Očkování v období pylu

48
8.5.15 17:58

Očkování v období pylu

Ahoj :-), mám dotaz ohledně očkování. Nadešel čas kdy bychom chtěli očkovat, ale máme obavy ohledně alergií. Dcera má atop. ekzém a bratr manžela má astma. Ve vakcínách se jako spouštěcí mechanismus používá hliník. Hliník v těle způsobí paseku a nastartuje tak imunitní systém, který okamžitě začne burcovat vše co má a hledá viníka. Nicméně, hliník naše tělo nerozezná a tak hledá viníka co imunitní systém nastartoval a najde si cokoliv. Dítě vdechne prachové zrnko a šup, je zde alergie na prach, vdechne -li pyl, máme zde krásnou pylovou alergii, nebo později i astma. Vedle nás jsou kvetoucí pole s řepkou a jinými plodinami. Mám tedy strach z pylové alergie. Dle doktorky po této konzultaci je to 50/50, ale ona už by očkovat chtěla. Máte někdo zkušenost? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
8.5.15 18:21

Zrovna minulý týden jsem očkovala obě děti :mrgreen: Nad tímhle mě vůbec nenapadlo uvažovat, kdybys takto přemýšlela, tak není vhodná doba na očkování nikdy (podzim a zima jsou nemoci, na jaře pyly, v létě vedra… :mrgreen: ).

Jestli chceš zkušenost, obě děti byly na jaře očkované několikrát a žádné pylové alergie nemají. Resp. u dcery se zatím nic neprojevilo, syn to má ověřené i na alergologii, kde mu dělali v rámci komplexního vyšetření testy. Jejich otec je alergický téměř na vše (na pyly hlavně) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
8.5.15 18:23

A po jaké době po očkování jste dělali ty testy na alegologii, sama doktorka mne upozornila, že alergie může nastat, jelikož v rodině je a toto může být spouštěč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.5.15 18:39

Asi tak po 2 letech (ve 3 letech Priorix, alergologie byla v 5 letech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
8.5.15 18:41

Děkuji za zprávu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21532
8.5.15 19:00

@Caroda víš, on ti nikdo nezaručí, že i kdybys neočkovala, že dítě nebude mít alergii. Pokud má jeden rodič alergii, je pravděpodobnost výskytu u dítěte cca 40 %. Pokud jsou alergičtí oba rodiče, je ta pravděpodobnost 70 %. Já jsem nikdy období pro očkování neřešila, jen jsem dbala na to, aby dítě bylo zdravé. dcera alergická je, syn je zatím víceméně v pořádku (v batolecím věku měl alergii na mléko, která již vymizela a alergii na bílek, která ustupuje - ale tyto dvě alergie má mnoho dětí a s vývojem imunitního systému ustupují). Ono pokud již nyní má dcera atopický ekzém, tak s tou alergií docela do budoucna počítej. a také počítej s tím, že se ekzém s očkováním může zhoršit. Je to pak volba v podstatě menšího zla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
15.5.15 08:51

@Caroda taky myslím, že si nevybereš.
má-li dítě jednoho alergického rodiče, dle mých zdrojů je ta pravděpodobnost až 60 %, alergie může přijít kdykoliv. Nebude - li to po očkování, bude to po nějaké nemoci, a když ne, tak v pubertě, apod. Vím, jde ti o to, co nejvíce prodloužit to „čisté“ období..ale přesně tady záleží na tom, jaká jsou rizika a přínosy. pro mě by bylo důležitější co je to za očkování, věk dítěte, a celkový stav, stav ekzemu (klidový x rozjetý), než riziko rozvoje alergie, protože to stejně je a dost vysoké..

Jinak zkušenost. Můj manžel je alergický na co se podíváš. Pylovka od února/března (často stromy) do září.. roztoče, psí chlupy, asi plísně, děs.
Děti 7.5 a 4.5 zatím ne. Dr. nám doporučila pro mladšího očkovat priorix pod fenistilem (je atopik, ale nyní v klidu, bez projevů, ale má nealergické astma, opět holt dědičnost..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
15.5.15 11:19

@Nataša my jako rodiče alergičtí nejsme, jen manželovi nedělá úplně dobře prach, ale jedo bratr má všechny možné alergie a astma. Očkovat chceme hexu. A co to znamená očkovat pod fenistilem? Děkuji za zprávu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
15.5.15 13:05

@Caroda týden před očkováním podáváš fenistil v doporučené dávce.
doporučila mi to přímo dr. pro zmírnění nežádoucích účinků.

u hexy záleží na věku dítěte. každopádně, teď je pyl, pak bude prach, listí, zima, sychravo, chřipky.. z tohoto úhlu pohledu není vlastně pro očkování nikdy vhodná doba.. :-) opravdu bych se spíše orientovala podle maximálního zdraví dítěte a nejbližšího okolí a třeba se poptala dr. na ten fenistil.

nevím, v jakém je dítě věku, ale schéma 2+1 by taky mohlo přinést nějaká plus v podobě menšího množství vakcín. dále se dá jít cestou aplikace pediacelu (hexa bez žloutenky B), hep. B doočkovat později. Někdo očkuje jen tetravakcínu, tusím infanrix Hib a pak zbytek..

první dítě dostalo hexu v 8m (já lezla po zdi, protože on lezl po zemi a po trávě.. ale dr. dřív nedala), druhý klasicky ve 3m. a až na hnusnou reakci mladšího na 4. dávku v 21m, kdy ale nebyl právě vůbec fit, neměli ani jeden reakci na nic. Proto já hrozně dbám na tu celkovou kondici dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
15.5.15 17:00

@Nataša …děkuji, na ten fenistil se zeptám, uvažovala jsem nad podáním homeopatik, abych to drobet usnadnila vstřebání. Jinak vakcíny mám zjištěné, kdo co vyrábí, kolik v jaké čeho je… zajímavé je, že si to člověk musí zjistit sám, že mu to doktor neřekne. Naše doktorka mi nabídla hehu a až po mém kroucení přidala pediacel, ale já jsem zjistila, že je ještě adacel a hexacima, ale nakonec asi dáme stejně tu hexu. Jen mi šlo o to, kdy ji dát, že teď jsou ty pyly, ale máš pravdu, že bude vždy něco. Ale kdybych očkovala v období chřipek, nebude mít chřipku na celý život, kdežto tu alergii ano :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21532
15.5.15 19:26
@Caroda píše:
@Nataša …děkuji, na ten fenistil se zeptám, uvažovala jsem nad podáním homeopatik, abych to drobet usnadnila vstřebání. Jinak vakcíny mám zjištěné, kdo co vyrábí, kolik v jaké čeho je… zajímavé je, že si to člověk musí zjistit sám, že mu to doktor neřekne. Naše doktorka mi nabídla hehu a až po mém kroucení přidala pediacel, ale já jsem zjistila, že je ještě adacel a hexacima, ale nakonec asi dáme stejně tu hexu. Jen mi šlo o to, kdy ji dát, že teď jsou ty pyly, ale máš pravdu, že bude vždy něco. Ale kdybych očkovala v období chřipek, nebude mít chřipku na celý život, kdežto tu alergii ano :think:

ale to není pravda. i při očkování v období chřipek ti může prodělaná chřipka v organismu oslabeném po očkování nastartovat alergii. tím spouštěčem může být fakt cokoliv, ne jen setkání s alergenem jako takovým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
17.5.15 18:11

@nozu :-), tak kdy tedy očkovat :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21532
17.5.15 19:18

@Caroda kdyz je dite absolutne zdrave. Bez ohledu na sezonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
17.5.15 23:26
@nozu píše:
@Caroda kdyz je dite absolutne zdrave. Bez ohledu na sezonu.

naprostý souhlas.

@Caroda
hele, chřipka je dost svinstvo, a podle mého větší, jak vakcíny.. :? taková chřipka třeba umí nastartovat i diabetes I.typu, a tak.. (znám případ z okolí, kdy se tak stalo, samozřejmě, projevilo by se to tak, jako tak, ale čím později, tím lépe.. a zajímavé je, že žádné očkování to nespustilo, až chřipajzna..)

Osobně bych vůbec nepřemýšlela nad tím, jestli očkovat, když jsou pyly nebo tak, ale bála bych se právě epidemií.. (chřipka), výskytu nemocí v nejbližším okolí(já třeba neočkovala když měl starší spálu.. a dr. na mě koukala jako na blba..).. vždycky počítám s pravděpodobností, že dítě někde něco chytí..

Na adacel bacha, není to pro malé děti, je to super pro 5leté, co mají mít přeočkování infanrixem.. (ten zas není pro starší děti, přesto se běžně dává..). hexacima je hodně nová.. a dr. si s ním moc neví rady..

Já bych očkovala buď hexu nebo ev. pediacel, ideálně 2+1..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
18.5.15 09:07

@Nataša @nozu holky, děkuji za informace, naše doktorka je řekla bych celkem rozumná ženská, ale je pravda, že dokud jsem nepřišla s nějakou otázkou, tak neměla potřebu to předem rozebírat, nebo na něco upozornit. V článcích se toho také dá zjistit okrajově a občas to bývá jen jedna paní povídala, nebo olala zaplatili jsme si reklamu na vakcínu. Právě proto jsem zkusila zadat téma do diskuze, zajímaly mne zkušenosti maminek a asi tedy dám tu hexu - vím, že ji před lety stahovali že byla nějaká vadná várka, tak snad se již polepšili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek