem infikovaných klíšťat. Situace je podle mapy dobrá. Ale i tak. Mám strach, člověk nikdy neví. Klíšťovku jsem ale zatím rozhodnutá neočkovat.

O peníze nejde, taky dostáváme příspěvky od pojišťovny. Štvalo mě, že dcera byla po očkování permanentně nemocná. A nešlo o třídenní teplotku a rýmičku. V prvním roce prodělala 6krát zánět průdušek, dvakrát zánět středního ucha,5. dětskou nemoc v 5 měsících. Neštovice hned těsně po 1. narozeninách, stejně tak rotaviry s protahovaným průběhem. Byli jsme několikrát v nemocnici, za ten rok měla asi 6 ATB. Zjištěn byl jen nedostatek železa, které potom brala asi půl roku. Poruchu imunity fakt nemá. Po 2. roce se to zlepšilo a byla nemocná vyjímečně, právě ty lehké virozy, co samy od sebe odezní. Potom druhé období větší nemocnosti měla kolem 4 let(zase uši a průdušky, to je její slabina, uši má několikrát píchané).Teď je relativně klid. V lednu prodělala po delší době zánět průdušnice. Od té doby musím zaklepat, Ok. Uvidíme, co na podzim a v zimě, jak nastoupí do školy. Z toho mám největší strach.Aby v ní spíše byla než nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.7.15 07:42
@terinka4444 píše:
Ježiš to je román 8o tady je jasně vidět, že jsem žloutenky plná :lol:

Mě je vás hrozně líto, že jste museli zrušit určitě dovolenou a další aktivity, které jste jistě měli pro dcerku naplánované dopředu :( To musí být na zabití. Moje děti by se taky dlouho doma nudily a taky máme naplánováno vše dopředu. Pojedou na tábory, výlety s námi, s prarodiči, tetou..Potom soustředění. Máme tam jen asi dva týdny, kdy budeme všichni spolu doma, a to mají pozvané kamarády nebo budou na střídačku u kamarádu přespávat. Bych se zbláznila, kdybychom měli karanténu.

Karanténa znamená, že nemůžete ani ven, mezi děti na hřiště? Do restaurace? Nemůžou ani k babičkám, kde eventuálně nejsou další děti? Musíte být vyloženě doma v bytě nebo sami na vlastní zahradě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.7.15 07:51

@Jana206 jo, ani můj doktor klíšťovku nedoporučuje. Prý nejdřív v pěti letech. do té doby ne, že proděláná kl횡ová encefalitida u malých dětí je lehká a menší zlo než očkování. Prý kdo se má naočkovat, jsme my dospělí, páč nás to odrovná totálně. Takže malou ne, teď nechám očkovat tu devítiletou, ale až příští rok, jak dokončí tu žloutenku.

A děkuju, zase nás to semklo s třídou, jak jsou ty děti a rodiče zoufalí, tak se navštěvují mezi sebou, hlídáme si navzájem, protože pokrýt o prázdninách 50 dnů bez možnosti táborů a tak, to je docela nadlidský úkol :mrgreen: někdy si děláme srandu, že je to u nás jak lazaret s leprou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.7.15 07:56

@terinka4444 O té klíšťovce jsem taky slyšela, že je lepší u dospělých, dětem to pediatři nedoporučují. NO ale přesto nemám odvahu nechat se očkovat proti klíšťovce, protože mě totálně odrovnalo přeočkování tetanu po 15 letech. Měla jsem dvoufázovou streptokokovou angínu. A mám mimino, kojím..Klíště jsem měla, i v těhotenství, naštěstí nikdy nic.Ale taky se klepu s každým přisátým klíštětem, nemysli si.

Hlavně, že se můžete navštěvovat navzájem :kytka: Pokud to funguje tak, jak to funguje a máte zahradu, kam děti vypustit, bazén, kde by se eventuálně mohly děti vykoupat(můžou se koupat v domácím bazénu nebo je to taky vysoký přenos rizika navzájem?),tak to máte ještě dobré. My máme byt. Zahrádku teď taky máme, nově, ale ne u domu. Dostaneme se tam pěšky procházkou nebo MHD.Ale není to o tom, že bych si mohla něco dělat doma a děti si hrály na zahradě, já bych po nich jen očkem mrkla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.7.15 07:57

