Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SarkaNovo píše:
Obě mé děti mají jen povinné očkování, jsem proti těm všem nepovinným, ale klíšťovku jsem jim teda nechala naočkovat, protože neteř ji měla a fakt je to hnusHlavně je teď klíšťat čím dál víc a čím dál víc nakažených.
Takže za mně ANO.
Promiň, ale to je trochu legrační. Tvé děti mají JEN povinné, jsi proti VŠEM nepovinným, ale klíšťovku mají…
Já děti očkované nemám, u malých dětí je prý většinou mírný průběh. A to starší chodí do lesní školky, ale klíště mívá minimálně. Nechám je očkovat, až budou starší, máme v rodině dost odstrašující případ (u asi dvacetileté), kdy byla nemocná rok, naštěstí bez následků. V kolika, nevím, poradím se s pediatrem.
Kdysi jsem se na to ptala našeho alergologa, který je současně i imunolog a dělal přednostu imunologické kliniky. Ten říkal, že malé děti by očkovat nedoporučoval, protože u nich je průběh klíšťovky mírný. Naopak to velmi doporučuje dospělým. Já se na to odhodlávám, ale stále není čas…
@nozu píše:
Kdysi jsem se na to ptala našeho alergologa, který je současně i imunolog a dělal přednostu imunologické kliniky. Ten říkal, že malé děti by očkovat nedoporučoval, protože u nich je průběh klíšťovky mírný. Naopak to velmi doporučuje dospělým. Já se na to odhodlávám, ale stále není čas…
To samé mi řekla jedna pediatra, že ona by právě nechala očkovat až kolem toho 5-6 roku, že u dětí to není tak strašné a pak se podívala na mě, že u dospělého to může být i fatální, tak ji říkám, že my s chlapem očkovaný jsme, tak nás pochválila ![]()