Jinak ne, tohle karanténa neznamená, nesmí na tábory, na žádné akce, kde se požaduje bezinfekčnost, nesmí do veřejných bazénů na koupaliště, vodu můžou infikovat, prý, říkala hygienička. Individuální turistiku nám zakázat nemůžou, na hřiště smí, jen prostě dbáme, aby ze záchodu měla dezinfikované ruce a nemohla to případně rozšířit. K babičkám smímě, protože to ohlídáš a přenos mezi členama rodiny, když o víš je téměř nemožný. Druhá věc je, že rodina se bojí, a nechce tě, řekne ať nejezdíš, když prá mám nemocné dítě se žloutenkou. Tak jim říkám, že není nemocná, že jen měla tu smůlu, že měla nemocného spolužáka, že to hlídáme, nicméně houby platné.
Jinak ta karanténa neznamená, že musíme být doma. A ppravdě, kdybych chtěla být nezodpovědná a jela plácnu třeba někam do aquaparku, nikdo to samozřejmě nezjistí, nemonitoruje, nehlídá, nedokáže…proto se to tak snadno šíří.
Jedna dceřina spolužačka jede dokonce na tábor, soukromý tábor o 30 dětech, nechtějí přijít o peníze, pořádá si to soukromá osoba nějaká, a ti řekli, že klidně může jet, že pohoda…to už mi přijde vrchol nezodpovědnosti hlavně pořadatelů tábora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
16.7.15 08:06

@terinka4444 Díky za osvětu. Já jsem si právě říkala, jestli vás nějak ohlídají, když by ses chtěla jít plácnout někam na akváč nebo na přírodní koupaliště. Nechtěla jsem se vyptávat, protože věřím, že toho musíš mít až nad hlavu. Takže nehlídají, jsem si to myslela. Je fajn, že jsi tak zodpovědná. Věřím, že hodně rodin by nebylo.

A ještě, když už jsme u toho..Jak je to se zaplacenými tábory? Tam předpokládám po lékařském potvrzení vrátí poměrnou část ceny.Na tábor, kam pojede syn, by to bylo 70 procent, když to potvrdí doktor. A co dovolená? Vztahuje se i na karanténu pojištění a storno poplatky? Nebo to záleží, jakou pojišťovnou je ta dovolená pojištěná? Známým se stalo vloni, že měli odjet sami s manželkou na dovolenou do Švýcarska. Chtěli si to dát jako dárek k výročí, děti měli být u babičky. Jenže dcera si nešťastně zlomila nohu. Měla otevřenou zlomeninu, byla na operaci. V takovém stavu ji samozřejmě nemohli u babičky nechat. Z ceny jim nevrátlili skoro nic, tam ale hrálo roli to, že dítě nemělo odjet, prostě ono pojištěné nebylo v rámci té dovolené. Po ukončení léčby to ale vyrovnaly peníze z jiné pojistky, kterou mají založenou.

Pokud máte zaplacenou dopředu rodinnou dovolenou i s dětmi a máte karanténu nařízenou lékařem, tak předpokládám, že se vám poměrná část ceny vrátí. Pokud máte ale uzavřenou nějakou pojistku, tak to na to nejde aplikovat, jako třeba úraz nebo pobyt v nemocnici..

Hlavně, ať už je to za vámi a dcera zdravá. Co se týče té rodiny, nedivím se jim, na jednu stranu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.7.15 08:15

No dovolenou ti vrátí podle storno podmínek cestovek, případně pak při pojištění storna zájezdu pojišťovna vyplatí rozdíl, jako nemáš vyjímku, na dovolenou v podstatě můžeš, nikdo ti to nemůže zakázat. Jen zase, odleť někam s dítětem, když víš, že prostě u něj může propuknozt žloutenka a ono stráví na infekčním v cizí zemi klidně 2-4týdny a ještě samo…letadlem domů ho nedostaneš…tož to nikdo soudný neriskne. Po Čechách jedou na dovolenou vesměs všichni, řeší sebe, nikoliv okolí.
Za tábor nám vrátili peníze okamžitě a v plné výši, po předložení toho rozhodnutí, co jsme dostali od hygieny a vrátili je i ostatním z jiných táborů, všem v plné výši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.15 21:40

Jsem proti očkovani. Ačkoliv jsem už ve věku, nemám žádná očkování a cestuji po celém světě. V dospělém věku jsem nebyla nikdy nemocná. Naopak můj manżel se nechal oočkovat na žloutenku před cestou do Peru a po návratu jí dostal.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek